स्वामी दयानंद Matric Sanskrit Objective Question 2022 | 10th Class Sanskrit vvi Question 2022 | Bihar Board

स्वामी दयानंद Matric Sanskrit Objective Question 2022 | 10th Class Sanskrit vvi Question 2022 | Bihar Board

स्वामी दयानंद

1.स्वामी दयानंद: कः आसीत् ?
(A) पाटलिपुत्रसंस्कृतसंस्थानस्य संस्थापक:
(B) समग्रविकाससंस्थानस्य संस्थापक:
(C) आर्यसमाजस्य संस्थापक:
(D) ब्रह्मसमाजस्य संस्थापक:
उत्तर-(C)

2. कस्य प्रचारं दयानन्दः अकरोत् ?
(A) वैज्ञानिकतत्वज्ञानस्य
(B) सामाजिकज्ञानस्य
(C) नगरव्यवस्थायाः
(D) शुद्धतत्वज्ञानस्य
उत्तर-(B)

3. दयानन्दस्य जन्म कस्मिन् प्रांते अभवत् ?
(A) बिहार प्रांते
(B) महाराष्ट्र प्रांते
(C) गुजरात प्रांते
(D) झारखंड प्रांते

उत्तर-(C)

4. स्वामी दयानन्दस्य रचना कः अस्ति ?
(A) सत्यार्थप्रकाशः
(B) रामायणम्
(C) वेदः
(D) पुराणम्
उत्तर-(A)

5. कस्य स्थापना 1875 ईस्वी वर्षे अभवत् ?
(A) आर्यसमाजस्य
(B) ब्रह्मसमाजस्य
(C) किसान समाज
(D) योग संस्थान
उत्तर-(A)

6. दयानन्दस्य निधनः कदा
(A) 1875 ईस्वी वर्षे
(B) 1883 ईस्वी वर्षे
(C) 1945 ईस्वी वर्षे
(D) 1983 ईस्वी वर्षे
उत्तर-(B)

7. स्वामी दयानन्दः आसीत् । रिक्त स्थानानि पूरयत् ।
(A) समाजोद्धारकः
(B) कृषक:
(C) द्वारपालक:
(D) लेखकः
उत्तर-(A)

8. बालकस्य नाम.……. इति कृतम् । रिक्तस्थानानि पूरयत् ।
(A) मूलविष्णु
(B) विष्णुः
(C) मूलशंकरः
(D) ब्रह्मा
उत्तर-(C)

9. शंकरस्य विग्रहमारुह्य ……..विग्रहार्पितानि द्रव्याणि भक्षयन्ति । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) खगाः
(B) मूषकाः
(C) सर्पाः
(D) शावकाः
उत्तर-(B)

10. रात्रिजागरणं विहाय मूलशंकरः……….गतः । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) गृहम्
(B) विद्यालयम्
(C) वस्त्रालयम्
(D) भोजनालयम्!
उत्तर-(A)

11. स्वामी दयानन्द……….. संस्थापकः आसीत् । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) पारसीसमाजस्य
(B) सिक्खसमाजस्य
(C) आर्यसमाजस्य
(D) जैनसमाजस्य
उत्तर-(C)

12. “स्वामी दयानंद’ कौन थे?
(A) आर्य समाज के संस्थापक
(B) समग्र विकास संस्थान के संस्थापक
(C) ब्रह्म समाज के संस्थापक
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(C)

13. स्वामी दयानन्द के बचपन का नाम क्या था ? (2018)
(A) शंकर
(B) शिवशंकर
(C) मूलशंकर
(D) उमाशंकर
उत्तर-(C)

14. स्वामी दयानन्द का जन्म किस ग्राम में हुआ था ? (2021 A)
(A) झंकारा
(B) टंकारा
(C) लंकारा
(D) अंकारा
उत्तर-(B)

15. आर्य समाज की स्थापना किस नगर में हुई (2019A)
(A) बंगलौर
(B) मद्रास
(C) मुम्बई
(D) पटना
उत्तर-(C)

16. स्वामी दयानन्द का जन्म किस प्रांत में हुआ था ?
(A) गुजरात
(C) राजस्थान
(B) बिहार
(D) पंजाब
उत्तर-(A)

17. सत्यार्थ प्रकाश किरकी रचना?
(A) स्वामी दयानन्द
(B) राम मोहन राय
(C) विनोबा भावे
(D) अविन्द
उत्तर-(A)

18, आर्य समाज की स्थापना कब ई?
(A) 1985
(B) 1875
(C) 1705
(D) 1930
उत्तर-(B)

19, मूलशंकर किनका नाम था ?
(A) स्वामी दयानंद का
(B) राधामोहन औझा का
(C) पंडित रामस्वरूप शुक्ल का
(D) गणेश ओझा का
उत्तर-(A)

20. स्वामी दयानंद का जन्म कब हुआ था ?
(A) 1985
(B) 1885
(C) 182A
(D) 130
उत्तर-(C)

21. किसके कहने पर स्वामी दयानंद ने वैदिक ग्रंथ का प्रचार किया ?
(A) गिरिजानन्द
(B) अमृतानन्द
(C) बिरिजानंद
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(C)

22. निम्न में कौन मूर्ति पूजा के विरोधी थे?
(A) स्वामी दयानन्द
(B) गिरिजानन्द
(C) अमृतानन्द
(D) विरजानंद
उत्तर-(A)

23. स्वामी दयानंद के माता-पिता किसके उपासक थे ?(2021A)
(A) शिव
(B) विष्णु
(C) गणेश
(D) इन्द्र
उत्तर-(A)

24. स्वामी दयानंद का निधन कब हुआ था ?
(A) 1875
(B) 1883
(C) 1945
(D) 1983
उत्तर-(B)

25. घर छोड़कर स्वामी दयानंद कहाँ गये?
(A) काशी
(B) आगरा
(C) मथुरा
(D) दिल्ली
उत्तर-(C)

26. आर्य समाज के संस्थापक कौन थे? (2020 A), (2021A)
(A) स्वामी विवेकानन्द
(B) स्वामी सरस्वत्यानन्द
(C) स्वामी रामतीर्थ
(D) स्वामी दयानन्द
उत्तर-(D)

27. हिन्दू समाज को छोड़कर किसने धर्मान्तरण अपनाया ?
(A) निर्धन
(B) दलित
(C) अल्पसंख्यक
(D) असहाय
उत्तर-(B)

28. स्वामी दयानन्द का जन्म किस परिवार में हुआ था ? [2021(A)]
(A) अधार्मिक
(B) एकल
(C) संयुक्त
(D) कर्मकाण्डी
उत्तर-(D)

29. ‘वेदभाष्य’ की रचना किसने की ?
(A) विरजानन्द ने
(B) दयानन्द ने
(C) विद्यासागर ने
(D) ज्योतिबा फूले ने
उत्तर-(B)

30. डी० ए० वी० विद्यालय समूह की स्थापना किसने की? 12021(A)]
(A) स्वामी दयानन्द ने
(B) स्वामी दयानन्द के अनुयायियों ने
(C) धार्मिक न्यास ने
(D) किसी ने नहीं
उत्तर-(B)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page