कर्णस्य दानवीरता 10th Class Objective Question 2022 | Matric Sanskrit Objective Question 2022 |

कर्णस्य दानवीरता 10th Class Objective Question 2022 | Matric Sanskrit Objective Question 2022 |

कर्णस्य दानवीरता 

1. कर्णस्य दानवीरता  पाठस्य रचयिता कः अस्ति?
(A) भासः
(B) कालिदासः
(C) भारविः
(D) मिथिलेश कुमारी मिश्र
उत्तर-(A)

2. ‘कर्णस्य दानवीरता’ पाठः कुतः संकलितः ?
(A) पुराणात्
(B) महाभारतात्
(C) रामायणात्
(D) हितोपदेशात्
उत्तर-(B)

3. कर्णः कस्य पक्षतः युद्धं करोति ?
(A) कौरवपक्षतः
(B) पाण्डवपक्षतः
(C) रामपक्षतः
(D) बिहारपक्षतः
उत्तर-(A)

4. सूर्यपुत्रः कः अस्ति?
(A) भीमः
(B) अर्जुनः
(C) कर्णः
(D) युधिष्ठिरः
उत्तर-(C)

5. भासस्य कति नाटकानि सन्ति ?
(A) दशः
(B) पञ्चदशः
(C) त्रयोदशः
(D) द्वादशः
उत्तर-(C)

6. सर्वप्रथमः कर्णः किं ददाति ?
(A) सालङ्कारं गोसहस्रम्
(B) बहुसहस्त्रवाजिनान्
(C) वारणानां वृन्दम्
(D) अपर्याप्तं कनकम्
उत्तर-(A)

7. कर्णः कं कवचं कुण्डलं च ददाति ?
(A) इन्द्रम्
(B) भीष्मम्
(C) कृष्णम्
(D) युधिष्ठिरम्
उत्तर-(A)

8. सूर्य इव, चन्द्र इव, हिमवान् इव, सागर इव तिष्ठतु ते यशः इति कः कथितवान् ?
(A) कर्णः
(B) इन्द्रः
(C) अर्जुनः
(D) युधिष्ठिरः
उत्तर-(B)

9. कालपर्यात् का क्षयं भवति ?
(A) शिक्षा
(B) विद्या
(C) धनम्
(D) पुस्तकम्
उत्तर-(A)

10. ‘कर्णभारं नाटकम्’ कस्य रचना अस्ति ?
(A) भासस्य
(B) कालिदासस्य
(C) बाणभट्टस्य
(D) माघस्य
उत्तर-(A)

11. ‘कर्णस्य दानवीरता पाठ किस ग्रंथ से संकलित है ? (2018A)
(A) कर्णभार से
(B) वासवदत्ता से
(C) प्रतिमानाटक से
(D) मृच्छकटिक से
उत्तर-(A)

12. महाभारत में किस लेखिका का उल्लेख मिलता है ?
(A) गार्गी का
(B) मैत्रेयी का
(C) सुलभा का
(D) यमी का
उत्तर-(C)

13. सूर्यपुत्र कौन था ?
(A) भीम
(B) अर्जुन
(C) कर्ण
(D) युधिष्ठिर
उत्तर-(C)

14. ‘कर्ण’ किसके पक्ष से युद्ध लड़ रहा था ?
(A) कौरव
(B) पांडव
(C) राम
(D) हनुमान
उत्तर-(A)

15. ब्राह्मण रूप में कौन प्रवेश किया ?(2020A), (2019 A)
(A) इन्द्र
(B) विष्णु
(C) शिव
(D) नारद
उत्तर-(A

16. दानवीर कौन था? (2020 A)
(A) भीम
(B) अर्जुन
(C) कर्ण
(D) शुधितिर
उत्तर(C)

17,कर्ण किस देश का राजा था। (2019 A)
(A) अंगे
(B) मगध
(C) मिथिला
(D) काशी
उत्तर (A)

18. कर्ण किसका पुत्र ?
(A) कुती
(B) कौशल्या
(C) कैकेयी
(D) शकुन्तला
उत्तर-(A)

19. भिक्षुक किस देश में आया था?
(A) राजा
(B) भिखारी
(C) मंत्री
(D) ब्राह्मण
उत्तर-(D)

20, ‘कर्णस्य दानवीरता’ पाठ केलेखक कौन है?
(A) भास
(B) कालिदास
(C) तुलसीदास
(D) मिथिलेश कुमारी मित्र
उत्तर-(A)

21. समय परिवर्तन के साथ कौन नष्ट हो जाता है?
(A) शिक्षा
(B) भिक्षा
(C) धन
(D) उपरोक्त सभी
उत्तर-(A)

22, अर्जुन किसके पक्ष से युद्ध लड़ रहा था?
(A) कौरव
(B) पांडव
(C) राम
(D) हनुमान
उत्तर-(B)

23. कर्ण कवच और कुंडल किसको दिया ?
(A) इन्द्र
(B) भीष्म
(C) कृष्ण
(D) युधिष्ठिर
उत्तर-(A)

24. कवच और कुंडल किसके पास था ?
(A) इन्द्र
(B) भीष्म
(C) कृष्ण
(D) कर्ण
उत्तर-(D)

25. कर्ण के कवच-कुण्डल की क्या विशेषता थी ?
(A) वह बड़ा था
(B) उसे भेदा नहीं जा सकता था
(C) वह सोने का था
(D) वह अति लघु था
उत्तर-(B)

26. कर्ण ने कवच कुण्डल देने के पूर्व अन्ततः क्या देने की इच्छा प्रकट की?
(A) स्वर्ण
(B) कनक
(C) पृथ्वी
(D) अपना सिर
उत्तर-(D)

27. ‘न दातव्यम् न दातव्यम्’-यह किसने कहा ?
(A) कर्ण ने
(B) शक्र ने
(C) शल्य ने
(D) कृष्ण ने
उत्तर-(C)

28. शक्र ने कर्ण से छलपूर्वक क्या ले लिया ? [2021 (A)
(A) कवच
(B) कुण्डल
(C) कवच और कुण्डल दोनों
(D) धनुष वाण
उत्तर-(C)

29. इन्द्र किस रूप में कर्ण के समक्ष आया ? [2021 (A)]
(A) साधु
(B) पाचक
(C) दाता
(D) ब्राह्मण
उत्तर-(D)

30. ‘भवन्तमहमेव नमस्करोमि ।’ किसका कथन है ? [2021 (A)]
(A) शक्र
(B) कर्ण
(C) भीष्म
(D) कुन्ती
उत्तर-(B)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page