Matric Sanskrit Official Model Paper 2022 PDF Download

Bihar Board Sanskrit Model Paper 2022 | Class 10th Sanskrit Model Paper Download 2022

10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022, Bihar Board Matric Sanskrit Official Model Paper 2022, BSEB Class 10th Sanskrit Model Paper 2022, Matric Sanskrit Ka Official Model Paper 2022, dls education, Mantu Sir, 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model.

10th Sanskrit Official Model

SECONDARY SCHOOL EXAMINATION
2023 – (ANNUAL)
Model Paper – 4
द्वितीय भारतीय भाषा – संस्कृत (SANSKRIT – SIL)

Time : 03Hrs. 15 Minutes
समय : 03 घंटे 15 मिनट
Total No of Question :- 100+5= 105
कुल प्रश्नों की संख्या :- 100+5= 105

परीक्षार्थियों के लिए निर्देश :-

1. परीक्षार्थी यथासंभव अपने शब्दों में ही उत्तर दें Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
2. दाहिनी ओर हाशिये पर दिये हुए अंक पूर्णांक निर्दिष्ट करते हैं।  Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
3. उत्तर देते समय परीक्षार्थी यथासंभव शब्द सीमा का ध्यान रखें Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
4. इस प्रश्न पत्र को पढ़ने के लिए परीक्षार्थियों को 15 मिनट का अतिरिक्त समय दिया गया है।
5. यह प्रश्नपत्र दो खण्डों में है – खण्ड-अ एवं खण्ड-ब। Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
6. खण्ड अ में 100 वस्तुनिष्ठ प्रश्न हैं। इनमें से किन्हीं 50 प्रश्नों का उत्तर देना है। यदि कोई परीक्षार्थी 50 से अधिक प्रश्नों का उत्तर देते हैं तो प्रथम 50 प्रश्नों का ही मूल्यांकन किया जाएगा। प्रत्येक के लिए 1 अंक निर्धारित है। इनका उत्तर उपलब्ध कराये गये OMR उत्तर-पत्रक में दिये गये सही वृत्त को काले/नीले बॉल पेन से भरें। किसी भी प्रकार के हाइटनर/तरल पदार्थ/ब्लेड/नाखून आदि का उत्तर पुस्तिका में प्रयोग करना मना है, अन्यथा परीक्षा परिणाम अमान्य होगा। Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
7. खण्ड–ब में कुल 05 विषयनिष्ठ प्रश्न हैं। प्रत्येक प्रश्न के सामने अंक निर्धारित हैं।
8. किसी प्रकार के इलेक्ट्रॉनिक उपकरण का प्रयोग पूर्णतया वर्जित है। Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
खण्ड-अ (वस्तुनिष्ठ प्रश्न)
प्रश्न संख्या 1 से 100 तक के प्रत्येक प्रश्न के साथ चार विकल्प दिए गए हैं, जिनमें से कोई एक सही है। इन 100 प्रश्नों में से किन्हीं 50 प्रश्नों द्वारा चुने गये सही विकल्प को OMR उत्तर–पत्रक पर चिह्नित करें।                                                  Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022 . Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

 1. बहती नदी कहाँ मिलती है ?
(A) सरोवर में
(B) नदी में
(C) समुद्र में
(D) तालाब में

2. जंतु के हृदयरूपी गुफा में क्या स्थित है ?
(A) आत्मा
(B) शरीर
(C) देवता
(D) राक्षस

3. ‘वेदाहमेतं पुरुषं महान्तं………विद्यतेऽयनाय’ । मंत्र किस उपनिषद् से लिया गया है ?
(A) कठोपनिषद् से
(B) श्वेताश्वेतरोपनिषद् से
(C) मुण्डकोपनिषद से
(D) ईशावास्योपनिषद् से

4. ‘साधु’ शब्द का सप्तमी एकवचन का रूप कौन है ?
(A) साधो:
(B) साधो
(C) साधौ
(D) साधुषु

5. नदी शब्द का सप्तमी एकवचन का रूप क्या है ?
(A) नद्याम्
(B) नदीम्
(C) नदीन्
(D) नद्यः

6. ‘गुरुणाम्’ किस विभक्ति का रूप है ?
(A) प्रथमा
(B) द्वितीया
(C) पंचमी
(D) षष्ठी

7. स्यन्दमानाः नद्यः कुत्र मिलन्ति ?
(A) नद्याम्
(B) सरोवरे
(C) समुद्रे
(D) तडागे

8. ‘रघुवंशम्’ किनकी कृति है ?
(A) वाल्मीकि
(B) तुलसीदास
(C) कालिदास
(D) माघ

9.कस्य राज्य राजधानीनगरं पाटलिपुत्रम् अस्ति ?
(A) बिहारप्रदेशस्य
(B) उत्तरप्रदेशस्य
(C) मध्यप्रदेशस्य
(D) गुजरातप्रदेशस्य

10. काव्यमीमांसा नामक ग्रन्थं कः अलिखत् ?
(A) राजशेखरः
(B) दामोदरगुप्तः
(C) चन्द्रगुप्तः
(D) मेगास्थनीज:

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

11. राजशेखर की रचना कौन-सी है ?
(A) काव्यमीमांसा
(B) कुट्टनीमत
(C) मुद्राराक्षस
(D) यात्रा संस्मरण

12. पाटलिपुत्र किस महापुरुष की जन्म स्थली है ?
(A) गुरुनानक
(B) महावीर
(C) गुरुगोविन्द सिंह
(D) गौतम बुद्ध

13. स्वामी दयानन्द के बचपन का नाम क्या था ?
(A) शंकर
(B) शिव शंकर
(C) मूल शंकर
D) ऊमा शंकर

14. उपनिषदः कान् प्रकटयन्ति ?
(A) बौद्धसिद्धान्तान
(B) जैनसिद्धान्तान
(C) दर्शनशास्त्र सिद्धान्तान्
(D) सांख्य सिद्धांतः

 15. ‘मङ्गलम्’ पाठे कति मन्त्राः संकलिताः सन्ति ?
(A) दश
(B) अष्ट
(C) पञ्च
(D) त्रयोदश

16. “गुरुणाम्’ किस विभक्ति का रूप है ?
(A) द्वितीया
(B) तृतीया
(C) पंचमी
(D) षष्ठी

17. ‘पा’ धातु का रूप लङ् लकार मध्यम पुरुष एकवचन में क्या होता है ?
(A) पिबेत्
(B) पिब
(C) अपिब:
(D) पिबेम

18. “तिष्ठेः’ में मूलधातु क्या है ?
(A) स्था
(B) गम्
(C) तिष्ठ
(D) पा

19. ‘कृ’ धातु का रूप लोट् लकार मध्यम पुरुष एक वचन में क्या होता है ?
(A) कुरु
(B) कुरुतः
(C) कुर्याः
(D) कुर्यु:

20. चन्द्रगुप्त किस वंश का संस्थापक था ?
(A) मौर्यवंश
(B) मुगलवंश
(C) परमारवंश
(D) इनमें से कोई नहीं

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

21. वीरेश्वर कौन था ?
(A) मिथिला का राजा
(B) मिथिला का मंत्री
(C) मिथिला का राजकुमार
(D) मिथिला का संतरी

22. मिथिला का मंत्री कौन था ?
(A) बुद्धिवीर
(B) कर्मवीर
(C) धर्मवीर
(D) वीरेश्वर

23. ‘कोऽपि तथा धार्मिको नास्ति …… कटैस्मिान् प्रावृणोति’? किसने कहा ?
(A) पहला आलसी
(B) दूसरा आलसी
(C) तीसरा आलसी
(D) चौथा आलसी

24. शंकरचरितस्य रचनाकारः का?
(A) पुष्पादीक्षितः
(B) तिरुमलाम्बा
(C) गंगादेवी
(D) पण्डिता क्षमारावः

25. ‘इष्’ धातु का रूप लोट् लकार मध्यम पुरुष एकवचन में क्या होता है ?
(A) एच्छम्
(B) इच्छतु
(C) इच्छ
(D) इच्छत

26. ‘अन्वयः का संधिविच्छेद क्या होगा ?
(A) अन् + वयः
(B) अनु + यः
(C) अनु + वयः
(D) अनु + वय

27. अ + उ के मेल से कौन-सा नया वर्ण बनेगा ?
(A) ऊ
(B) ओ
(C) औ
(D) अव

28. जनक की सभा में शास्त्रार्थकुशला कौन विदुषी रहती थी ?
(A) पुष्पादीक्षित
(B) गार्गी
(C) गंगादेवी
(D) पंडित क्षमाराव

29. इन्द्राणी का वर्णन किस वेद में है ?
(A) अथर्ववेद
(B) ऋग्वेद
(C) सामवेद
(D) कोई नहीं

30. समाज की गाड़ी कैसे चलती है ?
(A) पुरुषों से
(B) नारियों से
(C) पुरुष और नारियों से
(D) बच्चों से

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

 31. के गीतकानि गायन्ति ?
(A) ईश्वरः
(B) मनुष्याः
(C) देवाः
(D) दानवाः

32. आ + औ के मेल से कौन नया शब्द बनेगा ?
(A) आव
(B) औ
(C) अव
(D) वा

33. ‘अशान्ति’ किस समास का उदाहरण है :
(A) बहुब्रीहि
(B) कर्मधारय
(C) नञ्
(D) अव्ययीभाव

34. बहुब्रीहि समास का एक उदाहरण कौन है ?
(A) हरिहरौ
(B) दलितबालकम्
(C) शिक्षाविहीना
(D) दिगम्बरः

35. यैर्जन्म लब्धं नृषु …..…मुकुन्दसेवौपयिकं स्पृहाः हिनः । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) भारतम्
(B) विशाला
(C) देवाः
(D) भारताजिरे

36. भारतभूमि किससे सेवित है ?
(A) सागर
(B) पर्वत
(C) झरना
(D) उपर्युक्त सभी से

37. जगत का गौरव कौन है ?
(A) पाकिस्तान
(B) भारत
(C) श्रीलंका
(D) बंगलादेश

38. वेद की पढ़ाई शुरू करना किस संस्कार के अन्तर्गत आता है ?
(A) जन्म पूर्व संस्कार
(B) गृहस्थ संस्कार
(C) विवाह संस्कार
(D) शिक्षा संस्कार

39. किस संस्कार के द्वारा मनुष्य गृहस्थ जीवन में प्रवेश करता है ?
(A) जन्म पूर्व संस्कार
(B) गृहस्थ संस्कार
(C) विवाह संस्कार
(D) शिक्षा संस्कार

40. ‘सचिवालयः’ का विग्रह कौन है ?
(A) सचिवानाम् आलयः
(B) सचिवालस्य आलयः
(C) सचिवः आलयः
(D) सचिवेषु आलयः

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

41. “नि’ उपसर्ग से कौन-सा शब्द नहीं बनेगा ?
(A) निरोधः
(B) निराकार:
(C) नियोजन
(D) नियोगः

42. ‘अनुकृति’ में कौन-सा उपसर्ग है ?
(A) आनु
(B) अनु
(C) अप
(D) अव

43. ‘अथ’ उपसर्ग के योग से कौन-सा शब्द बनेगा ?
(A) अपना
(B) आहारः
(C) अपयशः
(D) आयोगः

44. मरने के बाद कौन-सा संस्कार सम्पन्न होता है ?
(A) जन्म पूर्व संस्कार
(B) अंत्येष्टि संस्कार
(C) विवाह संस्कार
(D) शिक्षा संस्कार

45. प्रश्नोत्तररूपे कः ग्रन्थः अस्ति ?
(A) मनुस्मृतिः
(B) मेघदूतम्
(C) विदुरनीतिः
(D) मृच्छकटिकम्

46. क्षमा किसकी हत्या करता है ?
(A) धर्म
(B) अर्थ
(C) काम
(D) क्रोध

47. कौन सर्वश्रेष्ठ धन है ?
(A) धर्म
(B) अर्थ
(C) काम
(D) क्रोध

 48. किससे सुख की प्राप्ति होती है ?
(A) धर्म से
(B) अहिंसा से
(C) काम से
(D) क्रोध से

49. ‘दृश् + अनीयर’ से कौन शब्द बनेगा ?
(A) दर्शनीयम्
(B) दर्शनम्
(C) दृष्ट्वा
(D) दृष्टः

50. ‘रम्+घञ्’ से कौन शब्द बनेगा ?
(A) रामः
(B) रमः
(C) रमा
(D) रमण्

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

51. ‘आदाय’ का धातु-प्रत्यय क्या है ?
(A) आ + दा + ल्यप्
(B) आ + दा + क्त्वा
(C) आ + दा+ यत्
(D) आ + दा + क्त

52. ‘कार्यम्’ का धातु-प्रत्यय कौन है ?
(A) कृ + ण्यत्
(B) कृ + यत्
(C) कृ + ल्यप्
(D) कृ + क्यप्

53. भीखनटोलां द्रष्टुं कः आगतः ?
(A) लेखकः
(B) महात्मा
(C) शिक्षकः
(D) शिष्यः

54. बालक किसके शिक्षण शैली से आकृष्ट हुआ ?
(A) शिक्षक के
(B) प्रधानाध्यापक के
(C) प्रशिक्षक के
(D) पंडित के

55. स्नातक परीक्षा में प्रथम स्थान पाकर किसकी ख्याति बढ़ी ?
(A) शिक्षक की
(B) महाविद्यालय की
(C) रामप्रवेश राम की
(D) रामप्रवेश के पिता की

56. स्वामी दयानन्दस्य रचना कः अस्ति ?
(A) सत्यार्थप्रकाशः
(B) रामायणम्
(C) वेदः
(D) पुराणम्

57. सत्यार्थ प्रकाश किसकी रचना है ?
(A) स्वामी दयानन्द
(B) राम मोहन राय
(C) विनोबा भावे
(D) अरविन्द

58. कौन-सा प्रत्यय कृत-प्रत्यय नहीं है ?
(A) अण्
(B) क्त
(C) क्तिन्
(D) ल्यप्

59. ‘क्रियाविशेषणे द्वितीया’ इस सूत्र का उदाहरण है-
(A) विष्णु समुद्रं अधितिष्ठति ।
(B) हरिः वलिं वसुधां याचते
(C) सीता मधुरं गायति ।
(D) सः अजां ग्रामं नयति ।

60. ‘छात्राः विद्यालये पठन्ति ।’ इस वाक्य में किस सूत्र से सप्तमी विभक्ति हुई है ?
(A) आधारोधिकरणम्
(B) सप्तम्यधिकरणे
(C) अधिकरणे सप्तमी
(D) उपरोक्त सभी

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

61. आर्य समाज की स्थापना कब हुई ?
(A) 1985
(B) 1875
(C) 1705
(D) 1930

62. ‘रघुवंशमहाकाव्यम्’ कस्य रचना अस्ति ?
(A) महाकविभासस्य
(B) कालिदासस्य
(C) चाणक्यस्य
(D) वाणभट्टस्य
63. मंदाकिनी वर्णन पाठ में किस नदी का वर्णन है ?
(A) गंगा
(B) यमुना
(C) मंदाकिनी
(D) गंडक

64. मन्दाकिनी नदी में कौन स्नान करते हैं ?
(A) मृग
(B) पक्षी
(C) नर
(D) ऋषि

65. कः वंशहीनः असीत् ?
(A) पथिक:
(B) वृद्धव्याघ्रः
(C) मानुषः
(D) वानरः

66. ‘सः अजां ग्रामं नयति’ इस वाक्य के ‘अजां’ पद में किस सूत्र से द्वितीया विभक्ति हुई है ?
(A) कर्तुरीप्सीततं कर्म
(B) क्रिया विशेषणे द्वितीया
(C) अकथितं च
(D) तथायुक्तंचानीप्तिसतम्

67. बिना बुलाए कौन आता है ?
(A) सज्जन
(B) दुर्जन
(C) मूर्ख
(D) कोई नहीं

68. ‘नीतिश्लोका’ पाठ महाभारत के किस पर्व से संकलित है?
(A) वन पर्व
(B) उद्योग पर्व
(C) शान्ति पर्व
(D) भीष्म पर्व

69. ‘कर्मवीर कथा’ समाजस्य कस्य पुरुषस्य कथा वर्तते ?
(A) धनिकस्य
(B) दलितस्य
(C) अल्पसंख्यकस्य
(D) कुलीनस्य

70. कः लोभाकृष्टः अभवत् ?
(A) पथिक:
(B) वृद्धव्याघ्रः
(C) मानुषः
(D) वानरः

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

71. दुराचारी कौन था ?
(A) दानव
(B) दुर्जन
(C) सज्जन
(D) व्याघ्र

 72. पथिक क्या था ?
(A) सत्यवादी
(B) लोभी
(C) धार्मिक
(D) विश्वासी

73. पथिक किसके द्वारा मारा और खाया गया ?
(A) बूढ़े बाघ द्वारा
(B) भेड़िया द्वारा
(C) भालू द्वारा
(D) सिंह द्वारा

74. जनकस्य सभायां शास्त्रार्थकुशला का ?
(A) क्षमारावः
(B) मिथिलेश कुमारी मिश्रः
(C) शांति देवी

75. ‘मृगः व्याघ्रात् विभेति’- ‘व्याघ्रात’ में कौन विभक्ति है ?
(A) तृतीया
(B) चतुर्थी
(C) पंचमी
(D) षष्ठी

76. भीखनटोला किस प्रांत में है ?
(A) बिहार में
(B) उत्तरप्रदेश में
(C) मध्यप्रदेश में

(D) राजस्थान में

77. कर्मवीर कहाँ का रहनेवाला था ?
(A) भीखनटोला का
(B) जीवनटोला का
(C) रामाटोला का
(D) रोहनटोला का

78. कर्णः कं कवचं कुण्डलं च ददाति ?
(A) इन्द्रम्
(B) भीष्मम्
(C) कृष्णम्
(D) युधिष्ठिरम्

79. ‘कर्णस्य दानवीरता’ पाठ के लेखक कौन हैं ?
(A) भास
(B) कालिदास
(C) तुलसीदास
(D) मिथिलेश कुमारी मिश्र

80. समय परिवर्तन के साथ कौन नष्ट हो जाता है ?
(A) शिक्षा
(B) भिक्षा
(C) धन
(D) उपरोक्त सभी

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

 81. अर्जुन किसके पक्ष से युद्ध लड़ रहा था ?
(A) कौरव
(B) पांडव
(C) राम
(D) हनुमान

82. परपीडनं कस्मै जायते ?
(A) स्वार्थाय
(B) परमार्थाय
(C) आत्मनाशाय
(D) आत्मविकासाय

83. रात्रिजागरणं विहाय मूलशंकरः ……. गतः । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) गृहम्
(B) विद्यालयम्
(C) वस्त्रालयम्
(D) भोजनालयम्!

84. ‘वेदभाष्य’ की रचना किसने की ?
(A) विरजानन्द ने
(B) दयानन्द ने
(C) विद्यासागर ने
(D) ज्योतिबा फूले ने

85. राजा ……………. धनं ददाति । इस वाक्य के रिक्त स्थान में कौन सा पद होगा?
(A) निर्धनं
(B) निर्धनाय
(C) निर्धने
(D) निर्धनैः

86. ………….. गंगा प्रभवति । इस वाक्य के रिक्त स्थान में कौन-सा पद होगा?
(A) हिमालयात्
(B) हिमालये
(C) हिमालयम
(D) हिमालयेन

87. विश्वशांति को कौन काल माना जा सकता है ?
(A) सूर्योदय
(B) सूर्यास्त
(C) रात्रि
(D) उषा काल

88. देशों के बीच झगड़ों को शांत करने के लिए कौन संस्था है ?
(A) राष्ट्रसंघ
(B) संयुक्त राष्ट्रसंघ
(C) उच्च न्यायालय
(D) सर्वोच्च न्यायालय

 89. छात्राः कस्य अभिवादनं कुर्वन्ति ?
(A) शिक्षकस्य
(B) छात्रस्य
(C) बालकस्य
(D) नृपस्य

90. मीमांसा दर्शन के संस्थापक कौन हैं ?
(A) कपिल
(B) पतंजलि
(C) गौतम
(D) जैमिनी

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

91. वेदान्त दर्शन के संस्थापक कौन हैं ?
(A) कपिल
(B) पतंजलि
(C) गौतम
(D) बदरायण

92. ‘अपादाने पञ्चमी’ सूत्र का उदाहरण है
(A) वृक्षात् पत्रं पतति
(B) स्वाध्यान्मा प्रमदः
(C) आसमुद्रात् पर्वतः विद्यते
(D) ब्राह्मणः प्रजा प्रजायते

93. ‘उच्चारणम्’ का संधि विच्छेद क्या होगा ?
(A) उत् + चारणम्
(B) उच् + चारणम्
(C) उच्च + आरणम्
(D) उ + चारणम्

94. ‘कोऽयम्’ में कौन सी संधि है ?
(A) प्रगृह्य संधि
(B) पूर्वरूप संधि
(C) पररूप संधि
(D) स्वर संधि

95. कृषि विज्ञान को किसने लिखा ?
(A) कपिल
(B) पराशर
(C) गौतम
(D) बादरायण

96. आज विश्व के सभी देशों में क्या दिखता है ?
(A) शान्ति
(B) समृद्धि
(C) कलह
(D) इनमें से कोई नहीं

97. फूलों का अत्यधिक उत्पादन कहाँ होता था ?
(A) राजगृह में
(B) पाटलिपुत्र में
(C) गया में
(D) वैशाली में

98. ‘नायकः’ का संधि विच्छेद क्या होगा ?
(A) ने + अकः
(B) नै + अकः
(C) नाय + कः
(D) ने + यकः

99. परमात्मा की महिमा का वर्णन किसमें किया गया है ?
(A) कठोपनिषद्
(B) ईशावास्योपनिषद्
(C) श्वेताश्वतरोपनिषद्
(D) मुण्डकोपनिषद्

100. ज्ञानी लोग और अज्ञानी लोग में अंतर किसमें बताया गया है ?
(A) कठोपनिषद्
(B) ईशावास्योपनिषद्
(C) श्वेताश्वतरोपनिषद्
(D) मुण्डकोपनिषद्

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022. Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022. Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022.

1- C 2- A 3- B 4-  C 5- A 6- D 7- C 8- C 9- A 10- A
11-A  12- C 13- C 14- C 15- C 16- D 17- C 18- A 19- A 20- A
21- B 22- D 23- C 24- D 25- C 26- A 27- B 28- B 29- A 30- C
31- C 32-B 33- C 34- D 35- D 36- D 37- B 38 -D 39- C 40- A
41- D 42- B 43- C 44-B 45- C 46- D 47-A 48- B 49- A 50- A
51- A 52- A 53- C 54-A 55- C 56- A 57-A 58- A 59- C 60-D
61- B 62- B 63- C 64-D 65- B 66- C 67-C 68- B 69-  B 70-A
71-D  72- B 73- A 74- D 75- C 76- A 77- A 78- A 79- A 80- A
81- B 82- C 83- A 84-B 85- B 86-A 87- A 88-B 89- A 90- D
91- D 92-A  93- A 94- B 95- B 96- C 97- B 98-  B 99- B 100- C

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022. Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022. Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022.

Bihar Board Model Paper Download 2022
Inter Model Paper 2022 Download
Matric Model Paper 2022 Download
Hindi vvi Subjective Question 2022 Click Here

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022. Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022. Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022.

खण्ड-ब (गैर-वस्तुनिष्ठ प्रश्न)
अपिठत गद्यांश ( 13 अंक)

1. अधोलिखित गद्यांशों को ध्यानपूर्वक पढ़कर उस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर निर्देशानुसार दें-

(अ) वैज्ञानिकाः प्रतिदिनं सञ्चारसाधनेषु नवीनतमान् आविष्कारान् कुर्वन्ति येन सन्देशप्रेषणे अधिकतमा सुविधा स्यात् । चलभाषित यन्त्रं (मोबाइल) तादृशम् एव लोकप्रियं यन्त्रम् । बालाः, वृद्धाः, युवकाः, पुरुषाः, महिलाः,नागरिकाः, ग्रामीणः कर्मकराः च सर्वेषाम् एव एतत् कर्णभूषणं जातम् । यानानि आरूढाः, कार्यालयेषु कार्यं कुर्वन्तः, मार्गेषु चलन्तः, सभागारेषु प्रवचनं शृणवन्तः, जनाः अस्य ध्वनिं श्रुत्वा वार्तामग्नाः भवन्ति । अविवेकपूर्णः अस्य प्रयोगः कार्येषु व्यवधानं करोति । मार्गेषु दुर्घटनाः भवन्ति । सभागारेषु, कक्षासु अन्यसभाषु वा अव्यवस्था भवति । सत्यम् अस्ति यत् आविष्कारः कदापि हानिकरः न, परन्तु तस्य दुष्प्रयोगेण जीवनस्य शान्ति नश्यति । वस्तुतः वयं यन्त्रस्य अधीनाः न स्यामं अपितु यन्त्रम् अस्माकम्अधीनं स्यात् । ते एव बुद्धिमन्तः ये विज्ञानस्य सदुपयोगं कुर्वन्ति ।

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

प्रश्ना:
I. एकपदेन उत्तरत (एक पद में उत्तर दीजिए):
(क) के नवीनतमान् आविष्कारान् कुर्वन्ति ?
(ख) लोकप्रियं यन्त्रं किम् ?

II. पूर्णवाक्येन उत्तरत (पूर्ण वाक्य में उत्तर दें):
(क) के बुद्धिमन्तः ?
(ख) अविवेकपूर्णः कस्य प्रयोगः कार्येषु व्यवधानं कुर्वन्ति ?

III. अस्य अनुच्छेदस्य कृते समुचितं शीर्षकं लिखत ।

उत्तर-
I. (क) वैज्ञानिकाः
  (ख) चलभाषितयन्त्रं

II. (क) ये विज्ञानस्य सदुपयोगं कुर्वन्ति ते बुद्धिमन्तः ।
   (ख) चलभाषितयंत्रस्य अविवेकपूर्ण प्रयोगः कार्येषु व्यवधानं कुर्वन्ति।

III. चलभाषितयन्त्रस्य सदुपयोगम् ।

अथवा

दीपावली प्रकाशस्य उत्सवः । दीपावली शब्दस्य अर्थः दीपानाम् आवली । अस्मिन् उत्सवे लोकाः दीपानाम् पंक्ती: निर्माय तान् प्रज्वालयन्ति । एषः शरत्कालस्य प्रधानः उत्सवः । एषः शरदागमनम् सूचयति । एषः कार्तिकमासस्य अमावस्यायाम् सोत्साहं मन्यते । कथ्यते यत् अस्मिन् दिने मर्यादापुरुषोत्तमः श्रीरामः वनवासं पूरयित्वा अयोध्याम् प्रत्यागच्छत् । सर्वा नगरी नववधूः इव भूषिता आसीत् । लोकाः दीपानां प्रकाशं कृत्वा श्रीरामस्य स्वागतम् अकुर्वन् । तस्मात् दिनात् आरभ्य दीपावली महोत्सवः मन्यते । विज्ञानदृष्ट्या अपि अस्य उत्सवस्य महत् महत्त्वम् । वर्षाकारणात् समस्तं वातावरणं दूषितं जायते । सर्वतः मशकानाम् मक्षिकाणां च प्रकोपः भवति । दीपकानां प्रकाशेन वायुः शुद्ध्यति,
कीटाणवः च नश्यन्ति । वैश्यानां कृते तु अस्य उत्सवस्य विशिष्टं महत्त्वम् । अस्मिन् दिने ते लक्ष्मीपूजनं कृत्वा तस्याः स्वागतं कुर्वन्ति । दीपावली-महोत्सवे हाटकानां शोभा दर्शनीया भवति । लोकाः अस्मिन् अवसरे क्रीडनकानि, मिष्टान्नानि पात्राणि, च क्रीणन्ति । मिष्टान्नस्य आदान-प्रदानेन बन्धुभाव वर्धयन्ति ।

प्रश्नाः
I. एकपदेन उत्तरत :
    (i) प्रकाशस्य उत्सवः कः ?
   (ii) दीपावल्यां जनाः किं प्रज्वालयन्ति ?

II. पूर्णवाक्येन उत्तरत :
    (i) दीपावली कदा मन्यते ?
   (ii) समस्तं वातावरणं कथं दूषितं भवति ?

III. अस्य अनुच्छेदस्य कृते समुचितं शीर्षकं यच्छत ।

उत्तराणि-
I. (i) दीपावली
   (ii) दीपान्

II. (i) दीपावली कार्तिकमासस्य अमावस्याम् मन्यते ।
    (ii) वर्षाकारणात् समस्तं वातावरणं दूषितं भवति ।

III. दीपावली/प्रकाशोत्सवः ।

 

(ब) यत्र छात्राः विद्यां प्राप्नुवन्ति तत् स्थानं विद्यालयः इति कथ्यते । मम विद्यालयः सनातन धर्म विद्यालयः अस्ति । एषः नगरात् एकस्मिन् सुरम्ये स्थाने राजमार्गस्य समीपे अवस्थितः अस्ति । अस्य मुख्य प्रवेशद्वारम् अतीव भव्यम् । तस्योपरि ‘विद्यायाऽमृतमश्नुते’ इति लिखितं वर्तते । मम विद्यालयस्य भवनं विशालं मनोहरम् च अस्ति । मुख्यभवनस्य वामतः चायपानस्य आपणः वर्तते । एकस्मिन् कोणे मुख्याध्यापकस्य कक्षम् कार्यालयः च वर्तते । मध्ये एका सुरम्या वाटिका विराजते । अर्धावकाशे छात्राः अत्र भोजनं कुर्वन्ति ।
मम विद्यालये पंचाशत् अध्यापकाः सन्ति सहस्राधिकाः च छात्राः । कक्षाणाम् संख्या विंशतिः वर्तते । सर्वाणि कक्षाणि स्वच्छानि पवनमयानि च सन्ति । सर्वे अध्यापकाः सुतराम् परिश्रमशीलाः सुयोग्याः अनुशासनप्रियाः च सन्ति । सर्वे स्व-स्व विषयेषु दक्षाः । मुख्याध्यापकः अनुशासनस्य अतिक्रमणं न सहते । अनेन कारणेन विद्यालये विद्यायाः मनोहरं वातावरणं विद्यते । विद्यालयस्य परीक्षापरिणामाः परमोत्कृष्टाः भवन्ति । अतः अभिभावकाः निजशिशून अस्मिन् एव विद्यालये प्रवेशयितुम् इच्छन्ति ।

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

प्रश्नाः
I एकपदेन उत्तरत :
(i) यत्र छात्राः विद्यां लभन्ते तत् स्थानं किम् ?
(ii) विद्यालयस्य प्रवेशद्वारं कीदृशम् अस्ति ?

II. पूर्णवाक्येन उत्तरत :
(i) मुख्याध्यापककक्षकार्यालयौ कुत्र स्तः ?
(ii) अर्धावकाशे छात्राः कुत्र भोजनं कुर्वन्ति ?

उत्तराणि-
I. (i) विद्यालयः
(ii) अतीव भव्यम्

II. (i) मुख्याध्यापककक्षकार्यालयौ एकस्मिन् कोणे स्तः ।
(ii) अर्धावकाशे छात्राः वाटिकायाम् भोजनं कुर्वन्ति ।

अथवा

 प्राचीनकाले गुरुजनानां महान् आदरः आसीत् । कविवरः कबीरः गुरुं गोविन्दात् अपि महीयांसं मन्यते । मम विद्यालयस्य सर्वे अध्यापकाः परिश्रमशीला: सुयोग्याः, विद्वांसः च सन्ति । सर्वे एव आदरणीयाः । कस्यापि निन्दा न उचिता। परं मुण्डे मुण्डे मतिः भिन्ना भवति । अनया दृष्ट्या श्रीराजशेखरः मम सर्वप्रियः अध्यापकः अस्ति । श्रीराजशेखरः त्रिंशद्वर्षीयः सुदर्शनः युवकः अस्ति । वियोगी तस्य उपनाम । असौ कवितारचनायां विशेषां रुचिं वहति । गतवर्षे तस्य एक कवितापुस्तकम् सर्वकारेण पुरस्कृतम् । श्रीराजशेखरः अस्मान् संस्कृत पाठयति । तस्य संस्कृतस्य ज्ञानम् अगाधम् अस्ति । अनेके श्लोकाः तस्य जिह्वायाम नृत्यन्ति । व्याकरणस्य असौ वारिधिः । संस्कृतभाषणे असौ अद्वितीयः ।
तस्य अध्यापनस्य शैली सरला, सुबोधा, सरसा च । सर्वे छात्राः तस्य आगमनम् उत्सुकतया प्रतीक्षन्ते । तस्य परिणामः सदा प्रशंसनीयः भवति । श्री राजशेखरःवेषेण सरलः स्वभावेन च सज्जनः । निर्धनानां सहायतायै असौ सदा उद्यतः तिष्ठति । मन्दबुद्धीन् छात्रान् असौ गृहे निःशुल्क पाठयति । दरिद्रेभ्यः पुस्तकानि ददाति । अध्ययने स्वाध्याये च तस्य महती अभिरुचिः ।

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

प्रश्नाः
I. एकपदेन उत्तरत:
(i) पुरा केषां महादरः आसीत् ?
(ii) गुरु गोविन्दात् महान्तं कः मन्यते स्म ?

II. पूर्णवाक्येन उत्तरत :
(i) मम प्रियशिक्षकस्य उपनाम किम् अस्ति ?
(ii) तस्य महती अभिरुचिः कुत्र ?

उत्तराणि-
I. (i) गुरुजनानाम्
(ii) कबीरः

II. (i) मम प्रिय शिक्षकस्य उपनाम ‘वियोगी’ अस्ति ।
(ii) तस्य महती रुचिः अध्ययने स्वाध्याये च ।

संस्कृते पत्रलेखनम् (08 अंक)

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

2. निम्नलिखित में से किन्ही दो प्रश्नों के उत्तर लिखें 2×4
(i) विद्यालय में शिक्षकों के अभाव को दूर करने के उद्देश्य से जिला शिक्षा पदाधिकारी को संस्कत में आवेदन पत्र लिखें
उत्तर-

सेवायाम्
जिला शिक्षा अधिकारी
नालंदा
विषय : विद्यालये शिक्षकाभावः
महाशय,
सविनयं निवेदनं अस्ति यत् विद्यालये बहवः छात्राः सन्ति । परम्शि क्षकानां संख्या अत्यल्पः अस्ति । अत्र शैक्षणिक व्यवस्था समुचितं नास्ति । अतएव भवन्तं प्रति अनुरोधम् अस्ति यत् शीघ्रातिशीघ्रं शिक्षकानां समुचितं व्यवस्था करोतु । 12.04.2022

भवतः छात्रः
अजय कुमारः

(ii) विद्यालय द्वारा आयोजित शैक्षणिक यात्रा पर जाने की अनुमतिदेने के लिए पिता को एक पत्र संस्कृत में लिखें ।
उत्तर-

मुजफ्फरपुरतः
पूजनीय पितृमहोदय ! 21-02-2022

प्रणमामि
कुशली सन् कुशलं कामये । मम विद्यालयात् सर्वे छात्राः शैक्षिकयात्रायै पाटलिपुत्रं गमिष्यन्ति इति अहं ज्ञातवान् । प्रधानाध्यापकमहोदयः अस्मान् सूचितवान् अस्ति यत् यात्रायै अभिभावकात् अनुमतिः आवश्यकी। अतः भवन्तं निवेदयामि यत् भवान् पत्रेण अनुमतिं दास्यति इति । तत्र ज्येष्ठेभ्यः प्रणामाः कनिष्ठेभ्यः Bशुभकामनाः च ।

भवतः पुत्रः
देवेशः

(iii) पुस्तकालय में पुस्तकों की संख्या बढ़ाने हेतु प्रधानाध्यापक को संस्कृत में आवेदन पत्र लिखें।

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022
उत्तर-

सेवायाम्
प्रधानाध्यापक महोदय,
जे. पी. उच्च विद्यालय, आरा ।
महाशय,
सविनयं निवेदनं अस्ति यत् अस्मिन् विद्यालये एकः पुस्तकालयः अस्ति । पुस्तकालये बहनि पुस्तकानि न सन्ति । अस्मिन् विद्यालये पुस्तकस्य समुचित व्यवस्था नास्ति । विद्यालयस्य छात्रा : सर्वोच्च स्थान प्राप्तुम् इच्छन्ति । अतः भवन्तं प्रति अनुरोधम् अस्ति यत् शीघ्रातिशीघ्रं बहवः पुस्तकानां समुचितंव्यवस्था करोतु ।

दिनांक : 15. 03. 2022

भवताम् आज्ञाकारी छात्रः
सुनील कुमारः
कक्षा-दशम्

(iv) शीतऋतु में ऊनी वस्त्र खरीदने हेतु रुपये की मांग करते हुए बड़े भाई को संस्कृत में पत्र लिखें ।
उत्तर-

छात्रावासः
तिथि : 12.03.22

आदरणीय भ्रातामहाभागः
सादर प्रणामः
भवतः पत्रं प्राप्तम् । अत्रः कुशलं तत्रास्तु । सम्प्रति शीत ऋतु अस्ति । अहं अस्मिन् ऋतौ उष्णवस्त्रं इच्छामि । अतएव भवतं प्रति अनुरोधं अस्ति यत् शीघ्रातिशीघ्रं उष्णवस्त्रं समुचितं व्यवस्था करोतु । अहं नित्यं विद्यालय गच्छामि । शेषम् अपरस्मिन् पत्रे लेखिष्यामि मातृपितृभ्याम् सादरे प्रणामाः ।

तव अनुजः
दिवेश कुमारः

संस्कृते अनुच्छेद – लेखनम् (07 अंक)

3. निम्नलिखित में से किसी एक विषय पर सात वाक्यों में एक अनुच्छेद लिखें :
(क) पुष्पोद्यानम्
(ख) मम प्रियः शिक्षक:
(ग) शीतर्तुः
(घ) महाभारतम्
(ङ) आदर्शः छात्रः

उत्तर-

(क) पुष्पोद्यानम्

पुष्पाणां वाटिका पुष्पवाटिका कस्य मनः न हरति ? क्वचित् पाटलम् क्वचित् मालती-मल्लिकादीनि पुष्पाणि च सुवासैः अस्मान् अनुरंजयन्ति ।
पुष्पोद्याने सायंप्रातः भ्रमणेन स्वास्थ्यं विवर्धते । वाटिकासु केचन फलिनो वृक्षाः अपि तिष्ठन्ति । सौन्दर्यस्य निधानभूता पुष्पवाटिका अस्माभिः सदैव रक्षणीया संवर्धनीया च ।

(ख) मम प्रियः शिक्षकः

अस्माकं विद्यालये दूर-दूरतः छात्राः पठितुम् आगच्छन्ति । अत्र अध्यापकानां संख्या षष्टिः । सर्वे अध्यापकाः स्व-स्व-विषये पारङ्गताः शिक्षणकलामर्मज्ञाश्च सन्ति । तेषु श्रीशर्मा महोदयः अस्माकं प्रियशिक्षकः अस्ति । सः मनोयोगेन पाठंपाठयति । सहकर्मीषु मित्रवत् व्यवहरति । सः विज्ञानशिक्षकः अस्ति । सः छात्रजनान् प्रति स्निह्यति, मृदु वदति, सत्यं वदति, धर्मं चरति, अनुशासनम् पालयति, नियतसमये विद्यालयम् आगच्छति, सभास्थले विद्यालये स्वमेधां स्थापयति च । प्राचार्योऽपि भूरि-भूरिः श्रीशर्मा महोदयस्य प्रशंसां करोति ।

(ग) शीतर्तुः

अस्माकं देशे षड् ऋतवः भवन्ति । तेषु ऋतुषु शीतर्तुः दिसम्बर-जनवरी- फरवरी (मार्गशीर्ष-पौष-माघ) मासेषु भवति । अस्मिन् काले हिमतुल्यवायुः प्रवहति । शीतेन आर्त्तः जनाः अग्निम् सेवन्ते । उष्म वस्त्रम् उष्म् भोजनं ऊष्म पेयम् च सर्वान् प्रसीदन्ति । अस्मिन् ऋतौ शाली कर्त्तनम् रबी कालीन फसलस्य रोपणं च भवन्ति । मकर संक्रान्ति, पोंगल, धनवान्न इति कृषिपर्वा अस्मिन काले सम्पाद्यन्ते ।

(घ) महाभारतम्

वेदव्यासेन विरचितं महाभारतं एक महाकाव्यमस्ति । इदम् महाभारतं भारतीयानां राष्ट्रीयकाव्यम् । अयं संस्कृतभाषायां रचितं काव्यमस्ति । अस्मिन्म हाकाव्ये लक्षद्वय श्लोकं वर्तन्ते । अत्र कौरव-पाण्डवां युद्धस्य वर्णनं अस्ति । अस्मिन् महाकाव्ये अनेकानि विषयानि वर्णितानि सन्ति । श्रीमद्भगवद्गीता महाभारतस्य अंशः वर्तते ।

(ङ) आदर्शः छात्रः

यः छात्रः गुरुणां आज्ञापालकः सदाचारी ज्ञानोपासकः भवति स एव आदर्श छात्रः भवति । विद्योपार्जनमेव तत्य लक्ष्यं भवति परमो धर्मः अपि । स सर्वं कार्यं समयानुकूलं यथाकालं सम्पन्नं करोति । कुव्यसनं त्यक्त्वा सहपाठिषु मित्रवत् व्यवहरति । कुसङ्गम् त्यक्त्वा सज्जनः सुशीलः च भवति । आदर्श छात्रः एव कस्यापि देशस्य भाविकर्णधारः भवति ।

संस्कृते अनुवादम् (06 अंक)

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

4. अधोलिखित में से किन्हीं छः वाक्यों का अनुवाद संस्कृत में करें:
(क) राजा सेनापति के साथ यहाँ आया ।
(ख) विवाद मत करो
(ग) पटना बिहार की राजधानी है ।
(घ) यह गङ्गा के किनारे अवस्थित है ।
(ङ) गङ्गा हिमालय से निकलती है ।
(च) यह नदियों में सबसे पवित्र है।
(छ) मैं पटना में पढ़ता हूँ ।
(ज) अपने मित्रों के साथ प्रतिदिन गङ्गा स्नान करता हूँ ।
(झ) मेरे सभी मित्र सुशील हैं ।
(ज) लेकिन सुनील पैर से लंगड़ा है ।
(ट) तुम्हें मिठाई अच्छी लगती है ।
(ठ) उसको सत्य बोलना चाहिए ।

उत्तर-

(क) राजा सेनापतिना सह अत्रागच्छत् ।
(ख) विवादं मा कुरु ।
(ग) पाटलिपुत्रं बिहारस्य राजधानी अस्ति ।
(घ) इदं गंगायाः तटे अवस्थितः अस्ति ।
(ङ) गङ्गा हिमालयात् नि:सरति ।
(च) इयं नदीषु पवित्रतमा अस्ति ।
(छ) अहं पाटलिपुत्रे पठामि ।
(ज) स्वमित्रैः सह प्रतिदिनं गंगास्नानं करोमि ।
(झ) मम सर्वाणि मित्राणि सुशीलानि सन्ति ।
(ञ) परन्तु सुनीलः पादेन खञ्जः अस्ति ।
(ट) तुभ्यम् मिष्टान्नं रोचते ।
(ठ) सः सत्यं वदेत् ।

लघु उत्तरीय प्रश्न (16 अंक)

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

निम्नलिखित में से किन्हीं आठ प्रश्नों के उत्तर दें: 8×2=16
(क) तिरुमलाम्बा किसकी रानी थी और उसने किस प्रकार के काव्य की रचना की थी?
उत्तर-तिरुमलाम्बा अच्युत राय की पत्नी थी । उसने ‘वरदाम्बिका परिणय’ नामक चम्पूकाव्य की रचना की थी । उसमें संस्कृत गद्य की समस्त
पदावलियाँ ललित पद विन्यास से सुन्दर रूप से रचित हैं ।

(ख) सभी संस्कारों के नाम लिखें।
उत्तर-भारतीय संस्कार मूलतः पाँच प्रकार के हैं । जन्म के पूर्व तीन, शैशवावस्था में छः, शिक्षावस्था में पाँच, गृहस्थ संस्कार में एक एवं मरने के
बाद एक संस्कार होता है । ये ही षोडश संस्कार कहलाते हैं । जन्म के पूर्व संस्कार में गर्भधारण, पुंसवन और सीमन्तोनयन है । शैशवावस्था में जात कर्म, नामकरण, अन्नप्राशन, चूडाकर्ण आदि हैं । शिक्षा-संस्कार में अक्षरारम्भ, उपनयन, केशान्त आदि हैं । गृहस्थ-संस्कार में विवाह एवं मृत्यु के बाद अन्त्येष्टि संस्कार होता है ।

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

(ग) विवाह संस्कार का वर्णन अपने शब्दों में करें ।
उत्तर-विवाह-संस्कार से ही लोग गृहस्थ-जीवन में प्रवेश करता है । विवाह को एक पवित्र संस्कार माना गया है, जिसमें अनेक प्रकार के कर्मकाण्ड होते हैं । उनमें वाग्दान, मण्डप निर्माण, वधू के घर में वर पक्ष का स्वागत,\ वर-वधू का परस्पर निरीक्षण, कन्यादान, अग्निस्थापन, पाणिग्रहण, लाजाहोम, सिन्दूरदान इत्यादि कई कर्मकाण्ड शामिल हैं । सभी क्षेत्रों में समान रूप से विवाह-संस्कार का आयोजन होता है ।

(घ) ब्राह्मण के रूप में कर्ण के समक्ष कौन किसलिए पहुँचता है ?
उत्तर-ब्राह्मण के रूप में कर्ण के समक्ष इन्द्र उपस्थित हुए । वे कर्ण से कवच-कुंडल का दान चाहते थे ।

(ङ) बाघ के द्वारा पकड़ लिए जाने पर पथिक अपने मन में क्या सोचता है?
उत्तर-बाघ के द्वारा पकड़ लिए जाने पर पथिक मन में सोचता है कि लोभ में नहीं पड़ना चाहिए।

(च) गंगा तट पर कौन-सा रमणीय दृश्य श्रीराम के मन में रति उत्पन्न कर रहा है?
उत्तर-मन्दाकिनी के तट की प्राकृतिक सुषमा श्रीराम के मन में रति उत्पन्न कर रहा है। वे सीता से कहते हैं कि यह नदी प्राकृतिक उपादानों से
संवलित चित्त को आकर्षित कर रही है

(छ) विद्या व अहिंसा से क्रमशः क्या-क्या प्राप्त होता है ?
उत्तर-विद्या से परमतृप्ति की प्राप्ति होती है और अहिंसा सभी प्रकार का सुख देनेवाली है।

(ज) वे छः दोष कौन-कौन हैं जो ऐश्वर्य-प्राप्ति में अवरोध उत्पन्न करते हैं ?
उत्तर-आलस्य, निद्रा, तंद्रा, भय, क्रोध और दीर्घसूत्रता (किसी काम को देरी से करना) ये छः दोष हैं जो ऐश्वर्य प्राप्ति में अवरोध उत्पन्न करते हैं।

(झ) जन्मपूर्व व मरणोपरांत कौन-कौन से संस्कार होते हैं ?
उत्तर-जन्म से पूर्व के संस्कार हैं-गर्भधान, पुंसवन, सीमान्तोन्नयन । अंत्येष्टि मरणोपरांत संस्कार हैं ।

(ञ) संस्कार का मौलिक अर्थ क्या है ?
उत्तर-संस्कार का मौलिक अर्थ है जो व्यवस्था हमें समुचित रूप से व्यवस्थित करे ।

(ट) साक्षात्कार के समय समिति सदस्य रामप्रवेश पर क्यों प्रसन्न हुए ?
उत्तर-साक्षात्कार में समिति के सदस्यों ने रामप्रवेश के व्यापक ज्ञान से और वह भी उस प्रकार के पारिवारिक परिवेश में उसके श्रम और अभ्यास
से बहुत प्रसन्न हुए ।

(ठ) महाविद्यालय में प्रवेश के बाद रामप्रवेश किस प्रकार स्वाध्याय में लीन हो गया?
उत्तर-महाविद्यालय में प्रवेश के बाद रामप्रवेश बहुत ही मन लगाकर पढ़ने लगा । वह दलित मगर लगनशील पर परिश्रमी था । धन के अभाव में
भी अध्ययनरत रहा । महाविद्यालय की परीक्षा में प्रथम स्थान प्राप्त किया । उसने केन्द्रीय लोक सेवा आयोग की परीक्षा में उत्तीर्ण होकर समाज के सामने एक आदर्श प्रस्तुत किया ।

(ड) ‘नीतिश्लोकाः’ पाठ के आधार पर मूर्ख कौन है ?
उत्तर-‘नीतिश्लोकाः’ के अनुसार मूर्ख वह है जो बिना बुलाए प्रवेश करता है, बिना पूछे बहुत बोलता है और अविश्वसनीय व्यक्ति पर विश्वास
करता है।

(ढ) ‘अलस कथा’ पाठ से क्या शिक्षा मिलती है ?
उत्तर-मैथिली कवि विद्यापति द्वारा रचित ‘अलसकथा’ में आलसियों के माध्यम से शिक्षा दी गई है कि उनका भरण-पोषण करुणाशीलों के बिना नहीं है । आलसी काम नहीं करते, ऐसी स्थिति में कोई दयावान ही उनकी व्यवस्था\ कर सकता है।

Class 10th Sanskrit Official Model Paper Download 2022

(ण) वेदाङ्गों एवं उनके रचनाकारों का नामोल्लेख करें ।
उत्तर-वेदाङ्गशास्त्र छः हैं । वेदाङ्गों तथा उनके रचनाकारों के नाम निम्नलिखित हैं-
वेदाङ्ग             रचनाकार
(क) शिक्षा          पाणिनी
(ख) कल्प          बौद्धायन, भारद्वाज, गौतम, वशिष्ठ आदि ।
(ग) व्याकरण     पाणिनी
(घ) निरूक्त        यास्क
(ङ) छंद              बौद्धायन
(च) ज्योतिष      लगधर

(त) उपनिषद् में नारियों के योगदान का उल्लेख करें ।
उत्तर-उपनिषदों में नारियों के योगदान की बात की जाए तो उसमें भी
नारियों का योगदान सराहनीय है, क्योंकि वृद्धारण्यक उपनिषद् में याज्ञवल्क्य
की पत्नी मैत्रेयी की दार्शनिक रुचि वर्णित है । जनक की सभा की शोभा बढ़ाने
वाली विदुषी गार्गी का नाम भी बड़े आदर के साथ लिया जाता है

SUBJECT PDF Download 
 Scienceविज्ञान Download 
Mathगणित Download
Social Science सामाजिक विज्ञान Download 
 Sanskrit संस्कृत Download 
Hindi – हिन्दी   Download 
Englishअंग्रेजी  Download 
Non Hindiअहिन्दी  Download 
Urduउर्दू  Download 

10th Sanskrit Official Model . 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model. 10th Sanskrit Official Model.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page