BSEB Class 10th English Model Paper Download 2022

10th English Official Model Paper Download 2022 | Matric Model Paper 2022 Download PDF

Bihar Board 10th English Official Model Paper Download 2022,  Matric Model Paper 2022 Download PDF, Bihar Board ka  English model paper , class 10th English model paper download 2022, English ka official model paper download 2022, Dls education Mantu sir, English model paper 

10th English Official Model Paper Download 2022

SECONDARY SCHOOL EXAMINATION
2022 – (ANNUAL)
Model Paper – 2
अंग्रेजी (ENGLISH)

Time : 03Hrs. 15 Minutes
समय : 03 घंटे 15 मिनट
Total No of Question :- 100+11+8=111
कुल प्रश्नों की संख्या :-100+11=111                                                   

Instructions for the candidates :-
1. Candidates are required to give answers in their own
words as far as practicable.
2. Figures in the right hand margin indicate full marks.
3. While answering the questions, candidates should adhere to the word limit as far as practicable.
4. 15 minutes of extra time has been allotted for the candidates to read the questions and follow the instructions carefully.
5. All questions are compulsory.
6. Use of any electronic device is strictly prohibited.
7. This question paper is divided into two sections, Section-A and Section-B.
8. In Section – A, there are 100 objective type questions, each carrying 1 mark. Out of 100 questions, you have to attempt only 50. In case more than 50 questions are answered, only the first 50 answers will be evaluated. Darken the circle with blue/ black ball pen against the correct option on OMR Answer Sheet provided to you. Do not use whitener/liquid/blade/nail, etc on OMR Answer Sheet, otherwise the result will be treated invalid.
9. Section-B has Descriptive Type Questions comprising 2 prose passages of 7 marks each and one extract from Poetry of 6 marks for comprehension. Apart from these, there are 4 questions on writing skills, each of 5 marks. Each question has an alternative option. There are 10 short answer type questions of 2 marks each out of which you have to answer any five.

10th English Official Model Paper Download 2022

 

1. Indian Culture is amazing becaused of its
(A) Myth
(B) vitality
(C) logic
(D) courage

2. The vitality of Indian Culture is equally
(A) Typical
(B) Amazing
(C) Common
(D) None of these

3. The corn-merchant was being …….. by his nephew in the ‘Pace for Living’.
(A) beaten up
(B) scolded
(C) cheated
(D) praised

4. The author in ‘The Pace for Living’ enjoys
(A) long car drives
(B) air flights
(C) train’s journeys
(D) road journeys

5. According to modern research, the existence of …………. has been considered to be true.
(A) Post-Aryan invaders
(B) No Pre-Aryan invaders
(C) Pre-Aryan invaders
(D) None of these

10th English Official Model Paper Download 2022

6. Till where did the water reach?
(A) Akoulya’s ankles
(B) Malasha’s ankles
(C) Both a &b
(D) None of these

7. In the cinema after………………the Corn-Merchant had to\ turn to his wife for enlightment.
(A) two or three minutes
(B) three or four minutes
(C) four or five minutes                                                                                                                                                           (D) five or six minutes.

8. The post office in ‘Me and the Ecology Bit’ is only…… blocks from Mr. Johnson’s house.
(A) three
(B) two
(C) four
(Done

9. ‘What are you beating my girl for? Who said ?
(A) Akoulya
(B) Akoulya’s Mother
(C) Malasha’s Mother
(D) None of these

10. Akoulya’s………..tried to stop the fight between the adults.
(A) father
(B) mother
(C) grandfather
(D) grandmother

10th English Official Model Paper Download 2022 Bihar Board

11. Where do you find health and virtue?
(A) Country
(B) Town
(C) Village
(D) Space

12. On Saturdays and the narrator collects money for the newspapers delivered during the week.
(A) Mondays
(B) Sundays
(C) Tuesdays
(D) Thursdays

13. Which animal messed up Ms Green’s yard ?
(A) Elephant
(B) Dog
(C) Donkey
(D) Monkey

14. Gillu was put to eternal rest under the……..creeper.
(A) Sonjuhi
(B) Merigold
(C) Rose
(D) Sunflower

15. The song of the town are…………and harsh.
(A) soft
(B) loud
(C) quiet
(D) gradual

10th English Official Model Paper Download 2022

16. Health and goodness can make our life………..
(A) sweet
(B) bitter
(C) pungent
(D) none of these

17. Meditation ………. the happy man.
(A) Pleases
(B) Worries
(C) Disturbs
(D) None of these

18. Whenever Gillu was…… ……, he made a twittering sound.
(A) happy
(B) hungry
(C) angry
(D) sad

19. The author told Gillu to sit near her…..
(A) table
(B) plate
(C) chair
(D) bed

20. No Indian Cinema can be ……. on all counts.
(A) acclaimed
(B) applauded
(C) demeaned
(D) criticised

10th English Official Model Paper Download 2022

21. What does the poet wish ?
(A) His hours, days and years pass away softly
(B) To spend luxurious life
(C) To live with comfort
(D) None of these

22. As per the essay ‘What is wrong with Indian Films’ the majority of our films are replete with-
(A) Very good message
(B) Enjoyed happily
(C) Visual dissonances
(D) Listened to music

10th English Official Model Paper Download 2022

23. A polythene bag does not get………?
(A) torn
(B) destroyed
(C) dissolved
(D) assimilated

24. ‘Polythene Bag’ has been composed by-
(A) Durga Prasad Panda
(B) Periasamy Thooran
(C) Puran Singh
(D) Laxmi Prasad Devkota

25. Who is Madhava?

(A) Lord Krishna’s friend
(B) The other name of Lord Krishna
(C) Lord Krishna’s enemy
(D) The follower of Lord Krishna

26. ‘What is wrong with Indian Films’ has been written by
(A) Mahadevi verma
(B) Premchand
(C) Humayun Kabir
(D) Satyajit Ray

27. When was Aung San Suu Kyi born?
(A) 19 June, 1945
(B) 21 July, 1944
(C) 8 November, 1948
(D) 25 September, 1946

10th English Official Model Paper Download 2022

28. ‘Her tears carved a river’-whose tears is the poet referring to ?
(A) Radha’s
(B) Radha’s friend
(C) Radha’s sister
(D) Radha’s mother

29. Periasamy Thooran was awarded
(A) Bharat Ratna
(B) Padma Bhushan
(C) Padma Shri
(D) None of these

30. Aung San Suu Kyi is a
(A) Revolutionary
(B) Pro-democracy Activist
(C) Classical Dancer
(D) Poetess

31. Aung San Suu Kyi was fighting for ….. in Burma.
(A) democracy
(B) dictatorship
(C) monarchy
(D) tyranny

32. Which of the following is the recent novel of Toni
Morrison ?
(A) Merchant
(B) Paradise
(C) Apartheid
(D) None of these

10th English Official Model Paper Download 2022

33. ‘The demon desire now made him mad’ is from
(A) The Empty Heart
(B) Koel
(C) Thinner Than a Crescent
(D) Martha

34. The koel is full of disatisfaction because its….. is not with her.
(A) husband
(B) lover
(C) brother
(D) mother

35. What has charred the cuckoo’s wings?
(A) The fire & love
(B) The fire of love
(C) The passion & fire
(D) None of these

36. The porter’s cap is ………..and sweet-stained.
(A) dirty
(B) silky
(C) clean
(D) hard

37. The sadness of the slaves made them sit with their……….. bent.
(A) Wrists
(B) Shoulders
(C) Spoons
(D) Legs

 BSEB 0th English Official Model Paper Download 2022

38. Toni Morrison received the Noble prize in the field of
(A) Peace
(B) Science
(C) Literature
(D) Economics

39. Who is ‘He’ in the first line of the poem ?
(A) Porter
(B) Poet
(C) A bird
(D) None of these

40. The author of “The Bet’ is……….
(A) Leo Tolstoy
(B) John Galsworthy
(C) Anton Chekhov
(D) Katherine Mansfield

41. The Banker was sure that the lawyer would not agree to stay imprisoned in a cell for ………. years.
(A) Five
(B) Ten
(C) Fifteen
(D) Twenty

42. How did the author know him?
(A) As an artist
(B) As a professional shoe trader
(C) As a commercial artist
(D) None of these

43. “….. but what a stout human figure!”-the poet is referring to the
(A) porter
(B) mountain-climber
(C) doctor
(D) lawyer

44. The…………..felt that they had travelled back into the past when the incidents of Martha’s stories had taken place.
(A) fairies
(B) gnomes
(C) poets
(D) listeners

45. Mr. Gessler was not successful in his trade, why?
(A) He was a true shoe-maker but not a true businessman
(B) He was not in favour of new developments
(C) He avoided to adopt new techniques
(D) None of these

10th English Official Model Paper Download 2022

46. Who was Sun and Moon?
(A) Brother and Sister
(B) Uncle and Aunty
(C) Wife and husband
(D) Mother and Father

47. The children’s room was on the …………. floor.
(A) first
(B) second
(C) third
(D) fourth

48. Who tells her stories over and over again?
(A) Walter de la Mare
(B) Martha
(C)J.K. Rollings
(D) None of these

49. What does Martha do in the hazel glen ?
(A) Sleeps
(B) Tells her stories
(C) Writes her stories
(D) Singing Practise

50. Who was Jabra ?
(A) Horse
(B) Dog
(C)Ox
(D) Sheep

10th English Official Model Paper Download 2022 BSEB

51. Premchand is the pen name of
(A) Dhanpat Pandey
(B) Dhanpat Rai
(C) Dhanpat Mistri
(D) Dhanpat Mishra

52. How Sun felt when not allowed to join the party?
(A) Anger
(B) Unhappy
(C) Sadness
(D) None of these

53. The daughter is filled with a sense of ………. and empti- ness.
(A) Tiredness
(B) Sleepness
(C) Greed
(D) Poverty

54. Halku heard some munching and crunching sounds com- ing from the
(A) House
(B) Fields
(C) Terrace
(D) Groves

55. The first letter was written by a daughter to her………
(A) father
(B) brother
(C) mother
(D) mother-in-law

10th English Official Model Paper Download 2022

56. What does daughter’s letter show?
(A) faith
(B) lost hope
(C) belief
(D) confidence

57. The narrator …………. up with his girl friend.
(A) Broke
(B) Patched
(C) Beat
(D) Drove

58. The boy in the story ‘Love Defiled’ developed cold feel towards trying the knot with the girl due to….
(A) difference in their castes
(B) difference in their religions
(C) parental opposition
(D) his dislike for her

59. Sheets, mattress pads and blankets should be washed…….. in hot water.
(A) Monthly
(B)Daily
(C) Weekly
(D) Yearly

60. Allergy causes a violent…….. against normally harmless substance in our environment.
(A) anger
(B) roughness
(C) action
(D) reaction

Bihar 10th English Official Model Paper Download 2022 English Official Model Paper Download 2022 PDF

Direction (61-66) : Choose the indirect speech of the given sentences :

61. The Captain said to his men, “Stand at ease.”
(A) The Captain urged his men to stand at ease.
(B) The Captain wanted his men to stand at ease.
(C) The Captain told his men that they should stand at ease.
(D) The Captain commanded his men to stand at ease.

62. Pawan said to me, “If I hear any news, I’ll phone you.”
(A) Pawan told me that if he heard any news, he will phone me.
(B) Pawan told me that if he will hear my news, he will, phone me.
(c) Pawan told me that if he had heard any news, he would phone him.
(D) Pawan told me that if he heard any news, he would phone me.

63. He said, “Be quite and listen to my words.”
(A) He urged them to be quite and listen to his words.
(B) He urged them and said be quite and listen to his words.
(C) He urged they should be quite and listen to his words.
(D) He said you should be quite and listen to his words.

64. He said to me, “I have often told you not to play with fire”.
(A) He said that he has often been telling me not to play with fire.
(B) He told me that he had often told me not to play with fire.
(C) He reminded me that he often said to me not to play with fire.
(D) He said to me that he often told me not to play with fire.

65. He says to me, “I shall help you.”
(A) He told me that he will be helping you.
(B) He tells me that he will help me.
(C) He is saying that he is going to help me.
(D) He will say to me that he will help me.

66. He said to interviewer, “Could you please repeat the ques- tion?”
(A) He requested the interviewer if he could please repeat the question.
(B) He requested the interviewer to please repeat the ques- tion.
(C) He requested the interviewer to repeat the question.
(D) He requested the interviewer if he could repeat the question.

10th English Official Model Paper Download 2022

Direction (67-73) : Choose the most suitable preposition.

67. Religious leaders should not delve ——– politics.
(A) with
(B) into
(C) in
(D) at

68. Give example pertinent ——– the case.
(A) on
(B) to
(C) for
(D) with

69. Let us hope ……… the best.
(A) by
(B) at
(C) for
(Dof

70. Ram is confident —- his success.
(A) for
(B) about
(C) towards
(D) of

10th English Official Model Paper Download 2022

71. A good judge never jumps ———the conclusion.
(A) for
(B) to
(C) at
(D) on

72. We got ………. difficulties.
(A) into
(B) at
(C) by
(D) with

73. What are you looking ……….?
(A) by
(B) in
(C) with
(D)at

10th English Official Model Paper Download 2022

Direction (74-79): Choose the correct passive voice of the following:

74. Did he buy a car?
(A) Was a car bought by him?
(B) Did car bought by him?
(C) Did a car bought by him?
(D) Were a car bought by him ?

75. Sita was reading the Gita.
(A) The Gita was being read by Sita.
(B) The Gita were being read by Sita.
(C) Gita was being read by Sita.
(D) The Gita was read by Sita.

10th English Official Model Paper Download 2022

76. He had written a poem.
(A) A poem has written by him.
(B) A poem had written by him.
(C) A poem had been written by him.
(D) A poem has been written by him.

10th English Official Model Paper Download 2022

77. Let us play.
(A) It is suggested that we could play.
(B) It is suggested that we should play.
(C) It is suggested to play.
(D) No change

78. Let us sing.
(A) It is suggested, we should sing.
(B) It is suggested to sing.
(C) It is suggested that we could sing.
(D) It is suggested that we should sing.

79. Sit down.
(A) You are requested to sit down.
(B) You are ordered to sit down.
(C) You are told to sit down.
(D) No change.

Direction (80-86) : Choose the most suitable translation.

80. मैं तैरना जानती हूँ।
(A) I know how to swimming.
(B) I know to swim.
(C) I am knowing to swims.
(D) I know how to swim.

10th English Official Model Paper Download 2022

81. हमें सफलता के लिए कठिन परिश्रम करनी चाहिए।
(A) We must hard work for success.
(B) We should work hard for success.
(C) We work hard for success.
(D) None of these.

82. मैं एक पत्र लिखने जा रहा हूँ।
(A) I am going to write a letter.
(B) I have been writing a letter.
(C) I write a letter.
(D) I was writing a letter.

83. उसने कहा कि वह पढ़ रहा है।
(A) He says that he was reading.
(B) He said that he had been reading.
(C) He said that he was reading.
(D) He said that he has been reading.

84. मैं उससे मिलने गया ।
(A) I went to see him.
(B) I go to meet him.
(C) I went to meet him.
(D) I meet him.

85. मैंने पार्क में उसे बैठा देखा।
(A) I saw that he was in park.
(B) I saw him in the park.
(C) I saw him sitting in the park.
(D) He was in the park I see.

10th English Official Model Paper Download 2022

86. पटना एक पुराना शहर है ।
(A) Patna is ancient town.
(B) Patna is an ancient city.
(C) Patna is a an ancient town.
(D) Patna is the oldest city.

10th English Official Model Paper Download 2022

Direction (87-93) : Choose the correct form of verb.

87. The train usually …….. at 9 am.
(A) arrived
(B) will arrive
(C) arrives
(D) arriving

88. While the child played, the mother ……….. the food.
(A) cooked
(B) cooking
(C) will cooking
(D) had cook

89. We have not …………………. him for a year.
(A) saw
(B) seen
(C) see
(D) seeing

90. I….. tennis every Sunday morning.
(A) playing
(B) play
(C) am playing
(D) am play

10th English Official Model Paper Download 2022

91. We shall get wet if it.
(A) rains
(B) raining
(C) rained
(D) will rains

92. Wait for us at home until I from office.
(A) returned
(B) am return
(C) returns
(D) return

93. Why you break your promise?                                                                                                                                            (A) did 
(B) does
(C) done
(D) is

Direction (94-100): Choose the correctly spelt word:

94. (A) Ignouminious
(B) Ignomenious
(C) Ignominious
(D) Ignomineous
95. (A) Immediately
(B) Imediately
(C) Immediatly
(D) Immedeately

10th English Official Model Paper Download 2022 PDF

96. (A) Laegon
(B) Laegoon
(C) Lagoon
(D) Lagon

97. (A) Archiology
(B) Archaeology
(C) Archeaology
(D) Archealogy

98. (A) Assassenation
(B) Assassination
(C) Assasination
(D) Asassination

99. (A) Ignorence
(B) Ignnorance
(C) Ignorancce
(D) Ignorance

100.(A) Influenza
(B) Influanza
(C) Inflluenza
(D) Influenga

10th English Official Model Paper Download 2022 PDF

1- B 2- B 3- C 4- A  5- C 6- B 7- A 8- B 9- C 10- D
11- C 12-  B 13- B 14-A 15-  B 16-A 17- A 18-  B 19-B 20-A
21- A 22- C 23- C 24- A 25-  B 26- D 27- A 28- A 29- B 30- B
31- A 32- B 33- A 34- B 35- B 36- A 37- B 38 -C 39- A 40- C
41- A 42- A 43- A 44- D 45- A 46- A 47- A 48- B 49- B 50- B
51- B 52- C 53- A 54- B 55- C 56- B 57- A 58- C 59- B 60- D
61- D 62- D 63- A 64- B 65- C 66- C 67- B 68- B 69- C 70- D
71- C 72- A 73- D 74- A 75-A 76- C 77- B 78- D 79- C 80- A
81- B 82- A 83- D 84- C 85- C 86- B 87- C 88- A 89- B 90- B
91- A 92- D 93- A 94-C  95-A  96- C 97- B 98- B 99- D 100- A
 S.N Bihar Board Class 10th Model Paper 2022
 1  Scienceविज्ञान
 2  Hindi हिन्दी  
 3 Social Science सामाजिक विज्ञान
 4 Math गणित 
5  Sanskrit संस्कृत
 6 English अंग्रेजी 
7 Non Hindi अहिन्दी 
8 Urdu उर्दू 

10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022  10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 

 

Bihar Board 10th Model Paper 2022 Download 

SECTION-B
(Descriptive Type Questions)

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow:
There is a public library in every town in Great Britain. There are branch libraries in most villages. Anyone can be- come a member, and it costs nothing to borrow books. Three books may be borrowed at a time but only two may be novels.
If there are four persons in the family they can, between them, take home twelve books. These books can be kept for a fort- night. So there is no difficulty in providing the family with all the reading that is needed. If at the end of the fortnight, you have not finished reading a book, you may renew it for another fortnight. If the book you want is not there you may ask for it to be kept for you and if you pay the cost of a postcard, the librarian will let you know when the book is returned and is ready for you.

10th English Official Model Paper Download 2022

Questions:
(a) How many books may be borrowed at a time? 
(b) How long can the book be kept ?
(c) How much does it cost to borrow books from a public library in Britain ?
(d) How can one get the book one wants if it is out ?

10th English Official Model Paper Download 2022

Answer:
(a) Three books may be borrowed at a time but only two may be novels.
(b) Books can be kept for a fortnight.
(c) There is no cost to borrow books from a public library in Britain.
(d) If the book one wants is not there one may ask for it to be kept for and if one pays the cost of a postcard, the librarian will let him know when the book is returned and is ready for him.

OR

10th English Official Model Paper Download 2022

India banned sloth bear performances in 1972 but the animals are still forced to dance for money by owners. Who
control them using a rope forced through their extremely sensitive snouts. The bears, on India’s endangered animal list,
are used by poor Kalandar tribes people as performers because bof their small size—they grow to around five or six feet (1.8 metres). The lucky dancing bears end up at one of three sanctuaries run by Wildlife. SOS, a group working to end the centuries-old practice of using the animals to earn a living. The rescued bears spend the rest of their lives at there sanctuaries.

10th English Official Model Paper Download 2022

Questions :

(a) Of which animals does this passage deal with ? 
(b) When was sloth bear performance banned ? 
(e) Who used sloth bear to earn money ?
(d) Where are the rescued bears kept?

10th English Official Model Paper Download 2022

Answers :
(a) This passage deals with the sloth bear who is to be now extinct.
(b) In 1972 the sloth bear performance was banned.
(c) Kalandar Tribes used sloth bear to earn money.
(d) The rescued bears are kept in sanctuaries.

2. Read the following passage and answer the questions that follow:

10th English Official Model Paper Download 2022

Dr. Rajendra Prasad was born on 3rd December, 1884 atZiradai, in the district of Saran in Bihar. The name of his father was Mahadev Sahay. His mother was Kamleshwari Devi. At the age of five, he studied Persian with a Maulavi and then
joined Chapra Zila School. He was married to Rajvanshi Devi at the age of twelve.

                          After passing Matriculation, he was admitted to Presidency College, Calcutta in 1902. He passed all the university examinations with credit. He always stood first. He  became a lawyer at the Calcutta High Court. In 1916 he joined Patna High Court.

               He participated in the Champaran Movement of Maha                             tma Gandhi. He served as a President of the party in 1934, 1939 and 1947. He was the Chairman of India’s Constituent Assembly also. When India became free in 1947, he was elected first President of the Indian Union.

10th English Official Model Paper Download 2022

Questions :
(a) When and where was Dr. Rajendra Prasad born ? 
(b) Who were the parents of Rajendra Prasad ? 
(c) From which college did he pass his University Exami- nations ?
(d) Who was Rajvanshi Devi ?

Answer:
(a) Dr. Rajendra Prasad was born on 3rd December, 1884 at Ziradai, in the district of Saran in Bihar.
(b) Rajendra Prasad’s father name was Mahadeo Sahay and Kamleshwari Devi was his mother.
(c) Rajendra Prasad passed his university examination from Presidency College, Calcutta.
(d) Rajvanshi Devi was Rajendra Prasad’s wife.

OR

10th English Official Model Paper Download 2022

Television is changing people’s lives quite dramatically. They are sleeping less, reading less, communicating less with their families. In a countrywide survey, a tenth of television viewers have admitted that the care of children and the elderly is getting neglected. While television has contributed to the popularity of games and sports, ironically enough, children have reported that they play less.

                        Television has increased the general knowledge of children, in particular their knowledge of the various products being advertised. The survey shows that hardly any children are watching educational programmes. The parents interviewed said their children’s studies were affected. Many parents had cut off cable TV to reduce the distraction for the children.

Questions :
(a) Why do the parents feel that their children’s studies are affected while television is increasing their general
knowledge ?
(b) What changes do we notice in the lives of the people under the influence of television ?
(c) ‘Television has contributed to the popularity of games and sports’ but the children are reported to be playing less. Why?
(d) How are the children and old people affected by television viewing ?

Answers :
(a) The survey shows that the children spend a lot of time in watching television but they do not watch educational programmes. Thus they do not give due time to their books and their studies are affected.
(b) The biggest change is that the people watch television even if they have to miss their important duties like care of the children and the elderly. The people sacrifice even their sleep and reading.
(c) Children watch games on the television rather than playing themselves on the ground.
(d) The care of the children and old people has been neglected.

 

10th English Official Model Paper Download 2022

3. Read the poem carefully and answer the questions that follow:
A very hungry mouse who said
“I’ll do just what I please!”
Snuck into a house one nigh
And stole a chunk of cheese
He scampered down the passageway
And thinking that was that,
Was very unprepared to see
The shadow of a cat

10th English Official Model Paper Download 2022

Questions :
(a) What did the hungry mouse say?
(b) What did he steal?
(c) What was he not prepared to see?

Answers :
(a) The hungry mouse said that he wanted to do as he wished.
(b) He had stolen a chunk of cheese.
(c) He was not prepared to see a cat.

OR

10th English Official Model Paper Download 2022

Sometimes I feel all then inside
Insufficient, small,
I feel when people look at me
They don’t see me at all.
I feel that all my beauty’s lost
On cold, indifferent eyes
And offering what I want to give
Would only be unwise
But then a friend will greet me
And my inner life will bloom
It only takes but one kind word
To sweep away the gloom

10th English Official Model Paper Download 2022

Questions :
(a) What does indifferent mean?
(b) What is this poem about ?
(c) What does the poet feel sometimes?

Answers :
(a) Indifferent means not like others.
(b) The poem is about the inner most feelings of the poet.
(c) The poet feels sometimes himself insufficient and small.

10th English Official Model Paper Download 2022

4. Answer any five of the following questions: 

(a) Why is Radha’s friend so worried ?
Ans. Radha has a close friend. Her friend keeps sympathy for her. The critical condition of Radha makes her friend wor-
ried. Her friend is very anxious about her as she is confused and hurt.

(b) When does a polythene bag make a noise ?
Ans. A polythene bag makes a noise when it is touched.

10th English Official Model Paper Download 2022

(c) Why does the narrator ask Ms. Greene to save paper and aluminium cans ?
Ans. The narrator asks Ms. Greene to save paper and aluminium cans for the school pickup, as they can be recycled,
the newspaper can be made into new paper and the aluminium cans into new ones.

(d) How did ‘Gillu’ sustain wounds ?
Ans. Gillu, which had accidentally fallen down from a nest, sustained two wounds due to the assault by the pair of
crows.

10th English Official Model Paper Download 2022

(e) What does the transformation from the common to the proper noun imply ? What difference does a name make ?
Ans. The transformation from the common to the proper noun implies imparting human attributes to the tiny squirrel
and accepting it as a member of the family.

(f) Who is challenging the mountain?
Ans. The porter is challenging the mountain.

10th English Official Model Paper Download 2022

(g) Who was Jabra ?
Ans. Jabra was the pet dog of Halku, a poor tenant farmer. He always obeyed and served him. He went to the fields with
Halku even at cold nights and guarded his crops.

10th English Official Model Paper Download 2022

(h) What is ‘allergy march’?
Ans. Allergy often appears as a benign condition. Many people have an allergic condition for many years before
experiencing any symptoms such as eczema and asthma. The direct path of development of an allergy is known as the ‘allergy march’.

 

(i)10th English Official Model Paper Download 2022 What does the experience of European countries give us ?
Ans. The experience of European countries give us cases of civilization without culture. In India, on the other hand,
even the casual tourist has observed that the difference between the masses and classes is not one of quality and can
be explained in terms of information and opportunity.

10th English Official Model Paper Download 2022

(j) Do Indian film makers possess the primary tools of film making ?
Ans. Yes, Indian films do possess the primary tools of film making.

10th English Official Model Paper Download 2022

5. Write a paragraph on any one of the following in about 60-70 words:
(i) Honesty is the best policy
(ii) Pollution
(iii) Spring Season
(iv) Corruption
(v) Discipline

Ans.

(i) Honesty is the best policy

Man is a bundle of virtues and vices. Honesty is a good human quality. An honest man never falls a victim to greed or
selfishness. Though he has to lead a hard life of acute poverty yet he remains contented.

                                           Honesty is the greatest blessing of God. The path of honesty is the path of thorns. An honest man is occasionally put to severe tests and trials.

            He is nicknamed as a coward or hypocrite. The story of God Mercury and the Woodcutter teaches us that honesty alone is the best policy. Our country can progress only if all her citizens become honest in thoughts, words and deeds. A dishonest fellow is always held in contempt.

(ii) Pollution

We are living in an age of pollution. Everything around us is polluted. The air we breathe in, the food we eat, the water we drink, all are polluted. But the most dangerous type of pollution today is environmental pollution. This is the worst danger that man faces today. Scientists and biologists have listed the dangers of environmental pollution.

               The fall out from nuclear testing increases the incidence of cancer. The wide-spread use of insecticides and nitrogen fertilizers has contaminated food and surface waters.

              The increasing use of synthetic detergents has contaminated water supplies. Thus environment pollution has endangered the very existence of all life forms including human.

(iii) Spring Season

In India we have six seasons in a year. Of these spring season is the best. In summer we perspire, in winter we shiver. But during spring season it is neither cold nor so hot. It is the season which suits the poor and the rich alike. Trees come back to life and flowers blossom. The birds are happy and sing bsweetly.

        The air is filled with fragrance. Everything looks fresh and lively. Such an atmosphere certainly has good effects on human beings. This is why spring season is called the queen of all seasons.

(iv) Corruption

Corruption is a form of pollution, or even worse. It is no less than terrorism. It is the rust which weakens the joints of a
nation internally. A corrupt nation is bound to have a collapse some day. India, according to a survey is the seventh most
corrupt nation of the world.

          Some developed countries, surprisingly, are ahead of us in line. Politicians are generally, blamed for this menace. But why politicians alone, each one of us is responsible for this sorry state—the one who bribes is as corrupt as the one who is bribed. Let us put an end to it once for all.

(v) Discipline

Discipline is necessary in every walk of life. In fact discipline adds to our success. Discipline is the most important factor
behind the development of any nation.

       It is essential in schools. Students must be disciplined because they are the future citizens of their country. A disciplined army wins the battle.

       A factory cannot produce a lot of goods if the workers are not systematic in their work. Without discipline a nation cannot make progress. So discipline is absolutely necessary for life.

10th English Official Model Paper Download 2022

 

Direction (6-11): Answer any three questions choosing from Q. Nos. 6 to 11.

6. You have lost your wristwatch while playing cricket in the playground. Write a notice in about 80 words
regarding the lost watch. Put the notice in a box.
Ans.

Patliputra Public School, Patna
NOTICE

27 November, 2021
                                             Lost of Wristwatch
I have lost my wristwatch while playing cricket in the school playground on 24 Nov. 2021. It is Titan watch
having white dial. It has a golden strap. If any one finds it, please return it to the Principal’s office. For more
details, contact the undersigned.
                                                                      Rajat Sinha
                                                                      Class-X

10th English Official Model Paper Download 2022

7. Write a report in about 120 words about your visit to theTaj Mahal
Ans.
To
        The Secretary
        Cultural Society
        Government High School, Hajipur

The Taj Mahal: Crown of the Places

             The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the Yamuna river in the Indian city of Agra. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan who reigned from 1628 to 1658, to house the tomb of his favourite wife,

           Mumtaz Mahal a Persian princess who died giving birth to their 14th child, Gauhara Begum.
          Construction of The Taj Mahal was essentially completed in 1643 but work continued on other phases of the project for another 10 years. The Taj Mahal complex is believed to have been completed in its entirety in 1653 at a cost estimated at the time to be around 32 million rupees, which in 2019 would be
approximately 54.8 billion rupees.
                           The Taj Mahal was designated as a UNESCO World Heritage Site in 1983 for being “the jewel of Muslim art in India and one of the universally admired masterpieces of the world’s heritage”. It is regarded by many as the best example of Mughal architecture and a symbol of India’s rich history.

        The entire structure is in fact a set of buildings, gardens, lakes and fountains with perfectly organized symmetry contained in a rectangular ground which includes two mosques, one of which is unused because it is not oriented towardsMecca, symmetry obligatory, three Iranian-style gates, three red brick buildings, a central fountain and four bodies of water organized in a cross.
                              The Taj Mahal attracts 7-8 million visitors a year and it was declared a winner of the New7Wonders of the World initiative because of its magnificent architecture among other reasons.
                        Reena Singh
                       Class-X
                       Government High School
                      Hajipur

10th English Official Model Paper Download 2022

8. Write an application to your Principal of your school requesting him to give permission to the students of
your class to go for arranging an excursion.
Ans.
To,
           The Principal,
           Ambica Public School,
          Gandhi Nagar,
          Patna -800004
          Subject: Application for permission to go on an excursion.
Respected Sir,
                   I, Raghav Sharma, the Monitor of class X of your school, want to ask for your permission for a full-day excursion four our class. The places we will cover, as decided by the students include Science Museum and other historical monuments of Delhi.
              It would be a great experience if we have permission to go there. The cost of this excursion will be shared by the
students and we shall pay for our expenses. A few of our teachers have already agreed to accompany us.
I, therefore, request you to kindly permit us to go on the excursion.
                                                                  Thanking You
                                                                  Yours Faithfully
                                                                  Raghav Sharma

 

10th English Official Model Paper Download 20229. In about 80 words, write a letter to your mother, telling her about your illness.
Ans.

Examination hall
Patna
September 03,2021

Dear Mother,
               I received your kind letter today. It shows me your high concern about my health. It is your letters that keep me fit here. It is your love and affection that makes me feel at home here. Thanks for your so much care and love.
                                           Well, I have recovered now. It was a temporary ailment. The doctor told that it was a slight rise in temperature due to overwork. He told me not to attend the college for a day or two.

                  I took rest for the day and took medicines. Now I am feeling quite fresh and hale. You don’t need to worry about me. I am taking great care of my health and fitness. I have also started morning walk.

           I have made a study timetable. I will spare some time for games and entertainment. Please don’t worry now.
Pay my regards to father and Aunt Amina. Love for younger Amir.

With special thanks,
Your son,
Vishal

10th English Official Model Paper Download 2022

10. Write a speech in 100 words on the topic, ‘Discipline shapes the future of a student’. It is to be delivered in the morning assembly. You are Karuna/Karan.
Ans. Respected Principal, teachers and dear students. I am Karuna, going to deliver speech about discipline
Today in this modern age our students are betraying due to lack of discipline.

       It is not fair as the students of today will become the policy maker of the nation. It is the student life during which the character is formed. Strong character can be formed through discipline. Discipline is an ornament of the student. 

       Every student must maintain discipline in his life as without it no one can shape his future. Discipline should be maintained in every span of life. Self-discipline is the key of success.

           Best education can be derived through discipline it plays an important role in shaping bright future as it contains every success. Discipline makes a man great and respectable in society.

              Discipline develops the feeling of self-governs in the heart of the students so that they may serve the country. So we should work, study, live and talk with the feeling of discipline.

    Discipline always brings self-confidence.

10th English Official Model Paper Download 2022

 

11. Your friend, Karan is ill. You have to go urgently to his house to see him. Send a written message to your father, giving him details about it in not more than 40 words and put the message in a box.
Ans.

Message

4 November, 2021
5.45p.m.

Father,
Karan is ill. He has high fever with loose motion. I am going to see him at his home. Inform mother about my
visit. I will return home around 8 p.m.
                                                   Santosh

10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 2022 10th English Official Model Paper Download 202210th English Official Model Paper Download 2022

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page