Matric English Official Model paper Download 2023 | Class 10th English Model Paper Download PDF 2022

0

Matric English Official Model paper Download 2023

Matric English Official Model paper Download 2022

SECONDARY SCHOOL EXAMINATION
2022 – (ANNUAL)
Model Paper – 3
अंग्रेजी (ENGLISH)

Time : 03Hrs. 15 Minutes
समय : 03 घंटे 15 मिनट
Total No of Question :- 100+11+8=111
कुल प्रश्नों की संख्या :-100+11=111                                                   

Instructions for the candidates :-
1. Candidates are required to give answers in their own
words as far as practicable.
2. Figures in the right hand margin indicate full marks.
3. While answering the questions, candidates should adhere to the word limit as far as practicable.
4. 15 minutes of extra time has been allotted for the candidates to read the questions and follow the instructions carefully.
5. All questions are compulsory.
6. Use of any electronic device is strictly prohibited.
7. This question paper is divided into two sections, Section-A and Section-B.
8. In Section – A, there are 100 objective type questions, each carrying 1 mark. Out of 100 questions, you have to attempt only 50. In case more than 50 questions are answered, only the first 50 answers will be evaluated. Darken the circle with blue/ black ball pen against the correct option on OMR Answer Sheet provided to you. Do not use whitener/liquid/blade/nail, etc on OMR Answer Sheet, otherwise the result will be treated invalid.
9. Section-B has Descriptive Type Questions comprising 2 prose passages of 7 marks each and one extract from Poetry of 6 marks for comprehension. Apart from these, there are 4 questions on writing skills, each of 5 marks. Each question has an alternative option. There are 10 short answer type questions of 2 marks each out of which you have to answer any five.

Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 

1. R. C. Hutchinson was a/an……………(A) American Novelist
(B) British Novelist
(C) French Novelist
(D) Italian Novelist

2. How does the Koel feel?
(A) Satisfied
(B) Happy
(C) Restless
(D) Peaceful

3. Who was cheating the Corn-merchant ?
(A) His Son
(B) His Nephew
(C) His Daughter
(D) His wife

4. The porter was going up a ……….
(A) road
(B) lane
(C) cliff
(D) platform

5. As a result of very hard work, the porter’s…….. beat fast.
(A) pulse
(B) heart
(C) nerves
(D) muscles

6. The writer of ‘The Pace for Living’ belongs to the Tribe of
(A) Average thinker

(B) Slow thinkers
(C) Fast thinkers
(D) Good thinkers

7. People listened to Jim ……. for he was an eco-friendly boy.
(A) eagerly
(B) gladly
(C) gloomily                                            
(D) unhappy

8. At the end of the poem, the porter is in deep ………..
(A) slumber
(B) feeling
(C) wake
(D) none of these

9. What kind of hands had Martha ?
(A) short
(B) long
(C) flat
(D) slim

10. Mr. Williams is a character from……………..
(A) Gillu
(B) Me and the Ecology Bit
(C) A Pace for Living

(D) Once upon a Time

 

11. The narrator’s mother was using an electric ……. when he got back home.
(A) Heater
(B) Iron
(C) Mixer
(D) Radio

12. Walter de la Mare was a ……………. poet.
(A) Ancient
(B) Modern
(C) Medieval
(D) None of these

13. Martha told many fairy tales sitting in a valley which was …….. in colour.
(A) blue
(B) black
(C) greenish-brown

(D) red

14. The narrator liked to believe that on some………day, Gillu would come back of life as a small Juhi flower.
(A) Autumn
(B) Spring
(C) Winter
(D) Summer

15. Gillu’ has been written by-
(A) Bimal Roy
(B) Premchand
(C) Mahadevi Verma

(D) Satyajit Ray

16. Halku and Munni were always in …….
(A) debt
(B) need
(C) pain
(D) comfort

17. Name the Halku’s wife in ‘January Night’.
(A) Chunni
(B) Munni
(C) Tunni
(D) Banni

18. Mahadevi Verma taught Gillu to sit close to her……..
(A) bed
(B) paper
(C) table
(D) plate

19. The First feature film in Indian was produced in
(A) 1907
(B) 1909
(C) 1012
(D)1013

20. According to author, which of the following commandsthe respect accorded to any other form of creative expres-sion ?
(A) Music
(B) Literature
(C) Cinema
(D) Sports

 Class 10th Matric English Official Model paper Download 2022

21. Munni was Halku’s
(A) Mother
(B) Sister
(C) Wife
(D) None of these

22. ‘Anti-histamines may provide temporary relief by masking the
(A) allergy
(B) disease
(C) symptoms
(D) inflammation

23. What is Allergy ?
(A) A malfunction of human immune system
(B) A Genetic disease
(C) A disease caused by Pollution
(D) None of these

24. According to author, why are Indian films not shown abroad?
(A) India offers potential market for her own products
(B) Because Indian films are weak in quality
(C) Due to language problem
(D) None of these

25. Aung San Suu Kyi struggled for
(A) an autocratic Burma

(B) a socialist Burma
(C) a communist Burma

(D) a democratic Burma

26. The bet was struck between the banker and the
(A) Lawyer
(B) Scholar
(C) Journalist
(D) Doctor

27. Life imprisonment is a form of legal punishment in which a guilty person is but in the prison for-
(A) 10 years
(B) 20 years
(C) 40 years
(D) Entire life

28. Mr. Gessler’s ‘shop had a certain ……. distinction’.
(A) quite
(B) quiet
(C) quit
(D) cute

29. According to Aris, Nobel Peace Prize is all about the ide- als of
(A) freedom
(B) peace
(C) humanism
(D) democracy

30. Who is the writer of Acceptance speech ?
(A) Toni Morrison

(B) Aung San Suu Kyi
(C) John Lexau
(D) Leo Tolstoy

Matric English Official Model paper Download 2022

31. Mr. Gessler was a/an …….. shoemaker.
(A) dishonest
(B) careless
(C) competent
(D) incompetent

32. Moon is a ………….child.
(A) grave
(B) cheerful
(C) gloomy
(D) none of these

33. Who dressed Sun and Moon?
(A) Father
(B) Mother
(C) Uncle
(D) Nurse

34. In the story ‘Once upon A Time’ the woman is the daugh- ter of
(A) Merchant
(B) Politician
(C) Slave
(D) A rich man

35. Who is the first black woman to receive Nobel Prize ?
(A) Aung San Suu Kyi

(B) Toni Morrison
(C) Amrita Pritam
(D) None of these

36. What was the colour of Moon’s shoes ?
(B) black
(C) white
(D) red

37. According to the mother, a sense of …….. cannot be bought or gifted to someone.
(A) Loss
(B) Gain
(C) Sadness
(D) Fulfilment

38. When did Toni Morrison receive the Nobel Prize?
(A) A.D. 1990
(B) A.D. 1992
(CA.D. 1993
(D) A.D. 1994

39. What is the key factor of Indian society?
(A) Flexibility
(B) Bardness
(C) Cruelty
(D) None

40. What is the most remarkable feature of Indian ?
(A) Unity
(B) Unity in Diversity
(C) Underlying Unity

(D) None

Matric English Official Model paper Download 2022

41. The features of two letters are simple exchange of ….. between a mother and an educated middle class daughter ?
(A) Anger & Tears

(B) Sadness & Illness
(C) Love & affection

(D) None of these

42. Mother advises that one has to search within oneself to learn how to get……
(A) Rage
(B) Fury
(C) Satisfaction
(D) Anger

43. Culture is the of civilization.
(A) Pastiness
(B) Non-development
(C) Efflorescence
(D) Shrink

44. Akoulya’s and Malasha’s mothers ……. with each other.
(A) sat
(B) laughed
(C) shopped
(D) quarrelled

45. Malasha was scolded by Akoulya and asked not to ………. water
(A) waste
(B) spill
(C) splash
(D) drink

46. Who was not honest in his relationship?
(A) The girl
(B) The Narrator
(C) The Author
(D) None of these

47. Giridhar Jha defiled love by …………. his girlfriend.
(A) supporting
(B) getting
(C) receiving
(D) betraying

48. In the poem ‘Ode on Solitude’ the poet draws a beautiful picture of …….
(A) A village
(B) A poor man
(C) A happy man
(D) A town

49. What happens when we leave a polythene bag on the earth ?
(A) it degrades the soil
(B) it pollutes the environment
(C) it improves the soil
(D) None of these

 50. What happens when it gets a little heated ?
(A) It melts down
(B) It becomes solid
(C) It vaporises
(D) None of these

BIhar Board Matric English Official Model paper Download 2022

51. The two girls forgot their … and became friends again.
(A) Anger
(B) Jealousy
(C) Envy
(D) Farms

52. Where does a happy man live?
(A) In forests
(B) In towns
(C) In his native land

(D) In metropolitan cities

53. ‘O Madhava, /I have run to call you’- is from
(A) Ode on Solitude

(B) The Empty Heart
(C) Thinner Than a Crescent

(D) Koel

54. Originally Vidyapati is a ………… poet.
(A) Hindi
(B) English
(C) Maithili
(D) Bhojpuri

55. According to William Cowper, villages possess the gift of health and that towns and cities can never have.
(A) virtue
(B) perfection
(C) serenity
(D) materialism

56. What made him mad?
(A) His needy tendency
(B) His tendency of getting more & more
(C) Sudden shock
(D) None of these

57. What do the silver pitchers symolise in the poem?
(A) health
(B) wealth
(C) wisdom
(D) poverty

58. The Koel is called the black ……..
(A) Squirrel
(B) Duck
(C) Cuckoo
(D) Cat

59. According to the poem who made the town?
(A) God
(B) Government
(C) Man
(D) None of these

60. Ode is poem addressed to a …………. or an object.
(A) sun
(B) moon
(C) person
(D) stars

Matric English Official Model paper Download 2022 Bihar Board 

Direction (61-66): Choose the indirect speech of the given sentences :

 

61. He said, “I cannot help you at present because I am myself in difficulty.”
(A) He said that I cannot help you at present because I myself in difficulty.
(B) He said that he could not help me at present because he was himself in difficulty.
(C) He told that he could not help you at present because he was himself in difficulty.
(D) He asked that he could not help you at present be- cause he was himself in difficulty.

62. The master said to his servant, “Close the door”.
(A) The master ordered his servant to close the door.
(B) The master advised his servant to close the door.
(C) The master said to his servant to close the door.
(D) The master inquired his servant to close the door.

63. Saunak said, “The sun rises in the east.”
(A) Saunak said that the sun rises in the East.”
(B) Saunak said that the sun rose in the East.
(C) Saunak said that the sun is rising in the East.
(D) Saunak said that the sun was rising in the East.

64. Naveen says to me, “I am your friend.”
(A) Naveen says to me that I am his friend.
(B) Naveen tells me that he is my friend.
(C) Naveen says to me that he was my friend.
(D) Naveen says to me that I am your friend.

65. The emperor said, “My wife is beautiful”.
(A) The emperor said that my wife is beautiful.
(B) The emperor said that his wife was beautiful.
(C) The emperor said that his wife is beautiful.
(D) The emperor said that my wife was beautiful.

66. He said, ‘I am planning to migrate’.
(A) He said that he was planning to migrate.
(B) He said that I was planning to migrate.
(C) He said that I am planning to migrate.
(D) He said that he is planning to migrate.

Direction (67-73): Choose the most suitable preposition.

67. Which hand do you write…….?
(A) at
(B) from
(C) off
(D) with

68. She was a devoted wife and looked ——— her husband.
(A) to
(B) at
(C) after
(D) upon

69. He is interested ………… music.
(A) on
(C) in
(D) at

70. I know the house that he lives……….
(A) in
(B) for
(C) at
(D) of

BSEB Matric English Official Model paper Download 2022

71. Rita is tired ………. this work.
(A) at
(B) for
(C) of
(D) from

72. Aim. …….. doing your work.
(A) at
(B) by
(C) with
(D) of

73. She was called an interview.
(A) by
(B) at
(C) for
(D) of

Direction (74-79) : Choose the correct passive voice of the following:

74. Sunder will have closed the door.
(A) The door would have closed by Sunder.
(B) The door would have been closed by Sunder.
(C) The door will have been closed by Sunder.
(D) The door will have closed by Sunder.

75. They had not done their tasks.
(A) Their tasks had not been done.
(B) Their tasks has been not done.
(C) Their tasks have not been done.
(D) Their tasks have been not done

76. He will hate me.
(A) I would be hated by him.
(B) I will be hated by him.
(C) I will hated by him.
(D) I will be hate by him.

77. The police will have caught the culprit.
(A) The culprit will have caught by the police.
(B) The culprit have been caught by the police.
(C) The culprit will have been caught by the police.
(D) The culprit would have been caught by the police.

78. Somebody had already adopted him.
(A) He have been already adopted.
(B) He had already been adopted.
(C) He had already adopted.
(D) He has been already adopted.

79. Rahul will pass the message.
(A) The message will passed by Rahul.
(B) The message would be passed by Rahul.
(C) The message will pass by Rahul.
(D) The message will be passed by Rahul.

Direction (80-86): Choose the most suitable translation.

80. शाम को वे घर लौटते हैं।
(A) He comes home in the evening.
(B) He returns home in the evening.
(C) He returns home at the evening.
(D) He return home at the evening.

Matric English Official Model paper Download 2022 PDF Download

81. मैं यहाँ 1980 से रहता हूँ।
(A) I am living here 1980.
(B) I am living here for 1980.
(C) I have been living here since 1980.
(D) I have been living here for 1980.

82. वे एक बार पटना आए ।
(A) Once he came to Patna.
(B) One time he was in Patna.
(C) He was in Patna.
(D) He had lived in Patna once.

83. क्या आज वर्षा होगी?
(A) It will rain today.
(B) May it rain today?
(C) It is raining today.
(D) Can it rain today

84. बहुत से पढ़े-लिखे लोग देख रहे थे।
(A) Many persons are educating.
(B) Many educated persons were watching.
(C) Many persons were watching educated.
(D) Many educated persons are watching.

85. सच्ची मित्रता दुर्लभ है ।
(A) True friendship is rare.
(B) True friend is not available.
(C) True friend is difficult.
(D) It is true to get good friend..

86. गंगा भारत की पवित्र नदियों में एक है।
(A) The Ganga is a holiest river of India.
(B) The Ganga is one of the holiest river in India.
(C) No other river in India is as holy as the Ganga.
(D) None of these

Direction (87-93) : Choose the correct form of verb.

87. By and large, honest and hard working people ………… liked by everyone.
(A) are
(B) is
(C) am
(D) was

88. ….. many times every winter in Frankfurt.
(A) It snows
(B) It Snowed
(C) It is snowing
(D) It is snow

89. How many students in your class ….. from Korea?
(A) comes
(B) come
(C) came
(D) are coming

90. Weather report: “It’s seven O’clock in Frankfurt and
(A) there is snow
(B) it’s snowing
(C) it snows
(D) it snowed

 Bihar Board Matric English Official Model paper Download 2022 

91. Will you mind the door?
(A) close
(B) closing
(C) to close
(D) closed

92. Don’t make so much noise. Noriko ….. to study for her ESL test!
(A) try
(B) tries
(C) tried
(D) is trying

93. Jun-Sik… his teeth before breakfast every morning.
(A) will cleaned
(B) is cleaning
(C) cleans
(D) clean

Direction (94-100): Choose the correctly spelt word:

94. (A) Maleable
(B) Malleablle
(C) Malleable
(D) Mallaeble

95. (A) Manageble
(B) Managable
(C) Managaeble
(D) Manageable

96. (A) Misterious
(B) Mysterous
(C) Mystreious
(D) Mysterious

97. (A) Lieutenant
(B) Leiutenant
(C) Lieutinant
(D) tenent

98. (A) Luxurios
(B) Luxurious
(C) Luxureous
(D) Laxurious

99. (A) Lescious
(B) Lusceous
(C) Luscious
(D) Lusscious

100. (A) Maegistrate
(B) Magistrate
(C) Magestrate
(D) Magisttrate

BSEB Matric English Official Model paper Download 2022

1- B 2-C 3- B 4-C   5-B  6- B 7- C 8- A 9-D 10-B 
11-C 12-  B 13-C  14-B 15-C  16-A 17- B 18-D  19-C 20-C
21- C 22- C 23-A 24-B  25-D 26-A  27-D  28-D  29-C  30-B 
31-C 32- B 33-D  34-C  35-B  36-C  37-D  38 -C 39- A 40-B 
41-C 42-C 43-C  44-D  45-C  46-B  47-D  48-C  49-B  50-A 
51-A  52-C  53-C  54-C  55- A 56-B  57-B  58-C  59-C  60-C 
61- B 62-A  63-A  64-B  65-B 66-A  67-D  68-C  69-C 70-A 
71-C  72-A 73-C  74-B  75-A 76-B  77-C  78-B  79-D  80-B 
81-C  82-A 83-B  84-B  85-A  86-B  87-A  88- A 89-B  90-B 
91-B  92-D  93-C  94-C  95-B 96-D 97- A 98-B  99-C  100-B

Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 PDF

 S.N Bihar Board Class 10th Model Paper 2022
 1  Science – विज्ञान
 2  Hindi – हिन्दी  
 3 Social Science – सामाजिक विज्ञान
 4 Math – गणित 
5  Sanskrit – संस्कृत
 6 English – अंग्रेजी 
7 Non Hindi – अहिन्दी 
8 Urdu – उर्दू 

Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 

 

Bihar Board Matric English Subjective Model Paper 2022

 SECTION-B
(Descriptive Type Questions)

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow:
Saralabehn’s name had not always been Saralabehn. Long ago, when she had lived with her parents in England, it had
been Catherine Mary Heilman. One day, young Catherine heard about Mahatma Gandhi and the freedom movement in India. “I must join the Indian people in their struggle,” Catherine said,  “for they are fighting for freedom, truth and justice.” That is how she came to India and met Mahatma Gandhi who spoke to her about the country and its people. Young Catherine has been inspired by Mahatma Gandhi’s words.

         However, he warned her that most of the people of India lived in the villages and were poor. “Can you live with them and work with them?” said Gandhi. “I can and I will,” answered Catherine. She made her home in the villages in the Kumaon Hills and lived and worked among the people there.

Questions :
(a) What was the original name of the Saralabehn ?
(b) What resolution did Catherine take ?
(e) Why did Catherine join the Indian people in theirstruggle ? What was the reason ?
(d) What did Gandhi say to Catherine and what was her reply?

Answers :
(a) Saralabehn’s original name was Catherine Mary Heilman.
(b) Catherine took a resolution that she would join the freedom movement in India.
(c) Catherine joined the Indian people in their struggle because they were fighting for freedom, truth and justice.
(d) Gandhi asked Catherine if she would work for the poor and live with them. She told that she could and would.

Matric English Official Model paper Download 2022

OR

In modern times many changes in social conditions have affected the institution of the family. The family is no longer the
unit of production. Production is undertaken by industrial and commercial institutions. In the earlier times children were regarded as economic assets since they worked with adults and started to earn very early. Today even children from poor
families spend more time in schools run by the various State Governments.

                                      Women today, too have a different role to play and they are no longer confined to the house alone. Men and women equally share and carry the burden of the house-hold responsibilities. The close circle of kins related to the family by blood or matrimonial alliance is n

       ot as close as it used to be. This is so because the members of a family no longer follow one trade or profession together and nor do they live in close proximity.

Questions:
(a) What has brought about the change in the institution of a family today?
(b) Why is the family no longer a unit of production ? 2
(c) Why are children no longer regarded as economic assets ?
(d) Find one word in the passage which means ‘advantage’?

Answers :
(a) The change has been brought about by a change in the social condition.
(b) This is so because production is now carried on by industrial and commercial institutions.
(c) Children are no longer regarded as economic assets because even children from poor families go to school and are unable to add to the family income.
(d) The word ‘assets’ means same as ‘advantage’.

 

Matric English Official Model paper Download 2022  Bihar Board Matric English Official Model paper Download 2022

2. Read the following passage and answer the question that follow:

There are four main areas of the world which are rich in oildeposits. The first area is that of the Middle East. It includes the regions near the Caspian Sea, the Black Sea, the Red Sea and the Persian Gulf. The second is the area between North and the South America. The third lies between Asia and Aus- tralia. It includes the islands of Sumatra, Borneo and Java. The fourth area is the part near the North pole.

                  When all the present oil fields are used up, it is possible that this cold region may become the scene of oil activity. Yet the difficulties will be great. The costs may be so high that no company will under- take the work. Perhaps atomic power shall one day take the place of oil, and then we shall not have to hunt for new oil fields. The oil found in natural state is called crude oil. It is treated in refineries.

                                 The most common form of treatment is heating. When crude oil is heated, the first vapours to rise are cooled and become the finest petrol. Gas that comes off the oil later is condensed into paraffin. It is used as a fuel in heaters and lamps.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

Questions :
(a) How is pure petrol prepared ?
(b) Describe the oil areas from where oil is taken out. 2
(c) Which is the best alternate of petrol in coming days ?
(d) What is received after the second stage of the purifi- cation of crude oil ?

Answers :
(a) Pure petrol is prepared by heating the crude oil. After that, the first vapours rise and then they are cooled to become the finest petrol.
(b) Some of the rich oil areas are the Middle-East like Caspian Sea, the Black Sea, the Red Sea and the Persian
Gulf, the area between North and South America and the area between Asia and Australia and the North Pole.
(c) The best alternate of petrol in coming days is atomic power.
(d) Paraffin is received after the second stage of the puri- fication of crude oil.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

OR

Our world seems to be in the grip of speed age. Don’t you see everyone in a great hurry to reach somewhere? God knows where and why ! Our on the roads, fast moving vehicles are driven faster, pedestrians also appear to be running instead of walking, queue or no queue, hefty people push their way through the crowd, injuring or hurting women, old people or even small children. Doctors, lawyers and even shop-keepers have no patience or time to listen to you, or attend to you. People have no time even to have their food peacefully and so ‘superfast food joints have sprung up. No surprise then that so many suffer from hyper-tension or heart-diseases. Even nature seems to have joined this race. Years, months, weeks and days seem simply to fly away as if to take mankind faster to the new century promising a brighter and happier era.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

Questions :
(a) What do we see today?
(b) How do our lives differ from that of the people of the old?
(c) What is wrong in the way the people use the roads ?
(d) Why do we suffer from hypertension or heart- diseases ?

Answers :
(a) Today we see everyone in a great hurry to go somewhere.
(b) As compared to the lives of the people of the old, we seem to be in a greater hurry—we are in speed age.
(C) The people not only do not bother about the weak and the old while using the road, but also seem to be quite dispainful of them.
(d) Speed age has filled us with a spirit of competition which gives rise to tension and so we suffer more and
more from hypertension and heart-diseases.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

3. Read the poem carefully and answer the questions that follow :
World you are beautifully drest
The wonderful air is over me,
And when wonderful wind is shaking the tree,
It walks on the water and whirls the mills,
And talks to itself on the tops of the hills.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

Questions:
(a) Who is beautifully dressed?
(b) What does the wind do ?
(c) What talks to itself on the tops of the hills?

Answers :
(a) World is beautifully dressed.
(b) The wind is shaking the tree.
(c) The wind talks itself that it has walked mills and came at the topes of the hills.

Matric English Official Model paper Download 2022  Matric English Official Model paper Download 2022 PDF

 

OR

I lay in sorrow deep distressed :
My grief a proud man heard
His looks were cold, he gave me gold
but not a kindly word
My sorrow passed I paid him back
The gold he gave to me.
Then stood erect and spoke my thanks
And blessed his charity.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

Questions :
(a) How was the speaker feeling when a proud man heard him?
(b) What did the proud man do?
(c) What did the speaker do after his sorrow passed?

Answers :
(a) The poet was in grief. A proud man heard his grief, his looking was cold.
(b) The proud man gave him gold.
(C) When his grief passed he went to proud man and returned the gold.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

4. Answer any five of the following questions:

(a) Which spirit underlies the changes of Indian history?
Ans. A spirit of unity which informs the diverse expressions of its life underlies the changes of Indian history.

Matric English Official Model paper Download 2022

(b) Why did Akoulya shout at Malasha ?
Ans. Akoulya shouted at Malasha because her dress was ruined.

Matric English Official Model paper Download 2022

(c) What does “silver pitcher” symbolise in the poem ?
Ans. Silver pitcher is the symbol of pure heart. It is valuable. A silver pitcher keeps precious gold in itself. In this way a pure heart is without greed but sympathy for others.

(d) How does the writer classify himself as a thinker?
Ans. The writer classifies himself as a thinker because he speaks in a pre-conceived motion.

Matric English Official Model paper Download 2022

(e) Why did Mr. Johnson think that the narrator did not follow the principle of walking ?
Ans. Mr. Johnson thinks that the narrator did not follow the principle of walking, because he made a path, taking a
shortcut from Mrs. Greene’s and in the process killed a plant.

Matric English Official Model paper Download 2022

(f) Who started calling the tiny baby Squirrel as Gillu ?
Ans. The narrator and her family members started calling the tiny baby squirrel as Gillu.

 Bihar Board Matric English Official Model paper Download 2022

(g) Who was Halku ?
Ans. Halku was a poor tenant farmer. He was surrounded in a debt trap. But he lived happily and faced all his problems very boldly.

Matric English Official Model paper Download 2022 PDF

(h) What is allergy?
Ans. Allergy is a malfunction of the human immune system causing a violent reaction against normally harmless
substances in our nature environment.

 BSEB Matric English Official Model paper Download 2022

(i) Who is a happy man.
Ans. The poet thinks that only such a person leading quiet and innocent life can be happy. Such type of persons have very few wants and needs. He is thus self sufficient.

 

Matric English Official Model paper Download 2022

(j) How does a happy man spend his time?
Ans. The happy man spends his time smoothly. He sleeps at night quietly due to continuous hard work in the day.

5. Write a paragraph on any one of the following in about 60-70 words :
(i) Friendship
(ii) An Ideal Teacher
(iii) Diwali
(iv) Mahatma Gandhi
(v) Our School Library

Matric English Official Model paper Download 2022 PDF 

(i) Friendship

Matric English Official Model paper Download 2022

 

We need a friend in life. A friend is need a friend in deed. A friendship imbibes good virtue like honesty, truthfulness,
compassion etc. and shuns bad habits and vice.

                           A true friendship is ho

noured and respected by all and everywhere. A true friend always helps in bad times and saves from bad habits and companies. He always stands before for goodness. One’s life becomes easy and happy having a good friend. Friendship is a virtue and God gifted.

(ii) An Ideal Teacher

Matric English Official Model paper Download 2022

 

An ideal teacher is a nation-builder in the real sense. He a can make his nation great and strong. He shapes his students
into good and useful citizens. He works for no reward. The satisfaction that he gets from his job is the highest reward for
him. He does not hanker after money.

         He works with a missionary spirit. He is the pride of the whole society. He is
held in high esteem. He is respected for his noble qualities. He has all the qualities of head and heart. He is a sources of
inspiration for his students. He treats his students as his own children. He serves as a true guide for his students.

(iii) Diwali

Matric English Official Model paper Download 2022 PDF

 

Diwali is an important Hindu Festival. It reminds us of the ideals of Rama. On this day Rama with Lakshman and Sita
returned to Ayodhya from exile. People kindled earthen lamps to greet them. It is a festival of joy and merry-making. It is
celebrated after twenty days of Dussehara. It marks the advent of winter. Houses and shops are white washed. They are nicely decorated. The business men open their new accounts.

         People buy utensils, sweets, fruits and many other things. Gifts are exchanged with friends and relatives. At night there is light everywhere. Children play with fire-works. People worship Lakshmi, the goddess of wealth. They pray for health, wealth and prosperity.

(iv) Mahatma Gandhi

Bihar Board Matric English Official Model paper Download 2022

 

Mahatma Gandhi was one of the greatest son of India. He is called Father of Nation. His full name was Mohandas
Karamchand Gandhi. He was born at Porbandar on 2nd October, 1869. His father Kaba Gandhi, was a man of character. He was bold, truthful and generous. Gandhiji’s mother, Putlibai, had great faith in God. He loved truth and Non-violence. He was a man of character. He made India free. He was a great thinker and a writer also. We must follow his path.

(v) Our School Library

Matric English Official Model paper Download 2022

 

The library is a place where a large number of books are kept. Our school library is housed in two big rooms. Both the
rooms are airy and well lighted. One room is reserved for books. Here books are arranged in almirahs and shelves. There are books on Science, History, Hindi and English etc. There is a large number of short story books. The other room serves as the reading room. There are long tables and chairs in this room.

        Many students who do not find suitable atmosphere at home sit there for studies. A part-time librarian comes here in the morning during the school hours. He keeps the books in perfect order. He is very co-operative. After the school hours a senior student looks after the library.

Matric English Official Model paper Download 2022

 

Direction (6-11): Answer any three questions choosing from Q. Nos. 6 to 11.

6. You are the secretary of the Cultural Society of your school. You have been asked to infrom the students of
class X about a drama competition. Draft a notice in about 50 words to be put on the school notice-board with
all necessary details.
Ans.

Public School, Motihari
NOTICE

1 January, 2022
Drama Competition
Our school is going to organise a drama competition on 10 January 2022 at 11 a.m. in the school audotorium. All
interested students who wish to appear for the competition, should give their name by 8 January 2022. For more details, contact the undersigned. Talents come forward !
Anees Khan
Secretary
Cultural Society

Matric English Official Model paper Download 2022

7. You are Roshan Kumar of class X. Write a report in about 100 words on the progress of Ganga cleaning
mission.
Ans.
To
      The Secretary
      Cultural Society
      Zila School Patna

6 January 2022

Progress Report of Ganga (Cleaning Mission) A government-commissioned independent study of 97 towns along the Ganga shows that 39% of these towns in five States are in need of overall improvement in cleanliness, solid waste management and a change in how nullahs (drains) are handled.

        The study was conducted over six weeks in November- December 2018. Only 92 towns were considered for the study as data could not be obtained for five towns. The study assigns three grades to Ganga towns: Grade A: Good cleanliness and solid waste management services in and around the ghats area. Most nullahs were connected to STP or had garbage screens. Grade B: Partial cleanliness around the ghats.

        Needs improvement in solid waste management services. Grade C: Needs overall improvement in cleanliness, solid waste management services and infrastructure set up of nullahs. Over half the towns in Bihar and West Bengal where the Ganga flows were given the C grade, which means they require overall improvement. It is common for nullahs to drain into the Ganga across towns in all the States. In Bihar, the towns had dumpsites along the river as well. An analysis of funds allocated for the Ganga-cleaning mission shows that in 2017-18, only half the budgeted amount
was released/spent.

Roshan Kumar
Class-X
Zila School
Patna

Matric English Official Model paper Download 2022  Matric English Official Model paper Download 2022 PDF 

8. Write an application to the Principal of your school requesting him to issue you a transfer certificate.

Ans.
To
      The Principal
       Loreto Day School,
       Patna 800006
Madam,
              Since my father, who is an Officer in the Central Government, has been transferred to the Delhi office, and our family will have to shift there soon, I would request you to kindly issue a Transfer Certificate in my favour so that I may seek admission in a school there without any difficulty. All the school dues have been cleared by me.
                                                                                                               Yours faithfully,
                                                                                                                Surabh Kumar
                                                                                                                 Class -X
                                                                                                                 Roll-212

Matric English Official Model paper Download 2022 Matric Bihar Board English Official Model paper Download 2022

 

9. Write a letter to your friend in about 80 words describing your daily routine.
Ans.
Dear friend Salim,
                           I hope you are well by the grace of the Almighty. I am well too. Please convey my regards to your parents. It’s been long since I received your last letter. So I have thought of writing this letter. I am writing this letter to share with you how I spend my daily life. My daily lifestyle is very simple.

          But it is balanced, in my view. I get up very early in the morning and sip some tea. Then I go out for morning walk. After returning, I go out for tuition in Maths. When I get home, I sit down for some studies until 8:30 am. Then I take bath and go for school. After the\ school is over, I take lunch and go out for playing. At about 6 pm I sit for studying and continue till 9 pm. Then I watch TV
and have meal. After that I study a little more and go to bed. This is my daily life. I hope you shall share yours too.
                                                                                                   Yours,
                                                                                                   Sultan

Matric English Official Model paper Download 2022

 

10. You are Sapna of class-X. Write a speech in about 100 words on the topic “The role of library in Schools”.
Ans. Good morning everyone,
                        Respected Principal, teachers and my dear friends, I Sapna, Head Girl, am standing before you to share my views on the topic ‘The role of library in school.’ A school library is a place that plays an important role in students’ life. Library helps in motivating students, encouraging them and acts as fulfilment of thirst for knowledge. The school library exhibits positive impact on the academic achievement of the student, as it helps in developing the mind
of the students.
                  Learning these days is not limited to classroom lectures and training. Library occupies a significant place in school and in book lovers’ lives. It houses books suited to the interests and aptitude of individuals of different age groups. Not only that, it also includes magazines, periodicals, newspapers. With its calm and peaceful atmosphere it is a special comfort zone to the students who go there to acquire knowledge, sharpen their minds or lose themselves in the fictional worlds of the stories.
                  Library is the best place to read without disturbance. I love reading and writing so visiting the library for me is really very exciting. I can spend my entire day in the library.
                                                                                                   Thank you.

Matric English Official Model paper Download 2022

11. You are Rashmi and you had an appointment with your friend Ritu to visit an exhibition at 6 p.m. However, you have been held up by your mother to help prepare food for unexpected guests. Draft a message to be sent to
Ritu giving your reasons for not keeping the appointment, in not more than 50 words. Put the message in a box.
Ans.

Message

15 January, 2022
2.30 p.m.

Ritu
Some unexpected guests are coming to our house at 8 p.m. this evening. I have to stay at home and help my mother to prepare food for them. So, I will not be able to go with you to the exhibition at 6 p.m.
                                                                                                                                                          Rashmi

Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 Matric English Official Model paper Download 2022 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page