Matric English Official Model Paper 2023 Download PDF Bihar Board | Class 10th English Official Model Paper 2022

0

Matric English Official Model Paper 2023 Download PDF Bihar Board

Matric English Official Model Paper 2023 Download PDF Bihar Board 

SECONDARY SCHOOL EXAMINATION
2023 – (ANNUAL)
Model Paper 
अंग्रेजी (ENGLISH)

Time : 03Hrs. 15 Minutes
समय : 03 घंटे 15 मिनट
Total No of Question :- 100+11+8=111
कुल प्रश्नों की संख्या :-100+11=111                                                   

Instructions for the candidates :-
1. Candidates are required to give answers in their own
words as far as practicable.
2. Figures in the right hand margin indicate full marks.
3. While answering the questions, candidates should adhere to the word limit as far as practicable.
4. 15 minutes of extra time has been allotted for the candidates to read the questions and follow the instructions carefully.
5. All questions are compulsory.
6. Use of any electronic device is strictly prohibited.
7. This question paper is divided into two sections, Section-A and Section-B.
8. In Section – A, there are 100 objective type questions, each carrying 1 mark. Out of 100 questions, you have to attempt only 50. In case more than 50 questions are answered, only the first 50 answers will be evaluated. Darken the circle with blue/ black ball pen against the correct option on OMR Answer Sheet provided to you. Do not use whitener/liquid/blade/nail, etc on OMR Answer Sheet, otherwise the result will be treated invalid.
9. Section-B has Descriptive Type Questions comprising 2 prose passages of 7 marks each and one extract from Poetry of 6 marks for comprehension. Apart from these, there are 4 questions on writing skills, each of 5 marks. Each question has an alternative option. There are 10 short answer type questions of 2 marks each out of which you have to answer any five.

1. Aris firmly believed that his mother would accept the prize for all the ………… of Burma, not for only herself.

(A) people

(B) monks

(C) politicians

(D) soldiers

2. Who was awarded the Nobel prize in 1991 ?

(A) Alexander Aris

(B)Dr. A.P.J. Abdul Kalam

(C) Aung San Suu Kyi

(D) None of these

3. The daughter performed her duties without any

(A) anger

(B) frustration

(C) depression

(D)protest

4. Who has written, “Two Horizons”?

(A) John Galsworthy

(B) Katherine Mansfield

(C) Binapani Mohanty

(D) Anton Chekov

5. The author admits that quick travel does not give the trav- eller the real……. of travel.

(A) pains

(B) pleasure

(C) feel

(D) knowledge

Matric English Official Model Paper 2022 Download

6. The young people asked the old woman a question whose answer could only be given by one who could

(A) hear

(B) smell

(C) read

(D) see

7. What disability did the woman have in ‘Once Upon a Time’?

(A) Obesity

(B) Paralysis

(C) Blindness

(D) Deafness

8. What was the author’s opinion about Mr. Gessler as a shoe maker?

(A) Man of good nature

(B) Good boot maker

(C) Jealous in nature

(D) All of the above

9. The story (Sun and Moon) shows the sensitive feeling and emotions specially of

(A) Children

(B) Women

(C) Men

(D) None of these

10. The duration of love affairs in the story ‘Love defiled’ was

(A) 6 years

(B) 8 years

(C) 7 years

(D) 9 years

11. “The main character in ‘Pace for Living’ which the author saw was a/an ………. corn merchant.

(A) Elderly

(B) handicapped

(C) young

(D) diabetic

12. In ‘The Pace For Living’ the writer captures the agnoy of …………. man.

(A) Modern

(B) Ancient

(C) Future

(D) Uncivilized

13.  Sun is a ………………. . boy.

(A) serious

(B) happy

(C) funny

(D) None of these

14. There was…………to look after Sun and Moon.

(A) nobody

(B) everybody

(C) someone

(D) None

15. “Once upon a time’ has been written by-

(A) Mahadevi Verma

(B) Premchand

(C) Toni Morrison

(D) Walter-de-La-Mare

16. The author went to his ex-girl friend’s marriage unescorted by his

 (A) Wife

(B) Parents

(C) Children

(D) Sister

17. It is the feeling of belonging to one ……….that is so special about Indian culture.

(A) Religion

(B) Group

(C) Region

(D) Race

18. The mother in ‘Two Horizons’ was………. to read the letter of her daughter.

(A) disturbed

(B) angry

(C) jealous

(D) delighted

19. The narrator told Mr. Williams not to burn leaves as it is ..for the air and ecology.

(A) Excellent

(B) Bad

(C) Good

(D) Helpful

Matric English Official Model Paper 2022 Download

20. What type of pollution is created by compost, according to Mr. Williams?

(A) Air Pollution

(B) Nose Pollution

(C) Noise Pollution

(D) None of these

21. “The Unity of Indian Culture’ was a lecture delivered by Humayun Kabir in-

(A) Banglore University

(B) Baroda University

(C) Delhi University

(D) Bombay University

22. Who has delivered the speech ‘The Unity of Indian Cul- ture?’

(A) Humayun Kabir

(B) Dr. Trinath Mishra

(C) Mahadevi Verma

(D) Leo Tolstoy

23. Preaching about ecology is easy but it is difficult to abide by the rules of

(A) preservation

(B) water wastage

(C) population growth

(D)noise pollution

24. What was in the yard ?

(A) Cold water

(B) Hot water

(C) Dirty water

(D) None of these

25. Malasha put down her foot and splashed dirty water on to Akoulya’s

(A) Hands

(B) Neck

(C) Frock

(D) Hair

 

26. Which of the following name was given to the squirrel ?

(A) Gauti

(B) Gill

(C) Gillu

(D) Gilla

27. How many wound did the squirrel have?

(A) One

(B) Two

(C) Five

(D) Seven

28. The old woman tried to make everyone understand that as it was Easter, the day should be spent

(A) sadly

(B) happily

(C) Angrily

(D) Jealously

29. In the town, the nightingale is

(A) happy

(B) scared

(C) mute

(D) sad

30. According to the story ‘Gillu’ squirrels have a life span of

(A) one year

(B) two years

(C) three years

(D) four years

 

31.The raw material of cinema is …………..itself.

(A) studio

(B) camera

(C) hall

(D) life

32. An Indian film should steer clear of

(A) ambiguity

(B) inconsistencies

(C) controversies

(D) music

33.Where do you find fields and groves?

(A) towns

(B) villages

(C) cities

(D) metropolitian

34. William Cowper feels that everythig in the villages is

(A) natural

(B) artificial

(C) refined

(D) acquired

35. Indian cinema, according to Satyajit Ray, does not need much

(A) action

(B) gloss

(C) music

(D) story

 

36. Aung San Suu Kyi is a famous…………….politician.

(A) India

(B) American

(C) Burmese

(D) African

37. The porter’s structure is

(A) hefty

(B) fat

(C) thin

(D) skeleton-like

38. Who is the poet of the poem, “The Sleeping Porter”?

(A) Puran Singh

(B) Laxmi Prasad Devkota

(C) Periasamy Thooran

(D) Vikram Seth

39. The man is content to get his food from his

(A) cattle

(B) parents

(C) fields

(D) relatives

40. Hours, days and years slide away….for the happy man.

(A) Hard

(B) Quickly

(C) Softly

(D) Tensely

 

41. How much load does the porter have on his back?

(A) 25 Kilogram

(B) 50 Kilogram

(C) 75 Kilogram

(D) 100 Kilogram

42. ‘And her beauty far away’- is from

(A) Thinner Than a Crescent

(B) Martha

(C) Koel

(D) Ode on Solitude

43. The feeling of ‘hurt’ has been compared to

(A) a garbage bin

(B) the earth’s crust

(C) a polythene bag

](D) the environment

44. Martha’s stories were about ………. and fairies who lived a long time ago.

(A) gnomes

(B) children

(C) ghosts

(D) adults

45. As Martha continued with her story, her……….seemed to fade away.

(A) chin

(B) beauty

(C) hands

(D) voice

 

46. Munni and Halku wanted to pay the landlord after the ……………. season.

(A) monsoon

(B) harvesting

(C) summer

(D) winter

47. Who has written the story “January Night” ?

(A) Premchand

(B) Dr. Rana S.P. Singh

(C) Anton Chekov

(D) John Galsworthy

48. What do you mean by ‘Hurt’?

(A) Luxurious

(B) Painful

(C) Comfortable

(D) Troublesome

49. Who is crying in the poem ‘Thinner Than a Crescent ?’

(A) Radha

(B) Lord Krishna

(C) The Poet

(D) None of these

50. Why is Radha hurt?

(A) Due to presence of Krishna

(B) Due to absence of Krishna

(C) Due to ignorance of Krishna

(D) None of these

 

51. Halku’s field was destroyed by-

(A) Cows

(B) Horses

(C) Nilgais

(D) Goats

52. Which of the following is caused by Allergy?

(A) Fever

(B) Eczema

(C) Asthma

(D) All of the above

53. “Eager and anxiously he shamelessly took……” What did the man take ?

(A) Gold coins

(B) Fancy clothes

(C) Beautiful gems

(D) Property

54. The clinical use of inhaled ……….. is currently gaining ground due to their anti inflammatory effects.

(A) Steroids

(B) Proteins

(C) Allergens

(D) Antibodies

55. The banker hid the lawyer’s note in his

 

(A) safe

(B) cupboard

(C) drawer

(D)box

56. The poem “The Empty Heart” highlights man’s insatiable

(A) food

(B) hunger

(C) greed

(D) nature

57. …………….. has charred the Koel’s wings.

(A) Fire of Lust

(B) Fire of Love

(C) Fire of Greed

(D) Fire of Desire

58. What was the amount of the bet between the banker and

the lawyer?

(A) Two thousand dollars

(B) Two million roubles

(C) Three million roubles

(D) Two billion roubles

59. Who was Mr. Gessler ?

(A) A goldsmith

(B) A carpenter

(C) A shoe maker

(D) A farmer

60. The high pitched strains of the koel awakes in the poet’s soul a thousand.

(A) dreams

(B) desires

(C) memories

(D) longings

Matric English Official Model Paper 2022 Download

Direction (61-66): Choose the indirect speech of the given sentences :

61. The tailor said to him, “Will you have the suit ready by tomorrow evening?”

(A) The tailor asked him that he will have the suit ready by the next evening.

(B) The tailor asked him that he would had the suit ready by the next evening.

(C) The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening.

(D) The tailor asked him if he will like to the suit ready by the next evening.

 

62. “You are very intelligent, Mitu,” said Meera.

(A) Meera says to Mitu about her being intelligent.

(B) Meera asked Mitu that she is intelligent.

(C) Meera told Mitu that she was very intelligent.

(D) Meera said that Mitu is really intelligent.

63. She said, “I am going home.”

(A) She is saying that she goes home.

(B) She said that she was going home.

(C) She will say that she goes home.

(D) She says that she went home.

64. He said, “Where is my suitcase ?”

(A) He asked where his suitcase was.

(B) He asking where is my suitcase.

(C) Asking he where is his suitcase.

(D) He may ask about his suitcase.

65. I said to him, “Why are you working so hard?”

(A) I asked him why he was working so hard.

(B) I asked him why was he working so hard.

(C) I asked him why had he been working so hard.

(D) I asked him why he had been working so hard.

 Bihar Board Matric English Official Model Paper 2022 Download PDF

66. He said to her, “What a cold day!”

(A) He told her that it was a cold day.

(B) He exclaimed that it was a cold day.

(C) He exclaimed sorrowfully that it was a cold day.

(D) He exclaimed that it was a very cold day.

Direction (67-73) : Choose the most suitable preposition.

67. He was vexed —-Sohan for his behavior.

(A) at

(B) to

(C) upon

(D) with

68. I brought him —— with great difficulty.

(A) up

(B) about

(C) round

(D) in

69. Often we do not get what we pine

(A) about

(B) for

(C) at

(D) on

70. The soldiers rebelled — the king.

(A) against

(B) on

(C) at

(D) with

 

71. The band will play request.

(A) on

(B) by

(C) with

(D) for

72. He drove……. the bridge.

(A) in

(B) over

(C) of

(D) at

73. I have a distate publicity.

(A) about

(B) at

(C) against

(D) for

Direction (74-79) : Choose the correct passive voice of the following:

74. Rahul must have done that task.

 (A) That task must had been done by Rahul.

(B) That task must have been done by Rahul.

(C) That task must have done by Rahul.

(D) That task must have been did by Rahul.

75. We ought to have saved our environment.

(A) Our environment ought to had been saved.

(B) Our environment ought to have been save.

(C) Our environment ought to have been saved.

(D) Our environment ought to have saved.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

76. Nobody can catch him.

(A) He cannot be caught.

(B) He cannot caught.

(C) He could not be caught.

(D) He could not caught.

77. We must have obeyed our teachers.

(A) Our teachers might have obeyed.

(B) Our teachers might have been obeyed.

(C) Our teachers must have been obeyed.

(D) Our teachers must have obeyed.

78. Let him do this work.

(A) This work let done by him.

(B) Let this task done by me.

(C) This work let be done by him.

(D) Let this work be done by him.

79. They may win the battle.

(A) The battle may be win.

(B) The battle may be won.

(C) The battle may be won by them.

(D) The battle may won.

Direction (80-87): Choose the most suitable translation.

 

80. मुझे बताओ तुमने क्या किया है ?

(A) Tell me what you have done?

(B) Tell me what you had done.

(C) Tell me what you can do.

(D) Tell me you doing.

81. दो और दो चार होता है।

(A) Two and Two makes four.

(B) Two and Two make four.

(C) Two and Two are four.

(D) None of these

82. क्या रीना को पुस्तक दी गई ?

(A) Had book given to Reena ?

(B) Was the book given to Reena ?

(C) Did book given to Reena?

(D) Reena got the book ?

83. उसे कार्य को पूरा करने दो ।

(A) Let work be complete through him.

(B) Work should be completed by him.

(C) Let him complete the work.

(D) He should complete the work.

84. कल वह पटना जाएगा।

(A) He shall go to Patna tomorrow.

(B) He will go to Patna tomorrow.

(C) He can go to Patna tomorrow.

(D) He will have to go Patna tomorrow.

85. सूर्य अभी पूरब में उग रहा है ।

(A) The sun rises in the east.

(B) The sun is rising in the east.

(C) The sun will rise in the east

(D) The sun rise in the east.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

86. एक ग्लास पानी लाओ।

(A) Let a glass water brought.

(B) Glass of water bring.

(C) Bring a glass of water.

(D) Brought a glass of water.

87. उसने क्या कहा?

(A) Wha he has said ?

(B) What he said ?

(C) What did he say?

(D) He said what?

Direction (88-93) : Choose the correct form of verb.

88. Keep quiet, we are ………….. to the radio.

(A) listen

(B) listened

(C) will listen

(D) listening

89. ………….. you passed examination?

(A) Is

(B) Have

(C) Had

(D) Been

90. We usually …………. Vegetables in our garden but this year we ……… any.

(A) are growing / don’t grow

(B) grew / haven’t grown

(C) grow/aren’t growing

(D) grow / don’t grow

 

91. For his novelty, the gift ordered to me ………. very lovely.

(A) were

(B) am

(C) was

(D) are

92. The swimming pool….. at 9 o’clock and ………….at 18.30 every day.

(A) is opening / is closing

(B) opens / closes

(C) has opened / has closed

(D) opened / closed

93. Sorry, she can’t come to the phone. She …. a bath.

(A) is having

(B) having

(C) have

(D) has

Direction (94-100): Choose the correctly spelt word:

94. (A) Accesary

(B) Acessarry

(C) Acessary

(D) Accessary

95. (A) Affectionatte

(B) Affecttionate

(C) Afectionate

(D) Affectionate

Matric English Official Model Paper 2022 Download

96. (A) Moustach

(B) Moustcahe

(C) Moustache

(D) Muostache

97. (A) Accoomodate

(B) Accommodate

(C) Accomodate

(D) Acommodate

98. (A) Acoompany

(B) Accompany

(C) Acommpany

(D) Acompany

99. (A) Nonegenarian

(B) Nonaegenarian

(C) Nonagenarian

(D) Nonagenarean

100. (A) Aceelerate

(B) Acelerate

(C) Accelerate

(D) Acellrate

 

1- A 2- C 3- D 4-  C 5- B 6- D 7- C 8- B 9- A 10- A
11- A 12- A  13- A 14- A 15- C  16- A 17- B  18- A  19- B 20- B
21- B 22- A 23- A 24- C 25- C  26- C 27- B 28- B 29- C 30- B
31- D 32- B 33- B 34- A 35- B 36- C 37- D 38 – B 39- C 40- C
41- A 42- B 43- C 44- A 45- B 46- B 47- A 48- B 49- A 50- A
51- C 52- D 53- A 54- A 55- A 56- C 57- B 58- B 59- C 60- C
61- C 62- C 63- B 64- A 65- A 66- D 67- D 68- A 69- B 70- A
71- A 72- B 73- D 74- B 75- C 76- A 77- C 78- D 79- B 80- A
81- A 82- B 83- C 84- B 85- B 86- C 87- C 88- D 89- B 90- C
91- C 92- B 93- A 94- D 95- D 96- C 97- B 98- B 99- C 100- C

 

 

Sanskrit vvi  Subjective Question 2022 Click  Here

SECTION-B
(Descriptive Type Questions)

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow:
Mahatma Gandhi was one of greatest sons of India. His full name was Mohandas Karamchand Gandhi. He was born at Porbandar on 2nd October, 1869. His father Kaba Gandhi, was a man of character. He was bold, truthful and generous. Gandhiji’s mother, Putlibai, had great faith in God. She was a religious lady and she went to temple everyday. She believed in prayer and worship.

           On a certain day of the month, she had her meals only after seeing the Sun. When she did not see the sun, she would not eat. The family was quite well-to-do. Gandhiji was deeply influenced by his mother.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

Questions :
(a) What was the full name of Mahatma Gandhi ?
(b) Who was Mahatma Gandhi ?
(c) When and where was he born ?
(d) Who were the parents of Mahatma Gandhi ? 

 

Answers :
(a) Mohandas Karamchand Gandhi was the full name of Mahatma Gandhi.
(b) Mahatma Gandhi was one of the greatest sons of India.
(c) He was born at Porbandar on 2nd October, 1869.
(d) Mahatma Gandhi’s father name was Kaba Gandhi and
Putlibai was his mother.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

OR

Pandava brothers were in exile for twelve long years. One day, Yudhishthira noticed with sorrow that all his brothers had lost their cheerfulness and courage. He thought they would be more cheerful with something to do. He was very thirsty. So he Mantu Kumar: said to Nakula, “Brother, climb up that tree and see whether there is any pool or river nearby.”

                         Nakula climbed up the tree, looked around and said, “At a short distance I see water plants and cranes. There must certainly be water there.” Yudhishthira sent him to fetch some water to drink.

Questions :
(a) What did Yudhishthira notice one day?
(b) What did Nakula do when Yudhishthira ordered him?
(c) What did Nakula see and what had he expected there?
(d) For how many years were Pandava brothers in exile ?

 

Answers :
(a) Yudhishthira noticed that all his brothers had lost their cheerfulness and courage.
(b) Nakula climbed up the tree and looked around for water.
(c) Nakula saw the water-plants and cranes and expected water.
(d) Pandava brothers were in exile for twelve long years.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

Matric English Official Model Paper 2022 Download

2. Read the following passage and answer the question that follow :
It is worth looking at one or two aspects of the way a mother behaves towards her baby. The usual fondling, cud- dling and cleaning require little comment but the position in which she holds the baby against her body when resting is rather revealing. Careful American studies have disclosed the fact that 80 per cent of mothers cradle their infants in their left arms, holding them against the left side of their bodies.

                              If asked to explain this left arm’ preference, you would probably say that it is because most people are right handed. By holding the babies in their left arms, the mothers keep their dominant arm free for their normal work. But a detailed analysis shows that this is not the case. True, there is slight difference between right-handed and left-handed females, but not enough to pro- vide an adequate explanation.

Questions :
(a) What are the ways does a mother behave to her baby?
(b) What has been revealed by an American studies ?
(C) What is the answer of women of their ‘left arm’ preference ?
(d) What is the percentage of keeping babies in their left arms in America ?

 

Answers :
(a) A mother behaves to her baby in a very different way like fondling, cuddling and cleaning require little comment
(b) An American studies has revealed that 80 percent of mothers cradle their infants in their left arms, holding them against the left side of their bodies.
(C) Women of their left arm preference tell that they do because they are right-handed.
(d) In America eighty percent of mothers cradle their infants in their left arms.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

OR

Yoga is the ancient Indian system to keep a person fit in body and mind. It is basically a system of self-treatment. According to the yogic view, diseases, disorders and ailments are the result of some faulty ways of living, bad habits, lack of proper knowledge and unsuitable food. The diseases are thus the resultant state of a sort of prolonged malfunctioning of the body system.

        Since the root cause of a disease lies in the mistakes of the individual its cure also lies in correcting the mistakes by the same individual himself. The yoga expert show only the path and works so more than as a counsellor. The yogic practice of treatment comprises three steps namely proper diet, proper yogic practice and proper knowledge of things about the self.

 

Questions :
(a) What is Yoga ?
(b) How does yoga differ from other methods of treating a disease ?
(c) How does our daily routine affect our lives? 
(d) How can a teacher of yoga help a person practising yoga?

Answers :
(a) Yoga is the ancient Indian system of exercise to keep a person fit in body and mind.
(b) Yoga is a method of self-treatment. In all other methods of treating a disease medicine treats the patient.
(c) According to yoga all our diseases are the result of a wrong life routine. When the routine is corrected, the disease vanishes.
(d) A teacher of yoga can show the path and work as a counsellor.

 

Matric English Official Model Paper 2022 Download

 

3. Read the poem carefully and answer the questions that follow :
All things bright and beautiful
All creatures great and small
All things wise and wonderful
The lord God made them all
Each little flower that opens
Each little bird that sings
He made their glowing colors
And made their tiny wings.

Questions :
(a) What is ‘wonderful’ and ‘wise’?
(b) What makes the flower open and the bird sing? 2
(c) Who is ‘He’ in the poem”?

Answers :
(a) All things are ‘wonderful’ and ‘wise’.
(b) The Lord God makes the flowers open and the birds sing.
(c) Lord God is ‘He’ in the poem.

OR

Not gold, but only man can make

A people great and strong;
Men who, for truth and honor’s sake,

Stand fast and suffer long.
Brave men who work while others sleep,
Who dare while others fly–
They build a nation’s pillar’s deep
And lift them to the sky.

Questions :
(a) What makes a nation great and strong ?
(b) What sort of men strengthen the foundation of a nation?
(c) Who, in the opinion of the poet, are really brave? 2

Answers :
(a) Men who are great and strong make a nation great and strong
(b) Brave men, who work while others sleep, strengthen the foundation of a nation.
(c) In the opinion of the poet, the men who work while others sleep are really brave.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

4. Answer any five of the following questions

(a) How were Halku’s crop destroyed ?
Ans. When Halku was warming himself in the night, in his orchard by burning leaves, some wild animals got into his field to eat the crops. His pet dog, Jabra could not drive them away. So, his crops were destroyed.

 

(b) What are allergens ?
Ans. Allergens are substances which can produce allergy. They are normally harmless. They are found in our natural environment. Pollens, mold spores, dust, smoke, dust mites, animal hair, cockroaches are allergens.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

(c) In which situation, does the writer find himself in the cinema?
Ans. The writer finds himself in the cinema in a hopeless situation.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

(d) Who has written the essay ‘What is wrong with Indian film’?
Ans. Satyajit Ray, a well-known film maker and director of India, has written this essay.

(e) Where do two little girls meet ?
Ans. Two little girls from different houses happened to meet in a lane between two homesteads, where the dirty water after running through the farm-yards had formed a large puddle.

(f) Describe Radha’s condition, as reported by her friend.
Ans. Radha’s friend reports the critical condition of Radha. She is crying with pain. She is in deep distress. She is confused and hurt. She is getting thinner and thinner day by day.

 

(g) Who is a blessed man?
Ans. A man free from the anxiety and world cares is a blessed man.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

(h) What type of cap is he wearing ?
Ans. He is wearing a black cap.

 Bihar Board Matric English Official Model Paper 2022 Download PDF

(i) Did the narrator succeed in getting Ms. Greene do something about ecology ?
Ans. No, he finally gets tired of trying to get Ms. Greeneto do something about ecology.

(j)Which as applied on the wounds of the tiny baby squirrel ?
Ans. It was Penicillin ointment which was applied on the wounds of the tiny baby squirrel.

Matric English Official Model Paper 2022 Download

5. Write a paragraph on any one of the following in about 60-70 words:
(i) Value of Games
(ii) Your Hobby
(iii) Hostel-Life
(iv) Bliss of Solitude
(v) A Visit to a Historical Place

Ans. (i) Value of Games

 

Games are an essential part of a person’s life and necessary for studies as it is an important part of education too. As much as knowledge helps in developing mind, games help the body to develop. For the mental and physical fitness of a person games and sport’s benefits cannot be ignored. Astudent needs something to get away from their boredom after a hard day at school and games provide them get out and relaxation.

     Games are one of the best ways to make someone’s mind fresh and strong. An individual who plays games shows a better concentration on books than the individual who spends their entire day just reading text and doing no other activities. Studies without the inclusion of sports are incomplete. Games are vital for all-round development of the characteristics of a child, but it should be played in the right spirit and with due caution and care.

(ü) Your Hobby

Matric English Official Model Paper 2022 Download

A hobby is a favourite pastime. We need time to refresh after day’s work. So different people have different hobbies. But my hobby is gardening. I took to this hobby when I once visited a village. The green crops, tall trees and beautiful flowers left deep impression on me. On coming back home,

      I developed the backyard of my house into a garden. Now it is a beautiful garden, having flower plants and fruit trees. There are ten varieties of rose flowers in my garden. My garden is very dear to me. I spend two hours daily in my garden. It gives me pleasure- as well as good exercise. I feel proud when my friends and guests praise my garden.

(iii) Hostel-Life

 

Students live in the hostels for better preparation for their studies. There is a great difference in life at home and hostel- life. At home a student is free. He remains in the guidance and care of his parents. They try to provide him all sorts of comforts. Such comforts and affections cannot be found in hostels. In hostels a student gets more freedom and better opportunities for the development of his personality and to prepare his courses of study much better. Hostels also teaches students how to live together.

         They have to get up early in the morning and to read during study period. In the evening they have to play some games. Thus they develop the qualities of their education, love, co-operation and friendliness. There are some disadvantages also of hostel-life. Sometimes the students develop bad habits in bad association of some other students They spend their time in undesirable activities and neglect their studies. It must not be done for career-building,

 (iv) Bliss of Solitude

 

“Bliss of solitude” means-the great joy and perfect happiness of living in the state (situation) of being without a companion of a friend. Really a great pleasure is sometimes experienced while living in solitary place without any other person. It provides the concentration of mind and the benefits of meditation. By living in place far from the crowded cities, a man finds himself amidst the nature, in the lap of open fields, rivers,

                     mountains, streams, falls, fragrance of flower, fruits, chirping of binds and a number of wild life companions. Really, bliss of solitude for sometimes is key to eternal happiness and heavenly pleasure. We must enjoy it to boost our heart and soul.

(v) A Visit to a Historical Place

 

A visit to a historical place is both interesting and educative. Last year I had a chance to go to Agra. My uncle lives there. One day we went to see the Taj. I had already read about this wonder of the world in the history book. I was very anxious to have a look at it. When we were face to face with this monument.

        I stood spell-bound. I was surprised to see the beauty of the Taj. It reminded me of the past glory of India. It appeared to me like a dream in marble. I was surprised to see the Mughal art. The marble work in the hall is worth-seeing. We enjoyed the peace and beauty around. I can never forget the mmemory of the splendid Taj.

Direction (6-11): Answer any three questions choosingfrom Q. Nos. 6 to 11.

Matric English Official Model Paper 2022 Download PDF

6. You are Ravi, President of the Quiz committee. Write a notice in about 50-60 word informing the students about a quiz competition on COVID-19 to be organised in your
school.

Ans

M.K. Public School, Hajipur
NOTICE

02-06-2022
Quiz competition on Covid-19
This notice is to inform you all that on 25th of June our school will be conducting a quiz competition in which the questions will be based on COVID-19. So the students who are interested in quiz can give their name to their class teachers so that we can arrange things accordingly. The last date of giving names is 16th of June, after that no more entries will be taken. So, interested students, hurry up and give the names to your teachers.

Ravi

              (President of Quiz club)

 

7. Write a report in about 60-70 words about the Chief Minister’s visit to flood-affected areas.
Ans.
From,
Vinay
B.R. School
Patna

Το
The Principal
B.R. School Patna
                                                                                   22 November, 2021

Matric English Official Model Paper 2022 Download

Chief Minister’s Visit to Flood affected Areas The flood in Bihar had created havoc in many districts.
Due to heavy rains, the overflowing rivers had made the condition miserable. Most of the areas were submersed in water. The roads and highway were completely cut off. The Chief Minister visited the flood-affected areas to evaluate the situation. He held urgent meetings with the administrators.

      He guided the officer to make arrangements for the affected people. Relief materials were distributed. Medicines and tents were arranged for the large number of people affected by the flood. The Chief Minister’s visit to flood-affected areas was very effective.

Vinay
B.R. School
Patna

 

8. Write an application to your Principal, requesting him to provide a platform for cultural activities in the school.
Ans.

To,
The Principal
Jaymurat Rai School
Patepur, Vaishal

Sub: Request for a permission to organise a cultural event.

Dear Sir,
You will be glad to know that we students have planned to organise a cultural function on the occassion of Children’s Day on 14 November 2021 at 6:30 pm on the college auditorium
room. Like drama, group song light music etc will be performed.

Your’s faithfully
Madan

 

9. Write a letter to your father informing him about your good result in the final examination.
Ans.
                                                                                          Nawada
                                                                                       22 Feb., 2022
Dear father,
Please accept my regards and love. I am well by the grace of the Almighty. How is mom? Please convey my regards to my mom and love to my brothers.
I hope you are well by the grace of the Almighty. I am well too. Please convey my regards to your parents. It’s been long since I received your last letter. So I have thought of
writing this letter.
As you know, our HSLC Pre-Final Examination has just got over. I have fared well in all the subjects. I have got highest marks in English and lowest marks in Maths. So I have decided to focus on Maths. I am doing sums almost three hours a day. Besides, I am finding out the uncommon and critical questions from the test papers on all subjects. Now, as I no longer need to go to school, I have increased my study time from 7 hours to 11 hours a day. I write down the answers again after memorizing. I am also taking care of my health and taking nutritional foods. Please pray for me so that I may show outstanding results. Take care.

                                                                                         Yours son,
                                                                                         Vikash

 

10. You are Sunidhi. Write a speech in about 50-70 words on ‘The Importance of Hygiene and Sanitation’.
Ans. Honourable Principal, respected teachers and dear friends.
                                     I am Sunidhi of class X. Today the topic of my speech is
The Importance of Hygenic and Sanitation’. It is no secret that proper hygiene and sanitation is
essential for the success of human beings. But what exactly is hygiene ? Hygiene refers to a set of practices which promote good health and cleanliness. On the other hand, sanitation is a set of public health conditions such as clean drinking water, clean air, disease-free environment, etc.

        Proper hygiene and sanitation is very important for our physical, psychological, social and spiritual health. A healthy environment will provide us a better condition to work and survive.
                                                                                                       Thank you

Matric English Official Model Paper 2022 Download

11. Write a message in about 30-40 words to your friend asking him/her to be ready for accompanying you to the market.
Ans.

Message

4 December, 2021
11 A.M.

Ruby,
              I have planned to buy a new mobile phone today from the Samsung store. I want you to help me in selecting the mobile phone. Please be ready by 4 p.m. to accompany me to the market.

Priya

Matric English Official Model Paper 2022 Download  PDF  Matric English Official Model Paper 2022 Download Matric English Official Model Paper 2022 Download Matric English Official Model Paper 2022 Download Matric English Official Model Paper 2022 Download PDF  Matric English Official Model Paper 2022 Download Matric English Official Model Paper 2022 Download PDF 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page