BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 |10th Official English Model Paper Download 2022 | Bihar Board 10th English Model Paper Download PDF

10th Official English Model Paper Download 2022 | Bihar Board 10th English Model Paper Download PDF, BSEB Class 10th English Official Model Paper Download 2022, DLS education, Mantu Sir, Bihar Board Model Paper Download 2022 PDF,

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

SECONDARY SCHOOL EXAMINATION
2022 – (ANNUAL)
Model Paper – 5
अंग्रेजी (ENGLISH)

Time : 03Hrs. 15 Minutes
समय : 03 घंटे 15 मिनट
Total No of Question :- 100+11+8=111
कुल प्रश्नों की संख्या :-100+11=111                                                   

Instructions for the candidates :-
1. Candidates are required to give answers in their own
words as far as practicable.
2. Figures in the right hand margin indicate full marks.
3. While answering the questions, candidates should adhere to the word limit as far as practicable.
4. 15 minutes of extra time has been allotted for the candidates to read the questions and follow the instructions carefully.
5. All questions are compulsory.
6. Use of any electronic device is strictly prohibited.
7. This question paper is divided into two sections, Section-A and Section-B.
8. In Section – A, there are 100 objective type questions, each carrying 1 mark. Out of 100 questions, you have to attempt only 50. In case more than 50 questions are answered, only the first 50 answers will be evaluated. Darken the circle with blue/ black ball pen against the correct option on OMR Answer Sheet provided to you. Do not use whitener/liquid/blade/nail, etc on OMR Answer Sheet, otherwise the result will be treated invalid.
9. Section-B has Descriptive Type Questions comprising 2 prose passages of 7 marks each and one extract from Poetry of 6 marks for comprehension. Apart from these, there are 4 questions on writing skills, each of 5 marks. Each question has an alternative option. There are 10 short answer type questions of 2 marks each out of which you have to answer any five.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022  BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 

1. In ‘The Pace for Living’ who liked fast travelling?
(A) The corn merchant
(B) The wife of corn-merchant
(C) The author
(D) None of these

2. How many girls were in film ?
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five

3. ‘Thinner than a Crescent’ has been written by-
(A) Vidyapati
(B) Walter de la Mare
(C) William Cowper

(D) Laxmi Prasad Devkota

4. The tree gave the man seven …….. full of gold coins.
(A) Pots/Pitchers
(B) Pans
(C) Bags
(D) Sacks

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

5. The author of ‘The pace of Living’ admits that quick travel does not give the traveller the real……… of travel.
(A) Pairs
(B) Pleasure
(C) Dreams
(D) Knowledge

6. Mr. Johnson tells Jim that driving his motorbike causes
……. pollution.
(A) noise
(B) soil
(C) water
(D) air

7. The man tried all tricks to gather
(A) Silver
(B) Diamonds
(C) Jewellery
(D) Gold

8. The Koel is desparately looking for his
(A) beloved
(B) food
(C) friends
(D) rain

9. Jim asked Mrs. Greene to save the old newspapers for the school……..
(A) office
(B) pickup
(C) children
(D) library

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

10. Jim asks Ms. Greene to save …….. so that they can be made into paper.
(A) leaves
(B) garbage
(C) newspapers
(D) fruit-skins

11. In the story written by Mahadevi Verma, Gillu was in- jured by…..
(A) Crows
(B) Squirrels
(C) Parrots
(D) Mongooses

12. “I am restless. Where is my Beloved ?” is from
(A) Koel
(B) Martha
(C) Thinner Than a Crescent

(D) Ode on Solitude

13. The sleeping porter is challenging-
(A) The forest
(B) The mountains
(C) The river
(D) The footpath

14. In the last line, the reader finds the porter ……. Over the rich kingdom of sleep.
(A) Reigning
(B) Thinking
(C) Crying
(D) Laughing

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

15. “Gillu would inform by twittering-
(A) tick-tick
(B) tring-tring
(C) chik-chik
(D) cring-cring

16. Everyone told the narrator that the squirrel would not ……….after being attacked so badly by the crows.
(A) Move
(B) Eat
(C) Live
(D) Sleep

17. In which of the following international film festival Satyajit Ray received award ?
(A) Venice
(B) Cannes
(C) Berlin
(D) All of these

18. Ray used to compose….. for his own films.
(A) Script
(B) Music
(C) Songs
(D) None of these

19. Who is challenging the mountain ?
(A) The poet
(B) The porter
(C) Both (a) & (b)
(D) None of above

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

20. Who stole out in the leaf-green light?
(A) Animals and birds

(B) fairies and witch
(C) kings and queens

(D) fairies and gnomes

21. ‘Martha’s stories have a ………… effect.
(A) crazy
(B) wonder
(C) tranquil
(D) noisy

22. In ‘What is wrong with Indian Films’ the author com- pares Indian films with ………….films.
(A) Korean
(B) Japanese
(C) Western
(D) Pakistani

23. How would she begin her speech according to the son of Aung San Suu Kyi ?
(A) With thanks
(B) With Joy
(C)By saying, that she accepts Nobel Prize in the name of all the people of Burma
(D) None of these

24. “Martha’s stories are like a ……….
(A) fairy
(B) dream
(C) ghost
(D) none of these

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

25. Which of the following work of Premchand was banned by the British Govt. ?
(A) Godan
(B) Nirmala
(C) Soje Vatan
(D) None of these
26. Who was Halku?
(A) A washerman
(B) A Tenant farmer
(C) A Goldman
(D) None of these

27. What is the name of the Political Party headed by Aung San Suu Kyi?
(A) National Congress

(B) Myanmar League
(C) National League of Democracy
(D) Myanmar Congress

28. Aris fellt that the common people of Burma would be theultimate………… .when Burma became a peaceful and free country.
(A) Winners
(B) Losers
(C) Rulers
(D) Slaves

29. Some …… people visited the old woman in ‘Once Upon a Time’.
(A) young
(B) old
(C) gentle
(D) uncivilized

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

30. What kind of woman was Munni?
(A) She was the wife of Halku
(B) She was a typical house wife
(C) She was very concerned about her incomes and husband
(D) All of the above

31. Who is the author of the title/article “Allergy” ?
(A) Premchand
(B) Puran Singh
(C) Dr. Rana S.P. Singh

(D) None of these

32. At first the allergy appears in a ………….. form.
(A) Worrisome
(B) Nasty
(C) Mild
(D) Troubling

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

33. The old woman in ‘Once Upon a Time’ could answer the questions asked by the young men, if only she could
(A) read
(B) see
(C) smell
(D) hear

34. The boy in ‘Once upon a Time’ carries a ……. and jug of warm cider.
(A) bag
(B) plate
(C) lamp
(D) cup

35. The bet was struck for an amount of………Million roubles.
(A) two
(B) three
(C) four
(D) five
36. During the first year of imprisonment the lawyer in ‘The Bet……..
(A) suffered terribly

(B) enjoyed happily
(C) ate heavily
(D) listened to music

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

37. Sakas and Hunas came after-
(A) The Muslims
(B) The Greeks
(C) The British
(D) The Aryans

38. The Greek invaders were followed by-
(A) Saxons
(B) Jutes
(C) Sakas and Hunas

(D) Anglo

39. Mr. Gessler blamed the big firms for taking away the livelihood of ………. like himself who worked on a low scale.
(A) Shop-keepers

(B) Land owners
(C) Bearers
(D) Workers

40. When the author visited Mr. Gessler’s shop after a gap of nearly two years, he found another ………….. name also painted on one of the windows of the shop.
(A) Boot maker’s
(B) Baker’s
(C) Florist’s
(D) Plumber’s

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

41. Civilization is the ……. of society, which creates the condition of culture.
(A) division
(B) organisation
(C) separation
(D) sovereign

42. The story ‘Little girls wiser than Men’ has been written by-
(A) Leo Tolstoy
(B) Toni Morrison
(C) Hymayun Kabir

(D) John Lexau

43. It was an early-
(A) Summer
(B) Winter
(C) Christmas
(D) Easter

44. Why young children should not be allowed to join the party, arranged for adults ?
(A) Due to some unhealthy environment
(B) Adults can make such an environment which suits them but not the youngsters
(C) Youngsters can receive some toxic lessons
(D) None of these

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

45. Sun and Moon are the names of
(A) Guests
(B) Children
(C) Adults
(D) Servents

46. Sun was very …………… to see how all the pretty things had been destroyed.
(A) Upset
(B) Jealous
(C) Happy
(D) Enthusiastic
47. Which festival is reffered to by the writer in ‘Little Girls wiser than Men?
(A) Holi
(B) Diwali
(C) Easter
(D) None of these

48. On hearing the songs of the towns, singing birds like the ……are afraid and go away.
(A) parrot
(B) thrush
(C) cuckoo
(D) sparrow

49. What is the poet’s desire in ‘God Made the Country?
(A) To enjoy comfortable conditions
(B) To enjoy in the countryside
(C) To wear good clothes
(D) To enjoy the pleasure of natural objects

v

50. In the story ‘Two Horizons’ the daughter asks her mother why she is not able to attain the satisfaction her mother experienced in her………. life.
(A) Lonely
(B) Widowed
(C) Married
(D) None of these

51. The only companion of the mother in the story “Two Horizons’ is…….
(A) her husband
(B) her son
(C) her daughter
(D) her dog

52. God mad the Country and man made the
(A) towns
(B) stars
(C) sea
(D) mountains

v

53. ‘Ode on Solitude’ is written by-
(A) Alexander Pope

(B) William Cowper
(C) Vidyapati
(D) Puran Singh

54. The poet does not want anything to mark the place where he is
(A) Buried
(B) Sitting
(C) Hiding
(D) Lost

55. ‘Two Horizons’ written by Binapati Mohanty has been translated into English by
(A) Mahadevi Verma

(B) Nissim Ezekeil
(C) Jayanta Mahapatra

(D) Shiv K. Kumar

56. The narrator’s girlfriend in ‘Love Defiled’ was very
(A) cunning
(B) stupid
(C) irritation
(D) intelligent and witty

57. ‘Polythene Bag’ is a…
(A) story
(B) novel
(C) drama
(D) poem

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

58. What has been compared to a polythene bag ?
(A) feeling of surprise

(B) feeling a joy
(C) feeling of hurt
(D) feeling of sad

59. Radha’s tears have carved a-
(A) river
(B) statue
(C) sea
(D) hole

60. The narrator did not marry the girl because of
(A) his parents
(B) his friends
(C) his colleagues
(D) his neighbours

Direction (61-66): Choose the indirect speech of the given sentences :
61. Mrs. Singh said, “She will dance.”
(A) Mrs. Singh said that she will dance.
(B) Mrs. Singh is saying that she is dancing.
(C) Mrs. Singh will say that she is dancing.
(D) Mrs. Singh said that she would dance.

62. Rohit said, “She will go to Kolkata tomorrow.”
(A) Rohit said that she is going to Kolkata tomorrow.
(B) Rohit is saying that she is going to Kolkata tomorrow.
(C) Rohit says that she goes to Kolkata tomorrow.
(D) Rohit said that she would go to Kolkata the next day.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

63. I said to her, “I am a good player.”
(A) I said to her that I am a good player.
(B) I told her that I am a good player.
(C) I said to her that I had been a good player.
(D) I told her that I was a good player.

64. He says, “I am going to Patna.”
(A) He says that I am going to Patna.
(B) He says that he is going to Patna.
(C) He says that he was going to Patna.
(D) None of these.

65. They said to us, “Good evening”.
(A) They asked us to say good evening.
(B) They wished us good evening.
(C) They wanted to wish good evening.
(D) They were asking to wish good evening.

66. He said, “I am ill today.”
(A) He said that he was ill that day.
(B) He says that he has been ill.
(C) He is saying that he is ill today.
(D) He will say that he was ill.

Direction (67-73): Choose the most suitable preposition.

67. After having tea, he settled himself ——– his arm chair.
(A) into
(B) over
(C) to
(D) on

68. The reward was not commensurate ———- the work done
by us.
(A) on
(B) for
(C) with
(D) order

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

69. He felt pity …………… the poor.
(A) to
(B) in
(C) for
(D) of

70. We are proud……… Our secularism.
(A) at
(B) of
(C) over
(D) with
71. The boy is interested ……..painting.
(A) at
(B) in
(C) to
(D) for

72. I am angry with him —— his carelessness.
(A) on
(B) to
(C) for
(D) at

73. It is dangerous to enter ——- the enemy’s camp.
(A) in
(B) on
(C) by
(D) into

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Direction (74-79) : Choose the correct passive voice of the following:
74. He is reading a novel.
(A) A novel is read by him.
(B) A novel is being read by him.
(C) A novel was being read by him.
(D) A novel is reading by him.

75. His behaviour surprised me.
(A) I was surprised for his behaviour.
(B) I was surprised at his behaviour.
(C) I was surprised with his behaviour.
(D) I was surprised on his behaviour.

76. We crowned him leader.
(A) He had crowned leader.
(B) He crown leader.
(C) He was crowned leader.
(D) He crowned leader.

77. The boys were solving the sums-
(A) The sums was being solved by the boys.
(B) The sums were solved by the boys.
(C) The sums were being solved by the boys.
(D) None of these.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

78. Mr. Sharma knows me.
(A) I am known for Mr. Sharma.
(B) I am known with Mr. Sharma.
(C) I am known at Mr. Sharma.
(D) I am known to Mr. Sharma.

79. His hard work satisfied me.
(A) I was satisfied for his hard work.
(B) I was satisfied by his hard work.
(C) I was satisfied with his hard work.
(D) I was satisfied at his hard work.

Direction (80-86): Choose the most suitable translation.

80. तुम इस काम को चार बजे तक खत्म कर चुके होगे।
(A) You will have finished this work by 4 O’clock.
(B) You will finish this work by 4 O’clock.
(C) You will be finishing this work till O’clock.
(D) You will be finihed this work until 4 O’clock.

81. कृपया बैठ जाएँ।
(A) You are asked to sit down.
(B) Sit down please.
(C) Request you to sit down.
(D) You should sit down.

82. उसने मुझे भारत के बारे में कहानियाँ सुनाई ।
(A) He told me stories about India.
(B) He used to tell me stories about India.
(C) Told stories about India by him.
(D) He tell stories about India.

83. आप वहाँ कितनी देर रहेंगे?
(A) How much will you stay there?
(B) How long will you stay there?
(C) How long you will stay there?
(D) How more will you stay there?

84.फुटबॉल से क्रिकेट को अधिक पसंद करता हूँ।
(A) I prefer cricket to football.
(B) I like more cricket than more football.
(C) I enjoy cricket then football.
(D) I play cricket more than football.

85. मेरा वाहन चालक चार दिनों से बीमार है।
(A) My driver has been ill for the last four days.
(B) My driver is ill for last four days.
(C) My driver is suffering ill for four days.
(D) My driver is seriously ill for four days.

86. मजूमदार साहब सबसे वरिष्ठ अधिकारी हैं।
(A) Majumdar Sahib is the biggest officer.
(B) Maumdar sahib is the most senior officer.
(C) Majumdar Sahib is the senior most officer.
(D) Majumdar Sahib is oldest officer.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Direction (87-93): Choose the correct form of verb.

87. Ruby ………….. her English lessons yesterday when her father called her.
(A) has studied
(B) is studying
(C) studied
(D) was studying

88. Sorry, you can’t borrow my pencil. I … it myself.
(A) was using
(B) using
(C) use
(D) am using

89. I’ve just finished reading a story called ‘Dangerous Game’. It’s about a man who ….. his wife because he doesn’t want to lose her.
(A) kills
(B) killed
(C) kill
(D) is killing

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

90. What time…..
(A) the train leaves?

(B) leaves the train?
(C) is the train leaving?

(D) does the train leave?

91. The phone …… Can you answer it, please?
(A) rings
(B) ring
(C)rang
(D) is ringing

92. My grandfather ………… tea without sugar.
(A) taking
(B) takes
(C) taken
(D) had took

93. When evening. , it gets dark.
(A) comes
(B) came
(C) will come
(D) had come

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Direction (94-100): Choose the correctly spelt word:
94. (A) Octinnial
(B) Octeneial
(C) Octenial
(D) Octennial

95. (A) Autonomouse
(B) Autonomous
(C) Autonomes
(D) Autonomus

96. (A) Admissible
(B) Admisible
(C) Admissiblle
(D) Addmissible

97. (A) Aesthettics
(B) Aesthtics
(C) Asthetics
(D) Aesthetics

98. (A) Incessaently
(B) Incissantly
(C) Incesantly
(D) Incessantly

99. (A) Natoriety
(B) Notoreity
(C) Notoriety
(D) Noteriety

100. (A) Obsoliete
(B) Obsoletie
(C) Obsolete
(D) Obsolite

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 

1- C 2-B 3-A  4-A   5-B  6-A  7-D  8-A  9-B 10-C 
11-A 12-A 13-B  14-A 15-C  16-C 17-D 18-B  19-B 20-D
21-C 22-C 23-C 24-B  25-C 26-B  27C-  28-A  29-A  30-D 
31-C 32-C 33-B  34-C  35-A  36-A  37-B  38 -C 39-D 40-A 
41-B 42-A 43-D  44- B 45-B  46- A 47-C  48-B  49-D  50-C 
51-C  52-A  53-A  54-A 55-C 56-D  57-D  58-C  59-A  60-A 
61-D 62-D  63-D  64- B 65-B 66-A  67-A  68-C  69-C 70-B 
71-B  72-C 73-D
74-B
75-B  76- C 77-C  78-D  79-C  80-A 
81-B  82-A 83-B  84-A 85-B 86-C  87-D  88-D  89-A  90-D 
91- D 92-B  93-A  94-D  95-B 96-A 97-D  98-B  99-C  100-C

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 

 S.N Bihar Board Class 10th Model Paper 2022
 1  Science – विज्ञान
 2  Hindi – हिन्दी  
 3 Social Science – सामाजिक विज्ञान
 4 Math – गणित 
5  Sanskrit – संस्कृत
 6 English – अंग्रेजी 
7 Non Hindi – अहिन्दी 
8 Urdu – उर्दू 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 

 

 Bihar Board Official Website 

Class 10th English Model Paper 2022 Bihar Board 

SECTION-B
(Descriptive Type Questions)

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow:
Thirteen hundred years ago there came a great traveller from China to India. He came in search of wisdom andm knowledge. His name was Hiuen Tsang. He spent many years in India, learning himself and teaching others. For some time he studied at the great University of Nalanda. It was then near the city called Pataliputra, now known as Patna. Hiuen Tsang became very learned. He journeyed all over India. He saw and studied the people that lived in this great country in those far-off days. Later he wrote a book on his travels. It is this book which contains the story that comes to my mind. The story is about a man from South India who came to Karna Suvarna. It was a city somewhere near modern Bhagalpur in Bihar. The story says that this man wore round his waist copper plates. On his head
he carried a lighted torch, and a staff in his hand. With proud bearing and lofty steps, he wandered about in this strange attire.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Questions :
(a) What was the purpose of Hiuen Tsang to visit India ?
(b) What did he do living in India ?
(c) Describe the look of the man who came from South India.
(d) Where did Hiuen Tsang study ?

Answers :
(a) The purpose of Hiuen Tsang was to get knowledge.
(b) He spent here, studied at the great university of Nalanda and taught others.
(c) This man wore round his waist copper plates. On his head was a lighted torch and a staff in his hand.
(d) Hiuen Tsang studied at Nalanda University.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

OR

The last solar eclipse of 20th century took place on 11 August, 1999. It was seen by millions of people all over the world. Being the last great heavenly event of the century, it was the world’s most watched one. This eclipse covered a more thickly populated area of the earth than any of its predecessors. A large number of scientists gathered at Lakpat in Gujarat, which was considered to be the best place to view the last eclipse. The totality there would by the longest. They had gone there to study the phenomenon. But they were disappointed because the sky was overcast with dense clouds. These clouds blocked the clear view of the eclipse. In spite of this the enthusiasts took time off to watch this event from the beaches, roof tops, road and suburban trains. They cheered whenever the spectacle became visible.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Questions :
(a) Why was this eclipse watched by more people than ever before?
(b) Where did the scientists go to see the eclipse and with what purpose ?
(c) Where did the enthusiasts watch the eclipse from ? 
(d) What prevented the people from having a full view of the eclipse ?

Answers :
(a) Since the eclipse was the last great heavenly event of the 20th century, it was watched by more people than ever before.
(b) The scientists went to Lakpat in Gujarat which was considered to be the best place to view the eclipse. They had gone there to study its phenomenon.
(c) The enthusiasts watched this event from the beaches, roof tops, road and suburban trains.
(d) The sky was overcast with dense clouds which blocked the clear view of the eclipse and this made it difficult for the people to view the eclipse fully.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

 

2. Read the following passage and answer the question that follow:
An Old man had four sons who often quarrelled with one another. They paid no attention to their father’s advice not to do so. One day he called all his sons together and gave them a bundle of sticks and asked each of them to try in turn and hack the bundle. Each of them tried but failed. The old man then asked them to unite the bundle and break the sticks separately. Not to speak of the oldest, even the youngest one broke the sticks without any difficulty. Then the old man told his sons that they should see the power of unity. If they lived united no harm would come to them. If they quarrelled, they would have to face difficulty.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Questions :
(a) How did the four sons behave with one another ? 
(b) Did they pay heed to their father’s advice? 
(c) What did the old man do next?
(d) What moral do you get from the above passage ? 2

Answers :
(a) The four sons often quarrelled with one another.
(b) They paid no attention to their father’s advice not to
quarrel with one another.
(c) Then the old man called all his sons together to solve the problem. He gave them a bundle of sticks and asked each of them to try in turn and chop the bundle. All of them tried but failed. The old man then asked them to unite the bundle and break the sticks separately. All of them broke the sticks easily. Then the old man told them to see the power of unity and advised to live united.
(d) We get moral from the above passage that if we live united, no harm would come to us. If we quarrel with one another, we would have to face difficulty.

OR

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

The lion used to be much more widely distributed in Africa and Asia than it is today. If it survives, it will probably, do so in the national parks that enlightened countries have set aside forit to live in, unmolested by man. Lions usually live in family parties called a “pride’, which commonly consists of a lion, two lionesses and cubs. They usually prey on zebras and antelopes, but pigs and other game are sometimes killed if opportunity offers. Wild lions are not normally a menace to man, unless wounded or otherwise aroused. The lion and the other big cats maintain the population balance of the forests and scrub lands where they live. Lions …never cause the total extermination of the animals on which
…Only man can destroy completely in his greed and was….cruelty.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Questions :
(a) Why is the lion less widely distributed today? 
(b) How will the lion survive?
(c) What do lions usually prey on ?
(d) When do lions become a menace for men ? 2

Answers :
(a) The lion is less widely distributed today because the hunters have eliminated this species on a large scale.
(b) Lions are expected to survive in the national parks that the Governments of enlightened countries have set-up.
(c) Lions usually prey on zebras and antelopes.
(d) Lions become a menace for man only when they are wounded or otherwise aroused.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022
 

3. Read the poem carefully and answer the questions that follow:
Autumn is the time of year
when changes start to happen here.
The days grow short. It’s cold outside.
The birds fly south. The squirrels hide.
The leaves fall off of all the trees.
The garden pond begins to freeze.
Another summer’s left behind.
It’s winter soon, but I don’t mind.
For autumn is the time when I
begin to dream of pumpkin pie.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Questions :
(a) Where do the birds fly in the autumn season ? 
(b) Which animal hides during the autumn season ? 
(c) What happens to the garden pond during autumn season ?

Answers :
(a) In the autumn season, the birds fly to the south.
(b) The squirrels hide during the autumn season.
(c) The garden pond begins to freeze in the autumn season.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

OR

A slumber did my spirit seal;
I had no human fears:
She seemed a thing that could not feel
The touch of earthly years.
No motion has she now, no force;
She neither hears nor sees;
Rolled round in earth’s diurnal course,
With rocks, and stones, and trees.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 PDF 

Questions :
(a) What are human fears?
(b) What did she seem to be ?
(c) What is her condition now?

Answers :
(a) Human fears are fears that are common to all men like the fear of death.
(b) She seemed to be a deathless thing.
(c) She is now dead. She has no motion of force. She is now a part of the earth.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

4. Answer any five of the following questions: 

(a) Why did Halku need a blanket?
Ans. Halku was a poor tenant farmer. He had to sleep in the fields at night. He needed a blanket immediately because he had to face intense cold in the fields at night.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(b) Why did the narrator leave the girl he loved so passionately? Was he honest in his relation ?
Ans. The narrator left the girl whom he loved so passion- ately due to his parental opposition. No, he was not honest in his relation. He should have convince his parents for his mar- riage.

(c) Does the writer dislike rapid movement in every field ?
Ans. No, the writer does not dislike rapid movement in every field.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(d) How many blocks away was the post office from Mr. Johnson’s house?
Ans. The post office was only two blocks away from Mr. Johnson’s house.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(e) Why does the poet want to live and die stealthily from the world? How many of you would like to do so ? and Why?
Ans. The poet does not want to be popular. So, he wants to live and die stealthily from this world. No one in this world would like to do like the poet because in this world every one is eager to get fame and popularity.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(f) Why was the man not content, although he was rich ?
Ans. The rich man was not content due to greed.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(g) How much load does the porter have on his back?
Ans. The porter have a twenty five kilo load on his back.

 

Bi har Board BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(h) How would Gillu inform that he was hungry?
Ans. By twittering ‘chik-chik’ Gillu would inform that he was hungry.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(i) Have average American films been a bad model ? Give one reason.
Ans. The average American films had been a bad model
because they depict a way of life so utterly at variance with our own.

 

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 PDF

(j) How does Humayun Kabir define culture ?
Ans. Humayun Kabir defines culture as the efflorescence of civilization and a complex of many strands of varying importance and vitality.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

5. Write a paragraph on any one of the following in about 60-70 words :

(i) Your Class Teacher

(ii) My Neighbour
(iii) Television
(iv) The Happiest Day of my Life
(v) My Best Friend

Ans.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 
 

(i) Your Class Teacher

Mr. V. P. Sharma is my favourite teacher. He teaches us English. He is an M.A. He is always cheerful. He never loses temper. He helps the poor with money. He is a master of his subject. His method of teaching is very impressive. He has been showing good results for many years. All the teachers and the students love him. He has very simple habits. He believes in simple living and high thinking. The Principal consults him on all important matters. We are lucky to have a teacher like Mr. V.P. Sharma. We are proud of him.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(ii) My Neighbour

Blessed are those who have good neighbours. I am lucky to have Shri. M. R. Agrawal as next door neighbour. He is a teacher. His family consists of five members. Shri Agarwal is a thorough gentleman. He has all the qualities of a good neighbour. He is soft spoken. He is very polite. He is well- behaved. Wherever and whenever you meet him, he would greet you with a smile. He shares our joys and sorrows. Though he is not very rich, he helps others with service and money. He has always been helpful to us in the hour of need. Moreover he never expects anything in return. He is indeed an admirable man and a friendly neighbour.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(iii) Television

Television is one of the wonders of science. It is very common and popular these days. It means distant vision. It receives and transmits visual vision. It enables the people to see whatever happens in different parts of country and the world. Now, it has become a major form of media communication. The games and sports held in India and abroad are presented to us on television. Sitting at home we  an enjoy them. Now, it is a great means of education. It can educate the students about the latest discoveries of science and technology.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(iv) The Happiest Day of my Life

Yesterday was the happiest day of my life. It is my habit to get up early in the morning. It was 6 A.M. I saw my brother Ashok standing before me. He had come late in the night from the hospital. I was glad to see him. In the mean time my friend came with a newspaper. My photo was printed at the top. I had got first position in the Board Exam. All congratulated me. I  immediately became ready and reached the school. My friends took me in their arms. My Principal and teachers praised me for my hard work. A wrist watch was given to me in the prayer assembly. In the evening my father arranged a lovely tea party. All my teachers and friends attended it. It was really the happiest day of my life.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

(v) My Best Friend

A friend in need is a friend in deed. The world looks dark without a true friend. Happy are those who have a true friend. I am lucky to have a true friend as Ram. He belongs to a noble family. He is my class fellow. We work, play and study together. He is good at studies. He always stands first in the class. He is also a good-player of Hockey. He is the captain of Junior hockey- eleven. He has many qualities of head and heart. He is always regular. He is never late for school. He keeps neat and clean. He is honest and truthful. These qualities have endeared him to all. He takes exercise in the morning. He helps me in my studies. He is an ideal friend. Both of us like each other.

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 PDF

Direction (6-11): Answer any three questions choosing from Q. Nos. 6 to 11.

6. You are Mayank Mohan, Secretary of Cultural Society. Write a notice in about 50-60 words, informing students about the celebration of Teacher’s Day on 5 September.
Ans.

RK School, Sonepur
NOTICE

1 September, 2021
Teacher’s Day
This is to inform to the students from classes IX to XII that Teachers’ Day will be celebrated on September 5, 2021 with great pomp and ceremony after the break at the auditorium. The students have decided to put up a great show. The students who wish to take part in the dance, speech, singing, decoration, honoring activities for the teachers must give their names to the undersigned latest by September 2, 2021.
                                          Mayank Mohan
                                                    Secretary,
                                            Cultural Society

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

7. You have visited the Qutub Minar recently. Write a report about your visit.
Ans.
From,
           Ajay Kumar
           T.K. Ghosh Academy
           Patna
Το
        The Secratary
        Cultural Society
        T.K. Ghosh Academy
         Patna
                                                                                       12 November, 2021
                                                 Qutub Minar
               I had been informed along with a few schoolmates that we had been selected to go somewhere for travelling. However,the catch was that we were not informed where. On February 22,the day we were to leave, we were told that we had  been selected as the lucky few to explore the epitome of Mughal architecture—The Qutub Minar. The minaret,constructed with sandstone,stands as the world’s tallest brick minaret,at a height of 72.5 metres. Though construction work on the UNESCO heritage site was first initiated by Qutub-ud-din Aibak,it is believed that after his tragic death, it was completed by his descendant, Iltutamish. This is the very earliest example of Indo- Islamic architecture, which means that it is influenced of both Islamic and the Hindu styles of building. It has been said that it houses India’s first mosque,which is a factor that enhances the legend’s charm. All considered the sight of the Qutub Minar will make your jaw drop in awe and search for words in vain. It will leave you speechless, literally.
                                                                      Ajay Kumar
                                                                          Class-X
                                                            T.K. Ghosh Academy
                                                                                        Patna

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

8. Your elder sister is going to be married. Write an application to the Headmaster of your school, requesting him to grant you leave for four days to attend the marriage.
Ans.
To,
            The Headmaster
            High School, Darbhanga
            Subject: Application for Leave of Absence
Sir/Madam,
              I am Amit Mishra, student of class-X. With due respect, I would like to inform you that I cannot attend school from 20- 2-2021 to 23-02-2021 due to my sister’s wedding. Since I am the
only brother of my sister I have lots of responsibilities and I have to make preparations for that.
                                   I, therefore, request you to kindly grant me a leave of absence for those four days.
12-2-2021
                                                                                                  Yours obediently
                                                                                                     Amit Mishra
                                                                                                         Class :X
                                                                                                          Roll no:12

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

9. Write a letter to your friend Rajesh, inviting him to your brother’s marriage party.

Ans.
                                                                                                             240, Tilak Nagar
                                                                                                                                 Patna
                                                                                                               Date: 12-6-2021
My dear Rajesh,
             You will be glad to know that my brother’s marriage is taking place on 25th Nov. My brother has asked me to invite you.
            So you are cordially invited to attend the marriage. You are requested to come two or three days before the marriage to help us in preparations.
                                                 Please convey my best regards to your parents and love to Youngers.

                                                                                                            Yours sincerely,
                                                                                                            Mukesh Mehra

10. You are Yuvraj. Write a speech in about 60-70 words to be delivered on ‘Gandhi Jayanti’.
Ans. Honourable Principal, respected teachers and my dear friends. I am Yuvraj of class-X. Today the topic of my speech is ‘Gandhi Jayanti’.
                      Today, on his birthday, let us remember him and celebrate this day with joy and prosperity. His life was an inspiration for all of us and the sacrifices he made, are our responsibilities
now. Let us contribute ourselves to the growth and development of our country, to pay a salute to Nation’s Father. Do not waste their efforts and struggles, by letting India go down. Even our Prime Minister, Mr. Narendra Modi has started Swachh Bharat Abhiyan, to maintain the cleanliness of our society, on this very important day.
             A speech is not enough to speak about Mahatma Gandhi’s values and deeds. But, we as the future of the country, can honor him by living our life following his principles of truth, peace, and non-violence and lead our country to an incredible nation. Jai Hind, Jai Bharat!

 Bihar Bopard BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

11. You along with your friends are going to the playground. Write a message to your friend Azhar asking him to join you there.
Ans.
 

Message

                                                                                                                    11 November, 2021
                                                                                                                      10:30 a.m.
Azhar,
I along with my friends am going to the school playground. We will play cricket there till 5:30 p.m.. You know that the school cricket team will be selected soon. Come and join us there as soon as possible.

                                      Salim

BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB  Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022 BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page