मङ्गलम् Sanskrit vvi Objective Question 2022 | Bihar Board Sanskrit vvi Question 2022 | Matric Sanskrit Question 2022 |

मङ्गलम् Sanskrit vvi Objective Question 2022 | Bihar Board Sanskrit vvi Question 2022 | Matric Sanskrit Question 2022 |

मङ्गलम्

मङ्गलम् Class 10th Sanskrit Objective Question 2022 | Bihar Board Class 10th Objective Question 2022 | Sanskrit 10th class Question Answer PDF Download | BSEB Class 10th question 2022 |

1. उपनिषदस्य रचनाकारः कः अस्ति?
(A) महात्मा विदुरः
(B) महर्षिः वेदव्यासः
(C) भर्तृहरिः
(D) चाणक्यः
‘उत्तर- (B)

2. उपनिषदः कान् प्रकटयन्ति ?
(A) बौद्धसिद्धान्तान् ।
(B) जैनसिद्धान्तान्
(C) दर्शनशास्त्र सिद्धान्तान्
(D) सांख्य सिद्धांतः
उत्तर-(C)

3. ‘मङ्गलम्’ पाठस्य रचनाकारः कः अस्ति?
(A) चाणक्यः
(B) भवभूतिः
(C) महर्षि वेदव्यासः
(D) महर्षि वाल्मीकिः
उत्तर-(C)

4. उपनिषदः कस्य अंतिम भागे अस्ति?
(A) रामायणस्य
(B) लौकिक साहित्यस्य
(C) वैदिक वाङ्मयस्य
(D) आधुनिक साहित्यस्य
उत्तर-(C)

5. ‘मङ्गलम्’ पाठे कति मन्त्रा: संकलिताः सन्ति ? (2018A,2020 A)
(A) दश
(B) अष्ट
(C) पञ्च
(D) त्रयोदश
उत्तर-(C)

6. ब्रह्मणः मुखं केन आच्छादितमस्ति ?
(A) हिरण्मयेन पात्रेण
(B) सरोवरे
(C) समुद्रे
(D) तड़ागे
उत्तर-(A)

7. महतो महीयान् कः ?
(A) आत्मा
(B) ब्रह्मः
(C) देवः
(D) राक्षसम्
उत्तर-(A)

8. अणोः अणीयान् कः ?
(A) आत्मा
(B) ऋषिः
(C) देवः
(D) ब्रह्म
उत्तर-(A)

9. किं जयते?
(A) सत्यम्
(B) असत्यम्
(C) क्रोधम्
(D) मोहः
उत्तर-(A)

10. स्यन्दमानाः नद्यः कुत्र मिलन्ति ?
(A) नद्याम्
(B) समुद्रे
(C) सरोवर
(D) तड़गे
उत्तर-(B)

11. जन्तोः गुहायां कः निहितः ?
(A) आत्मा
(B) शरीरम्
(C) देवः
(D) राक्षसम्
उत्तर-(A)

12. ………..सत्यस्यापिहितं मुखम् । रिक्तस्थानान पूरयत ।
(A) हिरण्मयेन पात्रेण
(B) लौह पात्रेण
(C) ताम्र पात्रेण
(D) कांस्यपात्रेण
उत्तर-(A)

13. नानृतम् । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) असत्यमेव
(B) असत्यमेव जयते
(C) सत्यमेव जयते
(D) जयते
उत्तर-(C)

14. यथा ……….. स्यन्दमानाः समुद्रे । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) विहाय
(B) समुद्रे
(C) नद्यः
(D) नद्य
उत्तर-(C)

15. तमेव……….मृत्युमेति । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) विदित्वाति
(B) आत्मा
(C) मृत्युः
(D) विदितः
उत्तर-(A)

16. हिरण्यमयेन पात्रेण कस्य मुखं अपिहितम् ?
(A) सत्यस्य
(B) पापस्य
(C) वाचालस्य
(D) मृषायाः
उत्तर-(A)

17. सत्यधर्माय प्राप्तये किं अपावृणु ?
(A) लौहपात्रम्
(B) पीतपात्रम्
(C) हिरण्यमयं पात्रम्
(D) ताम्र पात्रम्
उत्तर-(C)

18. देवयानः पन्था केन विततः अस्ति?
(A) असत्येन
(B) सत्येन
(C) लोभेन
(D) अलोभेन
उत्तर-(B)

19. ‘मङ्गलम्’ कहाँ से संकलित है ? (2018)
(A) वेद से
(B) पुराण से
(C) उपनिषद् से
(D) वेदाङ्ग से
उत्तर-(C)

20. ‘मङ्गलम्’ पाठ में कितने मंत्र हैं ? (2018A), (2020 A)
(A) चार
(B) पाँच
(C) सात
(D) आठ
उत्तर-(B)

21. उपनिषद् के रचनाकार कौन हैं ?
(A) महात्मा विदुर
(B) महर्षि वाल्मीकि
(C) महर्षि वेदव्यास
(D) कालिदास
उत्तर-(C)

22. मंगलम् पाठ के रचनाकार कौन है?
(A) महात्मा विदुर
(B) महर्षि वाल्मीकि
(C) महर्षि वेदव्यास
(D) कालिदास
उत्तर-(C)

23. अणु से छोटा कौन है ?
(A) आकाश
(B) आत्मा
(C) परमात्मा
(D) संसार
उत्तर-(B)

24. किसकी जय होती है ? (2018)
(A) सत्य की
(B) असत्य की
(C) क्रोध की
(D) मोह की
उत्तर-(A)

25. बहती नदी कहाँ मिलती है ?
(A) सरोवर में
(B) नदी में
(C) समुद्र में
(D) तालाब में
उत्तर-(C)

26. जंतु के हृदयरूपी गुफा में क्या स्थित है ?
(A) आत्मा
(B) शरीर
(C) देवता
(D) राक्षस
उत्तर-(A)

27. ब्रह्म को प्राप्त करने के विषय में बताया गया है-
(A) कठोपनिषद् में
(B) ईशावस्योपनिषद् में
(C) श्वेताश्वतरोपनिषद् में
(D) मुण्डकोपनिषद् में
उत्तर-(D)

28. देव लोक का मार्ग किससे प्राप्त होता है ?
(A) सत्य से
(B) असत्य से
(C) क्रोध से
(D) मोह से
उत्तर-(A)

29. सत्य से क्या प्राप्त होता है ?
(A) पृथ्वी लोक
(B) नरक लोक
(C) देव लोक
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(C)

30. मृत्यु को वश में कौन कर लेते हैं ?
(A) मूर्ख
(B) अज्ञानी
(C) विद्वान
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर-(C)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page