पाटलिपुत्रवैभवम् Class 10th Sanskrit vvi Question 2022 | Bihar Board 10th Sanskrit Objective Question 2022 | Sanskrit vvi Question 2022 |

पाटलिपुत्रवैभवम् Class 10th Sanskrit vvi Question 2022 | Bihar Board 10th Sanskrit Objective Question 2022 | Sanskrit vvi Question 2022 |

पाटलिपुत्रवैभवम्

पाटलिपुत्रवैभवम् Bihar Board Sanskrit Objective Question 2022 | Class 10th Objective Question 2022 | Sanskrit 10th Class Question Answer PDF Download Chapter – 2 | Sanskrit Objective question 2022 |

1. ‘पाटलिपुत्रवैभवम्’ पाठे कस्य नगरस्य वर्णनम् अस्ति ?
(A) गयायाः
(B) तिलौथूनगरस्य
(C) आरायाः
(D) पाटलिपुत्रस्य
उत्तर-(D)

2. बुद्धकाले पाटलिपुत्रस्य नगरस्य नाम किम् ?
(A) पाटलग्रामः
(B) पटना
(C) पाटलिग्रामः
(D) पुष्पपुरम्
उत्तर-(C)

3. गाँधीसेतुः कुत्र अस्ति ?
(A) पाटलिपुत्रनगरे
(B) पहरपुरग्रामे
(C) सासारामनगरे
(D) बक्सरनगरे
उत्तर-(A)

4. नगरस्य पालिका देवी का अस्ति ?
(A) पटनदेवी
(B) दुर्गादेवी
(C) शीतलामाता
(D) सरस्वती
उत्तर-(A)

5. कुट्टनीमतम् काव्यस्य रचनाकारः कः ?
(A) समुद्रगुप्तः
(B) दामोदरगुप्तः
(C) चन्द्रगुप्तः
(D) मेगास्थनीजः
उत्तर-(B)

6. कस्य महापुरुषस्य जन्मस्थानं पाटलिपुत्रे अस्ति?
(A) गुरुनानकस्य
(B) राजाराममोहन रायस्य
(C) महावीरस्य
(D) गुरुगोविंद सिंहस्य
उत्तर-(D)

7. कस्य राज्य राजधानीनगरं पाटलिपुत्रम् अस्ति ?
(A) बिहारप्रदेशस्य
(B) उत्तरप्रदेशस्य
(C) मध्यप्रदेशस्य
(D) गुजरातप्रदेशस्य
उत्तर-(A)

8. काव्यमीमांसा नामक ग्रन्थं कः अलिखत् ?
(A) राजशेखरः
(B) दामोदरगुप्तः
(C) चन्द्रगुप्तः
(D) मेगास्थनीजः
उत्तर-(A)

9. राज्ञः अशोकस्य समये अस्य नगरस्य वैभवं कीदृशम् आसीत् ?
(A) विपरः
(B) असमृद्धम्
(C) समृद्धम्
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(C)

10. बिहारस्य कस्मिन् नगरे गोलगृहम् अस्ति ?
(A) पाटलिपुत्रनगरे
(B) पहरपुरग्रामे
(C) सासारामनगरे
(D) बक्सरनगरे
उत्तर-(A)

11. कस्य नामान्तरं पुष्पपुरं कुसुमपुरं वा प्राप्यते ?
(A) गयायाः
(B) तिलौथूनगरस्य
(C) आरायां:
(D) पाटलिपुत्रस्य
उत्तर-(D)

12. एशिया महादेशस्य दीर्घतमः सेतुः कः ?
(A) राजेन्द्रसेतुः
(B) नेहरुसेतुः
(C) गाँधीसेतुः
(D) इन्दिरासेतुः
उत्तर-(C)

13. कस्य काले पाटलिपुत्रस्य रक्षा-व्यवस्था सम्पन्नम् आसीत् ?
(A) समुद्रगुप्तस्य
(B) चन्द्रगुप्तमौर्यस्य
(C) अशोकस्य
(D) महाराणा प्रतापस्य
उत्तर-(B)

14. पाटलिपुत्रः कस्याः नद्यायाः तटे स्थितः अस्ति ?
(A) गंगाया:
(B) गण्डकस्य
(C) सोनस्य
(D) यमुनायाः
उत्तर-(A)

15. गङ्गायाः उपरि गाँधीसेतुर्नाम…..महादेशस्य दीर्घतमः सेतुः अस्ति । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) आस्ट्रेलिया
(B) अमेरिका
(C) एशिया
(D) अफ्रिका
उत्तर-(C)

16. पाटलिपुत्रनगरे प्रसिद्ध अस्ति । रिक्त स्थानानि पूरयत।
(A) गोलगृहम्
(B) कुसुमपुरम्
(C) ताजमहलम्
(D) माधवपुरम्
उत्तर-(A)

17. पाटलिपुत्रस्य नामान्तरं प्राप्यते । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) केशवपुरम्
(B) माधवपुरम्
(C) राघोपुरम्
(D) कुसुमपुरम्
उत्तर-(D)

18. कौमुदीमहोत्सवः अतीव प्रचलितः । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) मौर्यशासनकाले
(B) आङ्गलशासनकाले
(C) गुप्तशासनकाले
(D) अशोकशासनकाले
उत्तर-(C)

19. पाटलिपुत्रस्य ……….. दिशि गंगा नदी प्रवहति । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) पूर्वस्याम्
(B) दक्षिणस्याम्
(C) पश्चिमस्याम
(D) उत्तरस्याम
उत्तर-(D)

20. गोविन्द सिंहः सिख सम्प्रदायस्य गुरुः आसीत् । रिक्त स्थानानि पूरयत ।
(A) दशमः
(B) अष्टम्
(C) नवम्
(D) प्रथम
उत्तर-(A)

21. ‘पाटलिपुत्रवैभवम्’ पाठ में किस नगर का वर्णन है ?
(A) गया
(B) नवादा
(C) आरा
(D) पाटलिपुत्र
उत्तर-(D)

22. मेगास्थनीज पटना किसके समय में आया था ? (2018C)
(A) अशोक के समय में
(B) मुगलवंश काल में
(C) चन्द्रगुप्त मौर्य के समय में
(D) अंग्रेजों के समय में
उत्तर-(C)

23. पाटल पुष्पों की पुत्तलिका रचना के आधार पर पटना का कौन-सा नाम है? (2018C)
(A) पुष्पपुर
(B) कुसुमपुर
(C) पाटलिपुत्र
(D) पटना
उत्तर-(C)

24. ‘पाटलिपुत्र’ किस राज्य की राजधानी है (2020A)
(A) बिहार
(B) उत्तर प्रदेश
(C) मध्य प्रदेश
(D) आँध्र प्रदेश
उत्तर-(A)

25. ‘पाटलिपुत्र’ किस नदी के किनारे स्थित हैं(2021A)
(A) गंगा
(B) यमुना
(C) गंडक
(D) गौरी
उत्तर-(A)

26. ‘पाटलिपुत्र’ का बुद्ध काल में नाम क्या था ?
(A) पटना
(B) पाटल ग्राम
(C) पाटलि ग्राम
(D) पुष्पपुरम्
उत्तर-(C)

27. गाँधी सेतु पुल कहाँ अवस्थित है ?
(A) सासाराम में
(B) पहाड़पुर में
(C) आरा में
(D) पाटलिपुत्र में
उत्तर-(D)

28. पटना नगर की पालिका देवी कौन है ?(2018A), (2018C)
(A) शीतला देवी
(B) काली
(C) पटन देवी
(D) कोशी
उत्तर-(C)

29, ‘कुट्टनीमतम्’ काव्य के कवि कौन हैं ? (2018)
(A) राजशेखरः
(B) दामोदर गुप्तः
(C) विशाखदत्तः
(D) कालिदासः
उत्तर-(B)

30. राजशेखर की रचना कौन-सी है? (2018A), (2021A)
(A) काव्यमीमांसा
(B) कुट्टनीमत
(C) मुद्राराक्षस
(D) यात्रा संस्मरण
उत्तर-(A)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page