भारतमहिमा Sanskrit vvi Objective Question 2022 | Bihar Board Class 10th Objective Question 2022 |

भारतमहिमा Sanskrit vvi Objective Question 2022 | Bihar Board Class 10th Objective Question 2022 |

भारतमहिमा

भारतमहिमा:-   

1. पुराणग्रंथस्य रचनाकारः कः ?
(A) चाणक्यः
(B) कालिदासः
(C) महर्षि व्यासः
(D) भर्तृहरिः
उत्तर-(C)

2. कस्य महिमा सर्वत्र गीयते ?
(A) देवस्य
(B) भारतस्य
(C) विश्वस्य
(D) पाटलिपुत्रस्य
उत्तर-(B)

3. ‘भारतमहिमा’ पाठस्य रचनाकारः कः ?
(A) महात्मा विदुरः
(B) महर्षि यास्कः
(C) महर्षि वेदव्यासः
(D) पं० रामस्वरूप शुक्लः
उत्तर-(C)

4. अस्माकं कर्तव्यरूपेण किं वर्तते ?
(A) भारतं प्रति भक्तिः
(B) संसारं प्रति आसक्तिः
(C) ईश्वरं प्रति भक्तिः
(D) पितरं प्रति भक्तिः
उत्तर-(A)

5. भारतीय धरा कैः सेविताः ?
(A) सागरैः
(B) पर्वतैः
(C) निझरैः
(D) सागर पर्वत-निर्झरैः
उत्तर-(D)

6. ‘परा’ शब्दस्य अर्थः किम् अस्ति ?
(A) सदा
(B) सत्यम्
(C) असत्यम्
(D) श्रेष्ठा
उत्तर-(D)

7.भारतस्य महिमा कुत्र गीयते ?
(A) अत्र
(B) तत्र
(C) सर्वत्र
(D) पाटलिपुत्रे
उत्तर-(C)

8. भारत महिमायाः आधुनिकी गीतस्य रचनाकारः कः?
(A) जयशंकर प्रसाद
(B) डॉ० रामविलास चौधरी
(C) डॉ० मिथिलेश कुमारी मिश्र
(D) डॉ० गिरिजानंन्दन मिश्र
उत्तर-(A)

9. कति पुराणानि सन्ति ?
(A) पञ्च
(B) दश
(C) पञ्चदश
(D) अष्टादश
उत्तर-(D)

10. इयं निर्मला मातृभूमिः कीदृशी अस्ति ?
(A) भक्तिः
(B) वत्सला
(C) बन्धुरता
(D) कृपणा
उत्तर-(C)

11. अस्माकं भारतं प्रति किं कर्तव्यं अस्ति?
(A) भक्तिः
(B) शक्तिः
(D) मोहः
(D) चीनं
(C) दया
उत्तर-(A)

12. जगद् गौरवं किम् वर्तते ?
(A) पाकिस्तानम्
(B) भारतम्
(C) बंग्लादेशम्
(C) देवाः
उत्तर-(B)

13. के गीतकानि गायन्ति ?
(A) ईश्वरः
(B) मनुष्याः
(C) देवाः
(D) दानवाः
उत्तर-(C)

14. यैर्जन्म लब्धं नृपु…..…….मुकुन्दसेवौपयिकं स्पृहा: हिनः । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) भारतम्
(B) विशाला
(C) देवाः
(D) भारताजिरे
उत्तर-(D)

5. एतत् भापूरयतरतम् .सदा पूजनीयम् । रिक्त स्थानानि ।
(A) अस्माभिः
(B) अस्मदीया
(C) अस्माकम्
(D) अस्मद्
उत्तर-(A)

16. भारतीया धरा विशाला । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) अस्मद्
(B) अस्माभिः
(C) अस्माकम्
(D) अस्मदीया
उत्तर-(D)

17. भारत की शोभा से कौन प्रसन्न होते हैं? (2020 A)
(A) देव
(B) जन्तु
(C) दानव
(D) मनुष्य
उत्तर-(A)

18. पुराण के रचनाकार कौन हैं ?
(A) महात्मा विदुर
(B) महर्षि वाल्मीकि
(C) महर्षि वेदव्यास
(D) कालिदास
उत्तर-(C)

19. किसकी महिमा सर्वत्र गाई जाती है ? (2020A)
(A) ईश्वर
(B) भारत
(C) श्रीलंका
(D) पाटलिपुत्र
उत्तर-(B)

20. किस देश का गुणगान देवता लोग भी करते हैं ?
(A) भारत
(B) पाकिस्तान
(C) श्रीलंका
(D) बंग्लादेश
उत्तर-(A)

21. ‘भारत महिमा’ पाठ का प्रथम पद या श्लोक कहाँ से संकलित है? (2021A)
(A) विष्णु पुराण से
(B) पद्म पुराण से
(C) भागवत पुराण से
(D) वाराह पुराणसे
उत्तर-(A)

22. भारत महिमा पाठ का द्वितीय श्लोक किस पुराण से संकलित है?
(A) विष्णु पुराण से
(B) भागवत पुराण से
(C) पद्मपुराण से
(D) वायुपुराण से
उत्तर-(B)

23. किस देश में देवता लोग बार-बार जन्म लेते हैं ?
(A) पाकिस्तान
(B) भारत
(C) श्रीलंका
(D) बांग्लादेश
उत्तर-(B)

24. कौन भारत वर्ष का गीत गाते हैं?
(A) देवता
(B) दानव
(C) मनुष्य
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(A)

25. भारत की शोभा से कौन प्रसन्न होते हैं ? (2020A)
(A) देवता
(B) दानव
(C) मनुष्य
(D) कोई नहीं
उत्तर-(A)

26. भारत की महिमा कहाँ गाई जाती है ?
(A) देशभर में
(B) विदेशों में
(C) राज्यों में
(D) सभी जगह
उत्तर-(D)

27. भारतभूमि किससे सेवित है ?(2021A)
(A) सागर
(B) पर्वत
(C) झरना
(D) उपर्युक्त सभी से
उत्तर-(D)

28. जगत का गौरव कौन है?
(A) पाकिस्तान
(B) भारत
(C) श्रीलंका
(D) बंगलादेश
उत्तर-(B)

29. ‘भारत महिमा’ का आधुनिक पद किसने रचा ?
(A) कालिदास ने
(B) नारद ने
(C) जयशंकर प्रसाद ने
(D) नारायण पंडित ने
उत्तर-(C)

30. हमारी भारतीय धरा कैसी है? (2020A)
(A) हरी-भरी
(B) ऊँची
(C) नीची
(D) विशाला
उत्तर-(D)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page