BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

Bihar Board Official English Model Paper 2022 |Class 10th English Model Paper Download PDF

Bihar Board Official English Model Paper 2022 | Class 10th English Model Paper Download PDF, Matric English Model Paper 2022, DLS Education Mantu Sir, 

Bihar Board Official English Model Paper 2022

SECONDARY SCHOOL EXAMINATION
2022 – (ANNUAL)
Model Paper – 4
अंग्रेजी (ENGLISH)

Time : 03Hrs. 15 Minutes
समय : 03 घंटे 15 मिनट
Total No of Question :- 100+11+8=111
कुल प्रश्नों की संख्या :-100+11=111                                                   

Instructions for the candidates :-
1. Candidates are required to give answers in their own
words as far as practicable.
2. Figures in the right hand margin indicate full marks.
3. While answering the questions, candidates should adhere to the word limit as far as practicable.
4. 15 minutes of extra time has been allotted for the candidates to read the questions and follow the instructions carefully.
5. All questions are compulsory.
6. Use of any electronic device is strictly prohibited.
7. This question paper is divided into two sections, Section-A and Section-B.
8. In Section – A, there are 100 objective type questions, each carrying 1 mark. Out of 100 questions, you have to attempt only 50. In case more than 50 questions are answered, only the first 50 answers will be evaluated. Darken the circle with blue/ black ball pen against the correct option on OMR Answer Sheet provided to you. Do not use whitener/liquid/blade/nail, etc on OMR Answer Sheet, otherwise the result will be treated invalid.
9. Section-B has Descriptive Type Questions comprising 2 prose passages of 7 marks each and one extract from Poetry of 6 marks for comprehension. Apart from these, there are 4 questions on writing skills, each of 5 marks. Each question has an alternative option. There are 10 short answer type questions of 2 marks each out of which you have to answer any five.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  

1. Surely, it is very hard to get people to work for
(A) population
(B) education
(C) ecology
(D) cleanliness

2. Where do germs grow?
(A) In polythene bags

(B) In soils
(C) In garbage
(D) In clothes

3. Who is the hero of the mountain ?
(A) watchman
(B) milkman
(C) porter
(D) carpenter

4. “The sleeping porter’ was wearing a …………….. cap.
(A) black
(B) blue
(C) brown
(D) white

5. What was everyone’s remark about the wounded squirrel ?
(A) It would survive
(B) There is half chances of survival
(C) It would not survive

(D) None of these

6. Mahadevi Verma was the receipient of which of the follow- ing award :
(A) Padma Bhushan

(B) Bharat Bharti
(C) Mangal Prasad Prize

(D) All of these

7. What is colour of Martha’s eyes?
(A) grey
(B) brown
(C) red
(D) blue

8. When Martha told her stories, the chlidren stared at her with
(A) joy
(B) ease
(C) tension
(D) attention

9. In the essay ‘The Pace for Living’ the corn merchant is…
(A) An ambitious man

(B) an anxious man
(C) An adventurous man

(D) None of these

10. The Pace for Living is-
(A) A story
(B) an essay
(C) A drama
(D) A poem

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

11. Who had the fantastic notion of spending $10 on a holi- day?
(A) Son of Corn-merchant
(B) Daughter of Corn-merchant
(C) Father of Corn-merchant
(D) Wife of Corn-merchant

12. The children were transported to a ……….. on hearing Martha’s stories.
(A) forest
(B) cloud
(C) sky
(D) dreamland

13. Munni asked Halku how he could have……… peace- fully when his crops were being destroyed ?
(A) Slept
(B) Jumped
(C) Eaten
(D) Travelled

14. Which of the following statements is false, according to the essay ‘Me and the Ecology Bit’?
(A) Gim uses paper route to convince people.
(B) Gim gives suggestions on ecology free of cost.
(C) Mr. Williams was not convinced by Jim.
(D) People easily get convinced by Jim.

15. Mahadevi Verma was an elected fellow of ….. Akademi.
(A) Sangit Natak
(B) Sahitya
(C) Kala
(D) None of these

16. At the end of the story, Halku is
(A) Sad
(B) Confused
(C) Angry
(D) Contented

17. Halku and Munni had managed to save only ….. ru- pees for buying a blanket.
(A) two
(B) three
(C) four
(D) five

18. In this lesson, the author talks about different types of
(A) Allergies
(B) Medicines
(C) Doctors
(D) Hospitals

19. In which year first short film was produced in India ?
(A) 1907 A.D.
(B) 1919 A.D.
(C) 1925 A.D.
(D) 1947 A.D.

20. If the Indian film makers keep their ……. open, they are sure to make good films.
(A) windows
(B) eyes
(C) mouths
(D) doors

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

21. What does the word ‘mysterious’ means ?
(A) Secret
(B) Impossible to Understand
(C) Hidden facts
(D) None of these

22. There are……………general approches to the treatment of allergic diseases.
(A) Three
(B) Two
(C) Six
(D) Eight

23. In the story ‘The Bet’ what was the weather like on the day the banker went to kill the lawyer?
(A) It was raining and very cold
(B) It was sunny and very hot
(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

24. Aris felt the Nobel Peace Prize given to Suu Kyi would help the Burmese people to ..themselves a
little more.
(A) Overestimate
(B) Respect
(C) Underestimate
(D) Indulge

25. Who received the Nobel Prize awarded to Aung San Suu Kyi?
(A) Her Son
(B) Her Sister
(C) Her Mother
(D) Her Daughter

26. The banker in ‘The Bet’ had given a party ……. years back.
(A) 10
(B) 12
(C) 15
(D) 20

27. In the story ‘Quality’ who ran the shop with Mr. Gessler ?
(A) Mr. Gessler’s elderson
(B) Mr. Gessler’s younger brother
(C) Mr. Gessler’s elder brother
(D) None of these

28. Which of the following prize was awarded to Aung Suu Kyi?
(A) Nobel Prize
(B) Rafto Prize
(C) Sakharov Prize
(D) All of these

29. The old woman was …………. enough to know she could not help the young people.
(A) stupid
(B) intelligent
(C) strong
(D) suspicious

30. Toni Morrison was the first……………to receive the Nobel Prize.
(A) White woman
(B) European woman
(C) Asian woman
(D) Black woman

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

31. The young man admitted that Mr. Gessler was the best boot maker in
(A) Berlin
(B) Tokyo
(C) London
(D) Paris

32. Why did the mother not allow Sun to join party?
(A) Due to sickness of Sun
(B) The party was organised only for adults
(C) Because sun was ill

(D) None of these

33. The preparations for the party to be held at the house of Sun and Moon began in the
(A) Midnight
(B) Morning
(C) Evening
(D) Afternoon

34. The children’s mother called them….when she found them out of their room.
(A) Stupid
(B) Naughty
(C) Sweet
(D) Foolish

35. In the story ‘Once upon a Time’, the woman was visited a by-
(A) Some young people

(B) Some old people
(C) Some rich people

(D) Some sick people

36. ‘Let and Let Live’ has been the policy of the ………. in all shares of life.
(A) English
(B) Indians
(C) Nepalies
(D) Chinese

37. The experience of European countries gives us cases of –
(A) Civilization
(B) Unity
(C) Barbarian
(D) Equality

38. The daughter has lost …… and feels tired.
(A) Hope
(B) Fear
(C) Disbelief
(D) None of these

39. Binapani Mohanty is a well known………..short story writer.
(A) Tamil
(B) Maithili
(C) Oria
(D) Gujrati

40. What is Key note of Indian Life ?
(A) Unity
(B) Toleration
(C) Diversity
(D) None

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

41. Where did the two little girls meet?
(A) On the front road
(B) On the first cross of the road
(C) In a lane between two homesteads
(D) None of these

42. Where did the water come up to?
(A) Akoulya’s waist

(B) Malasha’s ankles
(C) Malasha’s knees

(D) Akoulya’s knees

43. The daughter in ‘Two Horizons’ does not wish to……any- more.
(A) dream
(B) cry
(C) fight
(D) laugh

44. ‘Love Defiled’ is a story about the relationship of the nar- rator with his……………
(A) brother
(B) girl friend
(C) sister
(D) cousin

45. Elderly people in the story ‘Little Girls wiser than Man’ were ashamed because
(A) Little girls were quarreling
(B) Little girls were dancing
(C) Little girls became friends again
(D) Little girls became enemies again

46. “There only minds like yours can do no harm” is from
(A) Ode on Solitude

(B) The Sleeping Porter
(C) Koel
(D) God Made the Country

47. What has made the man idle ?
(A) Luxurious life
(B) Comfortable devices
(C) Packed foods
(D) None of these

48. Why were groves planted ?
(A) To comfort us

(B) To provide us house
(C) To provide us fuel

(D) None of these

49. Hours, days and years passes away ….. for the happy man.
(A) hardly
(B) quickly
(C) softly
(D) tensely

50. In ‘Odeon Solitude’, the poet says that a happy man wants to………….. unlamented.
(A) sleep
(B) think
(C) die
(D) live

Bihar Board Official English Model Paper 2022  BSEB 

51. A polythene bag never gets………..into the earth’s crust.
(A) continued
(B) dissolved
(C) resolved
(D) appeared

52. What happens when we burn a polythene bag ?
(A) it turns into ash
(B) it gives a poisonous smell
(C) it becomes volatile

(D) None of these

53. How does she (Radha) look like?
(A) Thinner than the crescent in the sky
(B) Sharper than the crescent in the sky
(C) Wider than the crescent in the sky
(D) None of these

54. Radha broods on it’s bank, hurt and……
(A) confused
(B) happy
(C) enlighted
(D) precised

55. What happened to his prayer?
(A) Prayers were not granted
(B) Prayers were granted
(C) Prayers were neither granted nor refused
(D) None of these

56. What were in Pitchers ?
(A) Gold Coins
(B) Silver Coins
(C) Copper Coins
(D) None of these

57. The koel askd the not to be motionless and tell it where its beloved is.
(A) trees
(B) leaves
(C) branches
(D) fruits

58. What fires the Koel?
(A) The sight of green field
(B) The sight of mango blossoms
(C) The sight of country side
(D) None of these

59. Where is the hut?
(A) in the tree
(B) in the forest
(C) on the roof
(D) on the cliff

60. Who has written “Love Defiled” ?
(A) Giridhar Jha
(B) Binapani Mohanty
(C) Katherine Mansfield

(D) None of these

 

Bihar Board Official English Model Paper 2022 
Direction (61-66): Choose the indirect speech of the given sentences :

61. Mohan said, “We shall go to see the Taj in the moonlit night”:
(A) Mohan said that we shall go to see the Taj in the moonlit night.
(B) Mohan told that we shall go to see the Taj in moonlit night.
© Mohan told that we should go to see the Taj in the moonlit night.
(D) Mohan said that they should go to see the Taj in moonlit night.

62. The mother said to the baby, “Don’t touch the fire”.
(A) The mother warned the baby not to touch the fire.
(B) The mother ordered the baby to not touch the fire.
(C) The mother told the baby that it should not touch the fire.
(D) None of these.

63. She said to her daughter, “Study well to get success in your life”.
(A) She advised her daughter to study well to get success in her life.
(B) She advised her daughter for study well to get successin life.
(C) She advised her daughter to study to get success in life.
(D) She advised her daughter for study well to get success in her life.

64. He told her, “I want to meet your father”:
(A) He told her that I want to meet your father.
(B) He told her that he wanted to meet her father.
(C) He told her that he wanted to meet your father.
(D) He told her that she wanted to meet her father.

65. He says, “I don’t want to play any more.”
(A) He says that he doesn’t want to play any more.
(B) He says that I don’t want to play any more.
(C) He says that I didn’t want to play any more.
(D) He says that he didn’t want to play any more.

66. The government has announced, “Taxes will be raised”:
(A) The government has announced that taxes would be raised.
(B) The government has announced that taxes would raised.
(C) The government has announced that taxes will be raised.
(D) The government has announced taxes will be raised.

Direction (67-73) : Choose the most suitable preposition.

67. Take this medicine and you will get rid ——the bad cold.
(A) of
(B) over
(C) at
(D) from

68. I wondered ……… his intelligence.
(A) on
(B) by
(C) at
(D) from

69. Iam fed up …………. has coming late everyday.
(A) at
(B) by
(C) to
(D) with

70. The insects are a great nuisance ——- us.
(A) for
(B) with
(C) at
(D) upon

 10th Bihar Board Official English Model Paper 2022 

71. He is sorry ………. what he did.
(A) for
(B) at
(C) by
(D) in

72. The candidates were tense —- expectancy.
(A) with
(B) in
(C) from
(D) on

73. The mother was anxious ——– the safety of her son.

(A) upon
(B) about
(C) for
(D) at

Direction (74-79) : Choose the correct passive voice of the following:

74. We should not punish him.
(A) He should not punished by us.
(B) He should be punsihed by us.
(C) He should not be punished by us.
(D) None of these.

75. He can speak French.
(A) French can spoken by him.
(B) French can be spoke by him.
(C) French can be spoken by him.
(D) French could be spoken by him.

76. I must help him.
(A) He must helped by me.
(B) I must help him.
(C) He must get help from me.
(D) He must be helped by me.

77. She helped me.
(A) I was helping her.

(B) I was helped by her.
(C) I was helping by her.

(D) None of these.

78. Did you speak the truth?
(A) Was the truth spoken by yourself?
(B) Was the truth spoken by you?
(C) Did the truth spoken by you?
(D) None of these.

79. Is he writing a story?
(A) A story is written by him
(B) Is a story being written by him ?
(C) Is a story written by him?
(D) None of these

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

Direction (80-86): Choose the most suitable translation.
80. एवरेस्ट संसार में सबसे ऊँची चोटी है।
(A) Everest is very high peak in the world.
(B) Everest is the highest peak in the world.
(C) Everest is most high peak in the world.
(D) Everest was the highest peak in the world.

81. जो लड़का तुमसे मिलने आया था वह बहुत ही गरीब है ।
(A) The boy who came to see you he was very poor.
(B) The boy who has come to see you is very poor.
(C) The boy who came to see you is very poor.
(D) The boy who had come to see you was very poor.

82. मैं अपना काम आप ही करता हूँ।
(A) I have to do my work.
(B) I do my work myself.
(C) I can do my work myself.
(D) I am to do my own work.

83. हमारा देश महान है।
(A) My country is great.
(B) Our country is great.
(C) Our country is great.
(D) None of these.

84. वह कलम से लिख सकती है।
(A) She can write with a pen.
(B) She could write with a pen.
(C) She may write with a pen.
(D) She will write with a pen.

85. हमलोग गंगा को माँ की तरह पूजते हैं।
(A) We worship the Ganga as our mother.
(B) We worship the Ganga as a mother.
(C) We must worship the Ganga as a mother.
(D) The Ganga is like a mother, so we worship her.

86. धूप में मत खेलो।
(A) Never play in the Sun.
(B) Don’t play in the Sun.
(C) Don’t play in hot.
(D) Play in the Sun is not good.

Direction (87-93): Choose the correct form of verb.
87. I think I ….. a new calculator. This one does not work properly any more.
(A) needs
(B) needed
(C) need
(D) am needing

88. I….. for my pen. Have you seen it?
(A) will look
(B) looking
(C) look
(D) am looking

89. You can keep my IPod if you like. I….. it any more.
(A) don’t use
(B) doesn’t use
(C) didn’t use
(D) am not using

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

90. Babies ….. when they are hungry.

(A) cry
(B) cries
(C) cried
(D) are crying

 

91. An ordinance ……….. promulgated to regulate all private institutions.
(A) is been
(B) had been
(C) have being
(D) are been

92. The news alarming.
(A) is
(B) were
(C) are
(D) has

93. She is to see her mother-in-law.

(A) gone
(B) went

(C) go
(D) going

Direction (94-100): Choose the correctly spelt word:
94. (A) Acquainttance

(B) Acquaintance
(C) Accquaintance

(D) Acquaintance

95. (A) Admittance
(B) Admitance
(C) Addmitance
(D) Admitannce

96. (A) Aeroddrome
(B) Aerodrome
(C) Arodrome
(D) Aerodromee

97. (A) Maleficent
(B) Malefecent
(C) Malificent
(D) Maleficeant

98. (A) Mauseleum
(B) Moausoleum
(C) Mausoleum
(D) Maousoleum

99. (A) Orphanage
(B) Orphanege
(C) Orphannage
(D) Orphainage

100. (A) Accountancy
(B) Acountancy
(C) Acoountancy
(D) Acounttancy

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

                                              ANSWERS
1.(C) 2.(C) 3. (C) 4.(A) 5.(C) 6.(D) 7.(A) 8. (B) 9. (B) 10. (B)

11.(D) 12.(D) 13. (A) 14.(D) 15. (B) 16.(D) 17. (B) 18. (A) 19. (A) 20. (B)

21.(B) 22. (A) 23. (A) 24. (B) 25. (A) 26. (C) 27.(C) 28. (D) 29. (B) 30. (D)

31.(C) 32. (B) 33. (D) 34. (B) 35. (A) 36. (B) 37. (A) 38. (A) 39.(C) 40. (B)

41.(C) 42. (B) 43. (A) 44. (B) 45. (C) 46.(D) 47.(B) 48. (A) 49.(C) 50. (A)

51. (B) 52. (B) 53. (A) 54.(A) 55. (B) 56. (A) 57.(B) 58. (B) 59.(D) 60. (A) 61.

(D) 62. (A) 63. (A) 64.(B) 65. (A) 66.(C) 67. (A) 68. (C) 69.(D) 70. (A)

71. (A) 72. (A) 73. (B) 74. (C) 75. (C) 76. (D) 77.(B) 78. (B) 79. (B) 80. (B)

81. (C) 82. (B) 83. (C) 84. (A) 85. (B) 86. (B) 87.(C) 88. (D) 89. (A) 90. (A)

91. (B) 92. (A) 93. (D) 94.(D) 95. (A) 96. (B) 97. (A) 98.(C) 99. (A) 100. (A)

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

 S.N Bihar Board Class 10th Model Paper 2022
 1  Scienceविज्ञान
 2  Hindi हिन्दी  
 3 Social Scienceसामाजिक विज्ञान
 4 Math गणित 
5  Sanskrit संस्कृत
 6 Englishअंग्रेजी 
7 Non Hindiअहिन्दी 
8 Urduउर्दू 

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  

BSEB Matric English Subjective Model Paper 2022

SECTION-B
(Descriptive Type Questions)

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow:
The elephant is the only animal with a trunk. It uses it in many ways. It pulls leaves of trees with its trunk and then puts
them into its mouth. It can even use its trunk to get water. The trunk can hold a lot of water as an elephant needs to drink more than three pints of water everyday. When an elephant is angry its trunk can be dangerous.

                  The tusks of an elephant are really its front teeth. People pay a lot of money for ivory of an elephant’s tusks. In Africa, men have hunted elephants for their tusks. The ivory from tusks is made into many beautiful things. It has been easy for men to train elephants in Asia. They use elephant to carry heavy things for long distance.

 

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  

Questions :
(a) Why do some people kill the elephants ?
(b) How does the elephant use its trunk ?
(c) What is the commercial use of elephant’s tusks? 2
(d) Find out the word in the passage which is opposite of ‘safe.

Answers :
(a) Some people kill the elephants for the sake of ivory.
(b) The elephant uses its trunk to attack its enemy.
(c) The commercial use of elephant’s tusks is that the ivory from tusks is made into many beautiful things.
(d) ‘Dangerous’.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

OR

The snake charmers (Saperas) present a very Colourful picture of India to the tourists but the reality of their own life is
quite grim. They wander to many places displaying their skills but due to new forms of entertainment their earnings have gone down. With a little care their skills can be used for their better livelihood.

               They are very skilled in tracing and catching snakes. They can easily pull out snake poison which is used in preparation of some medicines. They are also aware of medicinal plants which can be used for providing remedies for snake bite. They can be involved in breeding snakes in captivity to obtain their skins.   

            This will help to check the illegal trade in snake skin due to which many snakes are killed. This will prevent cruelty to snakes.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

Questions :
(a) How do the snake charmers earn their living ? 
(b) What type of life do the snake charmers lead in the present times ?
(c) Which traditional skills do the snake charmers possess?
(d) Find out the word from the passage which means ‘stop’.

Answers :
(a) The snake charmers earn their living by displaying their skills in handling snakes. They wander from place to place doing so.
(b) The snake charmers lead a very grim life full of poverty in the present times.
(c) The snake charmers have the traditional skill of tracing and catching snakes.
(d) Check.

2. Read the following passage and answer the question that follow:
Astronomers tell us that long-long ago the earth and all the planets were part of the Sun. The Sun was then, as it is now,
a mass of flaming matter, terribly hot. Somehow little bits of the Sun got loose and they shot out into the air.

           But they could not wholly get rid of their father, the Sun. It was as if a rope was tied to them and they kept whirling round the Sun. This strange force, which is here compared to a rope, is called gravity. It is something which attracts little things to greater ones. In this way our earth shot out from the Sun.

           To begin with, it must have been very hot, with terribly hot gases and air around it. But as it was very much smaller than the Sun, it started to cool. The Sun also is getting less hot but it will take millions of years to cool down. The earth took much less time to cool. Of course, nothing could live on it—no man or animal or plant or tree then it was hot. Everything would have been burnt up then.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

Questions :
(a) What is the view of astronomers about the origin of earth?
(b) Which force tied the earth to the sun ?
(c) How long will the sun take to cool itself?
(d) Was anything alive on the earth when it was too hot ?

Answers :
(a) The view of the astronomers about the origin of earth is that long-long ago the earth and all the planets were part of the Sun.
(b) The force of gravity tied the earth to the Sun.
(c) The Sun will take millions of years time to cool itself.
(d) There was no living things on the earth when it was too hot.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  BSEB Bihar Board Official English Model Paper 2022 

OR

Lincoln once played a practical joke upon a rich client of his. This man wanted Lincoln to take a poor neighbour to court
for not paying back a small sum of two and a half dollars.

         The poor man had refused to pay it because, he said, he did not really NN  owe it. Lincoln had an idea. He agreed to take up the case if he was paid ten dollars cash down. The client readily paid him the cash.

            Lincoln at once went and gave the other man five dollars and said, “Now go and pay two-and-a-half dollars for yourself”.In this way both Lincoln and the poor man gained some money and the rich client was also fully satisfied.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  

Questions :
(a) What did the rich man want Lincoln to do? 
(b) What was the rich man’s charge against the poor man?
(c) Why did the poor man refuse to pay the amount ? 2
(d) What was Lincoln’s condition to take up the case ?

Answers :
(a) The rich man wanted Lincoln to take a poor neighbour to the court.
(b) The rich man claimed that the poor man owed him two-and-a half dollars which the latter had refused to pay.
(c) The poor man said that he did not really owe the rich man the money so he refused to pay the amount.
(d) Lincoln agreed to take up the case on the condition that his client paid him ten dollars cash down.

Bihar Board Official English Model Paper 2022 BSEB  Bihar Board Official English Model Paper 2022  

3. Read the poem carefully and answer the questions that follow:
Freedom is the right to do
Anything that pleases you,
As long as you keep in sight
The others also have a right.
Have you the right to kill a cat?
Oh no! It’s wrong, just consider that
The cat has the right to live like you
A right to eating and drinking too!
So remember that it’s certainly wrong
To deprive a nightingale its song
To cheat the poor people, as rich men do
To rob the innocent, as robbers do.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  

Questions :
(a) What does ‘freedom’ mean?
(b) How are the rights of a cat similar to ours ? 
(c) What is the similarlity between rich men and robbers ?

Answer:
(a) Freedom is the right to do anything that pleases you.
(b) The cat has the right to live like us. The rights of a cat are similar to ours.
(c) The rich man rob the poor, the innocent men and the robbers do the same.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

OR

She dwelt among the untrodden ways
Beside the springs of Dove,
A Maid whom there were none to praise
And very few to love:
A violet by a mossy stone
Half hidden from the eye!
 Fair as a star, when only one
Is shining in the sky.

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

Questions :
(a) Where did the girl dwell?
(b)Why did the girl feel lonely?
(c) Where is the girl now?

Answers :
(a) The little girl dwelt among the trodden ways, besides the springs to dove.
(b) There was no one to praise and love her and therefore the girl felt lonely.
(c) The girl is dead and shining in the sky like a star.

 

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

4. Answer any five of the following questions: 
(a) Which animal messes up with Ms. Greene’s yard ?
Ans. Jim’s dog messes up with Ms. Greene’s yard.

(b) How did the lawyer violate the agreement with the banker?
Ans. The lawyer violated the agreement with the banker by escaping from his cell five minutes before the stipulated
term. He went to the gate and disappeared. He did not claim two million roubles from the lawyer because he hated material things.

(c) What prompted the narrator to set Gillu free?
Ans. The narrator was prompted to set Gillu free by seeing Gillu sitting near the window and affectionately peering at the
world outside.

(d) Mention one thing/feature which Indian film needs?
Ans. The one thing which Indian films need is a style, an idiom, a sort of iconography of cinema, which would beuniquely and recognisably Indian.

(e) How does a polythene bag pollute our environment ?
Ans. Polythene bag does not dissolve into earth’s crust. When it is burnt it gives poisonous smell. In this way the
polythene bag pollutes our environment.

(i) Why did Radha’s friend run to Lord Krishna ?
Ans. Radha’s friend ran to report Lord Krishna.

(g) What distance does the porter cover in the snows of winter ?
Ans. The porter covers the distance of six miles in the snows of winter.

(h) Why did Munni advice her husband to give up tenant farming ?
Ans. Munni advised her husband to give up tenant farm- ing because whatever he earned was paid to the landlord. She
told him that he would got enough food if he worked as a hired labourer.

(i) Where did the writer watch the play?
Ans. The writer watched the play in Dublin.

(j) How does Humayun Kabir define civilization ?
Ans. Humayun Kabir defines civilization as the organisation of society which creates the condition of culture. He asserts that there can be no culture without civilization,but there may be civilization which have not yet developed their culture.

 

Bihar Board Official English Model Paper 2022  Bihar Board Official English Model Paper 2022  PDF

5.Write a paragraph on any one of the following in about 60-70 words :
(i) Independence Day

(ii) Health is Wealth

(iii) My Ambition in Life

(iv) A Rainy Day

(v) My Motherland

.Bihar Board Official English Model Paper 2022 
(i) Independence Day

The Independence Day reminds us of those patriots who fought and died or suffered to win freedom for us. India became
free on August 15, 1947. On this day our first Prime Minister Pt. Jawahar Lal Nehru unfurled the National Flag at the Red Fort for the first time.

          Henceforth it is celebrated all over India with\ great zeal. People hold meetings, fly the tricolour and sing the National Anthem. There is a great enthusiasm among them. In Delhi, the Capital of India, this day is celebrated with great pomp and show. The Prime Minister unfurls the National Flag. 

          A guard of honour is given by the police and army. A salute of 31 guns is fired. After the Prime Minister’s speech the function comes to an end with the recital of the national anthem Jana Gana Mana.

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

(ii) Health is Wealth

‘Health is wealth’ is a well-known saying. Without good health life is a burden. When we fall ill we are unhappy. We
cannot work or play. Germs cause illness. They are very small living things. They live on dirt and grow in darkness. They are found everywhere.

        They get into our body by air, water, food or cuts in the skin and make us ill. Dirt and darkness are the enemies of good health. They breed germs. Sunlight and cleanliness destroy them. So we must keep our bodies clean to keep healthy. We should live in well-lighted houses and take exercises regularly. Bad habits like smoking and drinking must be avoided.

Bihar Board Official English Model Paper 2022  BSEB  Bihar Board Official English Model Paper 2022 

(iii) My Ambition in Life

Everybody has a certain ambition in his life. A life without an ambition is like a ship without a rudder. People have different ambitions in their lives. My aim in life is to become a lecturer. There are many reasons for adopting this profession. After passing my B.A., I well do my post graduation in English.

              I will specialize in this subject. A teacher is a nation builder. He guides his students through his personality. It is a very noble profession even. He turns his students to become a useful citizen of a good country. He feels young in the company of his students. He always learns and accumulates knowledge. It is he who fills worth in his students. May God fulfil my dream to become a lecturer !

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

(iv) A Rainy Day

A rainy day in summer is a great blessing. Last year the summer in Delhi was unusually hot. Hot winds continually blew
from morning till evening. Nights, too were close and stuffy. Hopeful eyes fixed at the sky prayed to the gods to have pity.
The gods perhaps did listen and on the 18th of June, some clouds were seen gathering in the sky.

                 There was joy all around. It started pouring soon. The showers came as a great relief to the perspiring persons. Very soon there was knee-deep water everywhere. Old and young played and bathed in the rain. Mangoes were readily in demand. When the rain stopped, there  was a rainbow in the sky. Heat had gone. All enjoyed a sound sleep at night.

(v) My Motherland

India is my motherland. It is a country of lakes, gardens, springs and hills. She has many rivers which irrigate her vast
and fertile lands. Its civilization is as old as the history of the world. My country stands for peace and freedom.

             It is really a beautiful and rich country. My country-men are the bravest in the world and the women here are kind-hearted but strong willed. I pray that no enemy may attack her border and no citizen of her be a victim of grief and pain. I am proud of my country.

 

Bihar Board Official English Model Paper 2022   Bihar Board Official English Model Paper 2022  PDF

Direction (6-11): Answer any three questions choosing from Q. Nos. 6 to 11

6. You are Radha, Head Girl of class-X. A number of students have not submitted the assignment given to them by the teachers. Write a notice in about 50-60 words urging them to submit their assignments within next seven days.
Ans.

D.A.V. School, Patna
NOTICE

1 september, 2021
                                                                                 Submission of Assignments
It has come to our notice that a large number of students of class-X have not submitted the assignments given to them by the teachers of different subjects. All such students are requested to submit all the assignments latest by 10 a.m. on 10 November 2021. Any further delay will lead to deduction of internal marks.
                                                                                                                                   Radha
                                                                                                                                  Head Girl
                                                                                                                                      Class-X

7. Your are Harish. Write a report in about 60-70 words on your visit to a historical place in Bihar.
Ans.
To
      The Secretary, Cultural Society
      Patna High School, Patna
                                                                           Rajgir
It is a peaceful place situated in Bihar. directly connected to Patna through Rail Line. Nearest Airport too is Patna only. It
is surrounded by small hills and jungle. The famous Venu Van (Bamboo Forest) is here only where Lord Buddha gave his first ever speech.

               There is a Budhha Mandir on the top of the Hill, one can go there either by chairlift (60-70 round trip) or on foot. Apart from Buddhism, Rajgir has connection to Hinduism also. The ancient name of the city was Rajgriha (TLE) and it was the first capital of the Kingdom of Magadha, the Capital of the King Jarasandha . One can enjoy the ride of Tam-tam (Cart) for local sightseeing. There are a famous hot water springs there.
                                                                                                                                Harish Kumar
                                                                                                                                         Class-X
                                                                                                                      Patna High School
                                                                                                                                             Patna

Bihar Board Official English Model Paper 2022  10th Bihar Board Official English Model Paper 2022 

8. You are Manisha. You have been sick for last three days. Write an application to the Principal requesting him to grant you leave as you are unable to attend classes due to illness.
Ans.
To,
        The Principal
        Govt. Higher Secondary School,
        Gaya
        Sub: Grant of three days leave due to sickness Respected

Sir,
With due respect, I beg to state that I have been suffering from a fever for the last three days. Consequently, I am not able
to attend school. Kindly grant me three days’ leave from 28/06/ 2021 to 30/06/2021.
                                                                                                      Thanking you for this act of kindness.
                                                                                                                             Yours obediently
                                                                                                                             Manisha
                                                                                                                             Class: 10th
                                                                                                                              Roll No. 52

Bihar Board Official English Model Paper 2022 Download Bihar Board Official English Model Paper 2022 

 

9. You are Kumar. Write a letter to your younger brother, telling him about the importance of Yoga.

G Rainbow Colony,
M.G. Road,
Patna- 800006.
7th March, 2021.

   Dear brother,
             Received your yesterday. I hope all is well with you and rest of the family. I am writing this letter to advise you about the importance of Yoga.
                                         Yoga in daily life is a system of practice consisting of eight levels of development in the areas of physical, mental, social and spiritual health. When the body is physically healthy, the mind is clear, focused and stress is under control. This gives the space to connect with loved ones and maintain socially healthy relationships.

              When you are healthy you are in touch with your inner self, with others and your surroundings on a much deeper level, which adds to your spiritual health. The word “Yoga” originates from Sanskrit and means “to join or to unite”.  Yoga exercises have a holistic effect and bring body, mind, consciousness and soul into balance.

                The main goals of “Yoga in Daily Life” are Physical Health, Mental Health, Social Health, Spiritual Health, Self-Realization or realization of the Divine within us. These goals are attained by love and help for all living beings, respect for life, protection of nature and the environment, a peaceful state of mind, full vegetarian diet, pure thoughts and positive lifestyle, physical, mental and spiritual practices, tolerance for all nations, cultures and religions.

               Yogic techniques are known to improve one’s overall performance. Pranayama is an important, yet little known part of Yoga. Until recently, this art and science of yogic breathing was almost completely unknown to the common man like many other ancient Indian arts.Pranayama techniques act to purify the nadis including these three main energy channels.

         Healthy society at Dharavi Street is offering Yoga classes for all with special batches for students at reasonable fees. Hope you will join these classes and avail the benefits. Convey
my regards to all at home.
                                                                               Your loving brother,
                                                                               Mithlesh 

Bihar Board Official English Model Paper 2022 

10. You are Mahesh of class-X. Prepare a speech in about 60-70 words to be given in the morning assembly of your school on the topic ‘Mother Teresa’.
Ans. Honourable Principal, respected teachers and my dear friends.
                         I am Mahesh of Class-X. Today the topic of my speech is “Mother Teresa’. Mother Teresa is also known as “Blessed Teresa of Calcutta”. Her earlier name was “Anjeze Gonxhe Bojaxhiu”. She was born on 26th August, 1910 at the then Yugoslavia (now Republic of Macedonia). She came to India in 1929.

          Mother Teresa was Roman Catholic nun moved to Calcutta’s slum “to serve God among the poorest of the poor”.  In 1950, She established the Missionaries of Charity to help thepoor, helpless, disabled, diseased, refugees and lepers. Today, the Missionary is present in more than 100 countries.

             She was awarded the title of” Padma-Shri” in 1962. She received the Nobel Peace Prize in 1979. Later, in 1980, she received conferred the title of “Bharat-Ratna”, the highest civilian award in India. She is the first citizen of India to win Nobel Peace Prize.

 

Bihar Board Official English Model Paper 2022

11. You are Abhishek. You plan to go to the library after your classes are over. Write a message to your father, giving him details of your plan in about 30-40 words.
Ans.

Message

2 January 2021
10:20 a.m.

Father
I am going to school now. After my classes, I will go to the library. Since, I have to complete a project, I require cer- tain books from the library. So, I may come home late. I hope to reach home by 5 p.m. Please tell mother not to
worry.
                                       Abhishek

Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 Bihar Board Official English Model Paper 2022 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page